Hem > helgläsning > Glad Påsk!

Glad Påsk!

Påskhelgen innebär som vanligt en viss politisk stiltje. Men i år är helgen bara lugnet före stormen. Det är nämligen inte mycket till lugn och välbehövlig vila. På tisdag är det ett viktigt sammanträde med Barn- och utbildningsnämnden (BUN) och på onsdagen sammanträder kommunfullmäktige.

Och då gäller det att vara väl förberedd, på båda sammanträdena. Ungefär som en viss kille från Nasareth i Galiléen var just vid denna tid för drygt 2000 år sedan. Då vandrade den unge snickaren till templet i landets huvudstad för att högtidlighålla sitt folks uttåg ur Egypten. Och då var det inte heller fråga om någon vila. Eller att han var oförberedd. Hans åsikter var tämligen radikala, kanske till och med revolutionära. Och det visste han. Han visste att han betraktades som ett hot av de makthavande. Men han var förberedd… Efter en härva av politiska ränkor, misstänkliggöranden och lögner från etablissemangets sida (utan att dra några paralleller till dagens Vänersborg) under en mycket hektisk fredagsnatt fick den oppositionella systemkritikern sin dom. Han fick senare under dagen sona med sitt liv i en mycket plågsam kvävningsdöd.

Jesus lidande på långfredagen är kyrkoårets största händelse. I varje fall för dem som bekänner sig till den lutherska tolkningen av den kristna läran. Som vi av tradition gör i Sverige. Otaliga är de generationer som under denna dag har hört sina andliga ledare vältaligt och målande beskriva Jesus plågsamma död på korset och den skrämmande, eviga vistelsen i helvetet som väntade alla de syndare som inte trodde på den kommande uppståndelsen.

Det var förr. Nu för tiden är det en allt mindre del av befolkningen i landet som funderar på vad som hände i Palestina för tvåtusen år sedan. Traditioner och tro har förändrats. Idag finns inte mycket kvar av den kristna påsken. Nu är påskhelgen den helg då gemene kvinna och man slår rekord i godisätning. Och barnen klär ut sig till påskgummor och påskgubbar. Och kycklingar pryder hus och hem. Och kanske äts det ett och annat ägg också.

I Vänersborg var det en stor dag idag. Inte bara för att det var en påsk med i det närmaste sommartemperatur. Det var den traditionella Påskparaden. Som slog rekord i antal deltagare, omkring 250 personer. Det var mängder av människor på stadens gator och torg – Gågatekrysset var packat med folk.

I folkvimlet syntes faktiskt också en och annan politiker. Och inte bara det, kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson (S) var en av domarna som skulle kora de vinnande påskkostymerna. Priser delades ut för de bästa och roligaste ”kostymerna”.

Efter paraden fick alla deltagare en godispåse, men den var allt i minsta laget… I Plantaget fanns det några karuseller och ”hoppattraktioner”. Till glädje för många i den yngre generationen. Även för en liten kille från Värnamo…

Påskparaden är en trevlig tradition som vi hoppas ska återkomma i många år till. Vänersborg blir en mycket trevlig stad när den fylls av människor… Tyvärr sker det alltför sällan.

För övrigt kan jag meddela att killen från Småland har fått lära känna Nordstans ursprungliga och nuvarande invånare, i varje fall enligt kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning. Hustaken i Nordstan betraktas ju av denna förvaltning som fiskmåsarnas naturliga häckningsplatser… Och det innefattar tydligen också rätten att skita var och hur de vill. Barnbarnet blev träffat i håret av en fiskmåsskit…

Måste tyvärr också meddela att ett annat hatobjekt har hittat vägen till Nordstan och Skräcklan – fästingarna…

Och med dessa rader önskas alla en Glad Påsk!

Kategorier:helgläsning
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: