Hem > BUN 2017, förskolan > BUN: Betygskatastrof

BUN: Betygskatastrof

notskal_bunInte en votering, inte en reservation, inte ens från Vänsterpartiet, inte ett meningsutbyte, inga skilda uppfattningar, inga tokiga SD-förslag. Det var dagens sammanträde med barn- och utbildningsnämnden (BUN) i ett nötskal.

Sammanträdet löpte således relativt snabbt och smidigt. Och klockan var faktiskt inte mer än 12.10 när ordförande Mats Andersson avslutade sammanträdet och ledamöterna kunde gå och äta en dagens på någon av stadens många restauranger.

I lördags skrev jag en blogg om de ärenden som nämnden skulle behandla idag. (Se ”BUN 18/9”.) Det finns egentligen inte så mycket mer att tillägga – förutom en del information som ledamöterna fick sig till del. Och det var stundtals en mycket viktig information. Och nedslående… Och omskakande…

honan3Det behövs som bekant fler platser på kommunens förskolor. Än så länge finns det emellertid platser kvar. Det brukar vara så i början på hösten. På flera förskolor är det dock redan fullt, t ex Torpa/Tärnan, Mariedal och Centrum. En hyfsad aktuell kösituation kan vänersborgarna hitta på kommunens hemsida (klicka här). Tabellen uppdateras en gång per månad. (Varför rubriken är ”Kösituation 1 januari 2018” kan jag inte riktigt förklara, men det kanske har att göra med att lagen säger att garantitiden för att få en plats är 4 månader.)

BUN och BU-förvaltningen väntar på bygglov för den nya förskolan i det gamla BUP-husets lokaler. Samtidigt har boende i området överklagat bygglovet för den tänkta förskolan i kvarteret Hönan. Så kan folk göra, men det är lite tråkigt med alla förseningar. Hönan behöver komma igång snabbt, precis som Vänerparken. Vänersborg är i akut behov av nya förskoleplatser.skollokal

Nämnden kommer att få betydligt mer information om lokaler nästa sammanträde, men idag beslutade nämnden i varje fall att betala en högre hyra för Tenggrenstorps förskola (efter om- och tillbyggnad) och hyra för de nya lokalerna på Idrottsgatan 7 (Silvertärnan).

När det gäller att hyra från privata fastighetsägare, som på t ex Vänerparken (ordförande Mats Andersson skrev själv på hyreskontraktet där, på delegation), så sker det en förhandling om hyrans storlek. När det gäller att hyra från samhällsbyggnadsnämnden, som Tenggrenstorp och Silvertärnan, så förhandlar inte BUN med samhällsbyggnadsnämnden. Samhällsbyggnads har helt enkelt regler och en fastställd taxa som den utgår från. Det är bara för BUN att betala – och lita på att det är till typ självkostnadspris. (Fast hur vet man det? Det finns ingen förvaltning som har så många chefer…)

legitimationDet var som jag skrev i lördagsbloggen – andelen legitimerade lärare i grundskolan har jämfört med förra läsåret minskat. Däremot har det totala antalet legitimerade pedagoger ökat. (42 har anställts, 21 har slutat.) Men eftersom många, och ännu fler, obehöriga lärare också har anställts så har alltså andelen sjunkit.

Med tanke på att sjukfrånvaron ökar (vilket meddelades idag utan att några siffror redovisades) och många går i pension de närmaste åren, så måste något drastiskt göras åt pedagogernas arbetsbelastning och arbetsmiljö för att behålla och locka till sig legitimerade pedagoger.

Det visar inte minst statistiken över de avgående 9:ornas betygsresultat nödvändigheten av…

betyg3Nämnden fick en redogörelse för vårens nationella prov och betyg. Det var tämligen dystra siffror som presenterades, särskilt från de 9:or som lämnade grundskolan.

betygvt2017

Av tabellen ovan framgår hur stor andel av alla elever i åk 9 i Vänersborg som har klarat kunskapskraven, och inte, i svenska, engelska och matematik under de tre senaste åren (den vänstra kolumnen). Vi ser att andelen har sjunkit i alla tre ämnen, men häpnadsväckande mycket i matematik det senaste året.

I den högra kolumnen ser vi den genomsnittliga betygspoängen. Det är samma där – siffrorna sjunker.

underskott2Raden längst ner i tabellen visar resultaten på de nationella proven. Där ser vi t ex att endast 60,7% av alla elever i åk 9 klarade det nationella provet i matematik. Och då kan vi också se skillnaden mellan resultatet på det nationella provet och slutbetyget. Bara 60,7% av eleverna hade minst betyget E på det nationella provet, men när slutbetyget sattes så blev ändå 78,3% minst godkända. På liknande sätt kan vi se resultaten i de andra ämnena och motsvarande siffror på de genomsnittliga betygspoängen.

Den här skillnaden kan ha sin naturliga förklaring, och betygen måste inte stämma överens med resultaten på de nationella proven. Men jag är övertygad om att ett sådant här förhållande kommer att uppmärksammas åtminstone i media. Det brukar vara så. Skillnaden menar en del visar att lärarna sätter för ”snälla” betyg…

Men det är nog inte bara dystert – det är kris i Vänersborg! Nämnden fick ta del av mer statistik…

betygvt2017_2

Medelmeritvärdet, dvs den genomsnittliga betygspoängen, har minskat drastiskt sedan 2015. Och årets resultat, 182 poäng, är uppseendeväckande lågt. I Sverige låg medelmeritvärdet år 2015 på 225 poäng och år 2016 på 224 poäng. (Resultatet för i år är inte uträknat än.)

55procentOch inte bara det, endast 55% av samtliga elever som gick ur åk 9 i våras fick betyg i alla ämnen. Och som synes har andelen minskat för varje år. Det visar enligt min mening på en riktig kris i grundskolan i Vänersborg. Det är nästan så att jag skulle vilja prata om en katastrofal situation.

Som jämförelse kan nämnas att motsvarande siffror för de elever som slutade årskurs 6 i våras var:

  • medelmeritvärde – 198,4 poäng
  • uppnått målen i samtliga ämnen – 74,4%

Nämnden diskuterade en del om vad 9:ornas resultat kan bero på – även om ingen analys från förvaltningens sida är gjord än. (Den kommer senare.) Naturligtvis betyder den stora elevtillströmningen en hel del, kanske avgörande del. Det är många nyanlända som börjar skolan i kommunen med t ex bristande kunskaper i svenska (naturligtvis). Tillströmningen harfonster_ramla lett till lokalbrist, där det blir så trångt i klassrummen att eleverna, som en ledamot uttryckte det:

”trycks ut genom fönstren.”

Elevfrånvaron liksom sjukfrånvaron bland personalen ökar, det arbetar en allt större andel icke-legitimerade lärare på skolorna, rektorer och pedagoger drunknar i andra uppgifter än de som har med det direkta lärandet att göra, det finns inte tillräckligt många speciallärare eller stödpersoner av olika slag osv.

utmaning4Barn- och Utbildningsnämnden står inför en enorm utmaning. Men inte bara BUN – eleverna är ju hela Vänersborgs ansvar.

Vänersborg står inför en enorm utmaning.

Förskolan och skolan måste prioriteras. Det måste till drastiskt ökade ekonomiska resurser!

Och medvetna om dessa utmaningar går vänersborgarna till val om ett år…

Kategorier:BUN 2017, förskolan
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.