Hem > KS 2020 > KS 29/1: Bokslut mm

KS 29/1: Bokslut mm

Kommunstyrelsens (KS) första sammanträde för år 2020 gick av stapeln denna trista och gråmulna onsdag. Mötet höll på från kl 08.30 till kl 15.00.

Det var som vanligt späckat med information och även en del frågor till “föreläsarna”. Besluten avverkades sedan som vanligt i snabb takt. Fast just idag var det inte särskilt många beslut och kanske inte heller några större eller avgörande sådana.

En stor del av informationen och beslutsärendena har jag tagit upp i tidigare bloggar inför dagens sammanträde. Jag tänker inte upprepa mig. (Se “KS sammanträder!” och “Marknadsföring, polis och laxar”.)

Det var information om medborgarlöftena för 2020. Beslutet som följde senare blev enhälligt, men Morgan Larsson (MBP) ville ändå skriva en reservation. Larsson, som har arbetat som polis, ansåg, vilket är det jag tror att han också tänker skriva något om, att löftena egentligen är onödiga. Det polisen säger sig ställa upp på är deras skyldighet ändå. Ordförande Benny Augustsson (S) betonade att polisens samarbete med kommunen inte är en skyldighet.

Ekonomichefen presenterade det preliminära bokslutet för 2019. Resultatet förra året uppgick till +37 milj kr. Budgeten räknade med ett överskott på 17 milj, bland annat därför att socialnämnden fick ett extra tillskott på hösten på 20 milj. Men det blev trots miljonerna till socialnämnden alltså ett överskott på 37 miljoner! Siffrorna gjorde nog inte bara ekonomichefen nöjd… (Här bredvid kan man se kommunens resultat de senaste åren.)

Däremot var nämndernas resultat sammanlagt 22 milj kr sämre än budgeterat. Socialnämndens underskott uppgick till 30 milj (trots de 20 extra miljonerna), barn- och utbildningsnämndens till 15,5 milj, samhällsbyggnadsnämndens till 8,4 milj och kultur- och fritidsnämndens underskott till 5,2 milj.

Nämndernas underskott uppvägdes av att skatteintäkter och generella statsbidrag visade ett överskott (jämfört med budget) på 18 milj kr. De andra posterna som visade “plus” var finansnettot, 12 milj, och arbetsgivaravgifter, lönerevision, pensioner mm, 12 milj.

Kommunen investerade för 245 milj förra året. Det är historiskt en stor summa. Trots det var det lite mindre än hälften av budget. (Kommunen hinner inte verkställa alla investeringsbeslut som fattas.) Kommunens avskrivningar ligger på en årlig summa av 90-95 milj kr. Det är mycket pengar… Investeringsutvecklingen de senaste åren kan ses i diagrammet.

Slutsatsen av det preliminära bokslutet torde återigen bli – det går alltid bättre ekonomiskt och budgetmässigt för Vänersborgs kommun än vad prognoserna ger vid handen…

Kommunstyrelsen fick vidare ta del av information om internkontroll och fick även en redovisning av näringslivsåret 2019. Och så var det information om “Riktlinje för styrande dokument” och “Policy och riktlinje för sponsring och donationer”. De två sistnämnda ärendena återkommer så småningom till kommunstyrelsen – och kommunfullmäktige. Det fattades inga beslut idag. Kommunstyrelsen hann inte heller med så mycket diskussion utan ledamöter och ersättare ombads komma med synpunkter direkt till förvaltningen. Och när det gäller sponsring, marknadsföring och donationer finns det en inte helt okänd vänsterpartistisk bloggare som tänker göra det, lämna synpunkter alltså. Självklart kommer jag att på något sätt redovisa dem här på bloggen.

“Policy och riktlinje för representation och uppvaktning” antogs dock direkt av kommunstyrelsen. En bloggläsare bad mig ställa några frågor i ärendet, och det gjorde jag. Jag frågade om “alkoholhaltiga drycker” också innefattade lättöl och cider mm. Det gjorde det inte. Sådant man kan köpa “utanför Systemet” räknas inte som alkoholhaltig dryck. Det får inte heller serveras alkohol av kommunen, men det är ok om någon på kommunala tillställningar “på stället” köper alkohol för egna pengar. Det var det några som funderade lite extra över, men det var bara Morgan Larsson (MBP) som reagerade och tyckte att det borde vara alkoholförbud. Och jag kan hålla med. Det finns personer som inte vågar besöka tillställningar där det förekommer alkohol. Frestelsen kan bli alltför stor…

KS fick en redovisning av vad som hade hänt under jubileumsåret 2019, då Vänersborg fyllde 375 år. Det var en mycket positiv och upplyftande presentation som visade att det (trots allt) finns mycket bra i kommunen. Det visades också film – och Stefan Leijon, som var en av presentatörerna, tyckte att vi skulle ta med oss följande textrad i en av sångerna:

“Du kallas Lilla Paris, men du är tillräckligt stor för mig.”

På ordförandeinformationen, där Benny Augustsson alltid redogör för vad han gjort sedan sist, blev det en hel del information om utvecklingen kring ungdomarna som omfattas av gymnasielagen. Det handlar om var de ska bo från den 1 februari. Men det ser faktiskt ut att ordna sig, Vänersborg har bland annat fått ett extra statsbidrag till ändamålet. Jag tycker att Benny Augustsson (S) och Dan Nyberg (S), socialnämndens ordförande, är värda en stor eloge för det engagemang de har visat i frågan. Det stora jobbet för dessa ungdomar görs emellertid av Rädda Barnen. Organisationen drar ett tungt lass och deras insatser är värda guld – och all respekt!

Det var dagens kommunstyrelse.

Kategorier:KS 2020
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: