Hem > Kommunfullmäktige 2019 > Imorgon sammanträder KF

Imorgon sammanträder KF

Imorgon onsdag sammanträder kommunfullmäktige i Vänersborg. Det är en osedvanligt diger dagordning som ligger och väntar på ledamöternas bänkar, det är säkert rekord i antal ärenden (51 stycken). Och det är inte heller bara “rutinmässiga” ärenden, utan det är flera ärenden som kommer att leda till debatter. Det betyder att sammanträdet lär ta ett antal timmar…

Det är 8 ärenden som jag har bloggat om på denna dagordning och som jag tänker säga några, eller flera, ord om imorgon.

Det börjar med de två ärendena om Kunskapsförbundet Väst, “8 Begäran om extra medel från medlemskommunerna i Kunskapsförbundet Väst” (se “KFV I KRIS!”) och “9 Ansökan om ytterligare medel för vuxenutbildningen” (se “Vuxenutbildningen – lagbrott?”). Gymnasieskolan och vuxenutbildningen är viktiga frågor som Vänersborgs kommunfullmäktige måste ta på än större allvar.

Naturligtvis måste jag också säga något om barn- och utbildningsnämndens delårsrapport på “12 Delårsrapporter augusti 2019”. (Se “Dags för höstens första BUN”.) Sedan rapporten skrevs har t ex Skolverket publicerat den officiella betygsstatistiken från årets 9:or. (Se “Skolverkets betygsstatistik: Fortfarande nedslående siffror”.) Dessutom har Lärarförbundet kommit med sin uppmärksammade skolranking. Jag har inte hunnit sätta mig in i den än, än mindre bloggat. (Det är dock min ambition att göra det.) En som dock verkar ha läst undersökningen är Anders Strand (SD). Strand har kommit in med en fråga till barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Andersson (C) utifrån skolrankingen. Den frågan blir emellertid ett eget, nytt, ärende och tas inte upp förrän senare under kvällen.

Anders Strand (SD) skriver:

“Resultatet av denna undersökning är minst sagt nedslående: Vänersborgs kommun tillhör bottenskiktet och ligger på 237:e plats bland landets 290 kommuner.”

Och sedan kommer frågan till Mats Andersson (C):

“Kommer det ske några kraftfulla åtgärder från minoritetsstyret under kommande år för att förbättra resultatet?”

Det ska bli intressant att höra svaret. Tyvärr får inga andra än Strand och Andersson gå upp i talarstolen.

I två ärenden, 14 och 15, ska reglerna för mål- och resultatstyrningen liksom kommunens inriktningsmål diskuteras. För min del kan jag nog känna ett behov av att markera en distans till sättet att styra kommunen enligt mål- och resultatstyrningen – en styrning som bygger på New Public Management (NPM). (Jag har i ett flertal bloggar de senaste åren tagit upp ämnet, se här.) Jag tror däremot att några moderater och socialdemokrater kommer att diskutera dessa två ärenden grundligt. Det handlar om hur målen ska formuleras och texten utformas…

Äntligen säger många när det är dags för ärende 16 – “Framtidens bibliotek”. Till slut ska beslut fattas om vad som ska hända med Vänersborgs bibliotek. (Se “Kommunstyrelse‌ ‌9/10‌ ‌(3)‌: Kultur mm”.) Det här ärendet kan också leda till diskussioner, moderaterna är nämligen mot det förslag som kommunstyrelsen har lagt. Kristdemokrater och liberaler, som jag först trodde skulle göra gemensam sak med moderaterna, ändrade sig i kommunstyrelsen. Det berodde, som jag uppfattade det, framför allt på att ledamöterna fick reda på att kvadratmeterkostnaden per år var lägre för det totalt sett dyrare alternativet (alternativ 1) än för det billigare (alternativ 3) – 1.375 kr jämfört med 1.473 kr per kvadratmeter och år. I kommunstyrelsen stödde Vänsterpartiet de styrande partierna, medan sverigedemokraterna avstod från att delta i beslutet.

Jag ska också presentera två egenhändigt skrivna motioner för fullmäktige. (Se “Skär ner på partistödet!” och “Rädda fisket i Hallsjön!”.) Det blir kort. Ledamöter har nämligen max 2 minuter på sig för att berätta för fullmäktige vad motionerna handlar om. Motionerna remitteras sedan till någon nämnd för beredning/utredning. Så småningom kommer motionerna tillbaka till kommunfullmäktige för beslut. Men det kan ta tid…

Lutz Rininsland (V) och jag skrev en motion om att fullmäktige behöver bra beslutsunderlag. (Se “Kommunstyrelse 9/10 (1): Motioner”.) Det beslut i fullmäktige som föranledde motionen överklagade jag för övrigt till förvaltningsrätten. (Se ”Överklagan till Förvaltningsrätten”.) Det har dock fortfarande inte kommit någon dom. Det handlade om exploateringsprojektet vid Mariedalskolan. Det blir nog några ord från talarstolen om att risk- och konsekvensanalyser ska föregå beslut – och inte göras i efterhand…

Det var de ärenden där jag planerar att eventuellt gå fram till talarstolen. Det är fler än vanligt. Vi får se om det också blir så.

Naturligtvis finns det fler ärenden som kan bli intressanta, men ofta är det svårt att förutse vilka som kan föranleda debatter och vilka som “förbigås med tystnad”. Men helt säkert är att sammanträdet kommer att dra ut på tiden…

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: