Hem > Äldrevård, corona, socialnämnden > Coronan och de äldre

Coronan och de äldre

Coronakrisen lägger allt tyngre bördor på människor och samhälle. Covid-19 får fäste i fler och fler personer och kurvorna över antalet smittade, sjukdomsfall och döda stiger allt brantare. Samtidigt är det viktigt att så många av samhällets funktioner som möjligt fungerar, och särskilt viktigt är det självklart att sjuk- och äldrevården gör det.

Idag på morgonen aviserade regeringen nya miljarder till kommunerna. Det är välkomna pengar. Det är i kommunerna och regionerna som den största delen av välfärden skapas.

Igår den 1 april kom nya allmänna råd från Folkhälsomyndigheten. (Kan laddas ner här.) Det kan råda viss tvekan om vad “allmänna råd” betyder, men för att ta en liten “liknelse” (ur en “handbok i författningsskrivning”):

“Till kategorin allmänna råd hör regler som rekommenderar hur en person lämpligen kan förfara i vissa situationer men där det ändå står den enskilde fritt att välja en annan väg för att nå det önskade resultatet.”

Det finns alltså krav på att ett önskat resultat ska nås. Men kan man hitta en bättre väg till resultatet än det allmänna rådet så är det ok. Om man inte kan det så ska det allmänna rådet följas.

“Var och en i Sverige har ett ansvar för att förhindra spridning av covid-19.”

Så skriver Folkhälsomyndigheten. Och så räknas flera råd upp om hur smittspridning bör/ska förhindras. Det handlar om handhygien, hålla avstånd, avstå från onödiga resor mm. De här råden har nog alla hört vid det här laget. Precis som de allmänna råden till personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper. Folkhälsomyndigheten skriver:

“Personer över 70 år och andra riskgrupper bör:

 • begränsa sina sociala kontakter
 • undvika att handla … eller vistas på andra platser där människor samlas”

Det gäller alltså alla personer över 70 år, och andra riskgrupper, och det är på allvar. Kort och gott, som det står på myndighetens hemsida:

“Vi rekommenderar att du som är 70 år eller äldre begränsar dina nära kontakter och stannar hemma så mycket som möjligt under en tid framöver.”

Vänersborg kommun har publicerat en egen informationsfilm – “Hur coronaviruset/covid-19 påverkar Vänersborgs kommun” (15 min). Det är kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson och kommundirektör Katrin Siverby som intervjuas av Erik Torstensson.

Jag tycker att alla vänersborgare ska se filmen.

Jag tänkte dock på en sak. Det är besöksförbud på alla äldreboenden och samtidigt bör man kommunicera mer med de äldre. Och visst går det att ringa, men de äldre har ju ofta inga egna telefoner. Och framför allt – det finns ju ingen internetuppkoppling på kommunens äldreboenden… (I varje fall inte på alla.) Det är dags att koppla upp de äldre! Och varför inte köpa in åtminstone en iPad på varje avdelning så att det går att “facetajma”?

Kommunfullmäktiges ordförande Annalena Levin (C) hade sammankallat gruppledarna i de olika partierna till ett möte idag på eftermiddagen, kl 15.30. Levin ville diskutera en överenskommelse om ett kvittningssystem för ledamöter i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och nämnderna.

Förslaget var begränsa antalet ledamöter, precis som vi kunde läsa att de gjort i Trollhättan. Det var tänkt att Vänersborgs fullmäktige skulle går ner till 27 ledamöter (från 51). Dessa skulle sammanträda fysiskt i någon lokal, tillsammans med åtminstone några tjänstemän. Det planerades också att andra ledamöter skulle samlas i olika rum i kommunhuset och följa sammanträdet på distans.

Det fanns flera problem med det här förslaget, men det finns ett som jag inte tycker är riktigt uppmärksammat. De över 70 år, och de som tillhör andra riskgrupper, bör enligt de allmänna råden inte ens träffa 30 personer… Och det finns tämligen många äldre i Vänersborgs kommunfullmäktige…

Är inte också ett nedbantat fullmäktige att betrakta som diskriminerande mot de över 70 år och som tillhör andra riskgrupper? De blir ju utestängda pga sin ålder. Fast de är folkvalda…

För övrigt väntar jag med spänning på besked om vad eftermiddagens möte kommer fram till. Det kommer nog att stå i TTELA…

 1. LasseVbg
  5 april, 2020 kl. 08:41

  Råden till 70+ är ju inte fel men de stora bristerna i skyddsrutiner och skyddsutrustning hos hemtjänst, äldreboenden, förskolor kommer tråkigt nog att spela större roll i smittspridning och dödlighet. Personal gör munskydd av kaffefilter läste jag nånstans…om det är så är det otroligt i ett rikt land som Sverige.

 2. Håkan Gasslander
  3 april, 2020 kl. 08:32

  Bra information men filmen visar tydligt hur svårt det är. Här sägs att man ska följa myndigheterna råd och hålla avstånd men ändå sitter alla tre hoptryckta i en soffa. Som sagt, det är inte lätt!

  • LasseVbg
   5 april, 2020 kl. 08:36

   Fotografen hade förmodligen glömt vidvinkelobjektivet hemma

 3. Erik
  2 april, 2020 kl. 22:50

  Verksamheten ska fortsätta rulla, även i coronatider. Synd att de över 70 inte bör delta men beslut måste fortsätta fattas. Bra förslag om kvittning.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: