Särskilt boende i Elgärde? (1/2)
Den 27 augusti 2020 sammanträdde socialnämnden.
Socialnämndens sammanträden brukar sällan tilldra sig den breda allmänhetens uppmärksamhet. Och detta sammanträde utgjorde inget undantag. Ärendena tycktes inte heller vara särskilt kontroversiella, inte ens ärendet “Boende för personer med problematisk funktionsnedsättning”…
Men hade någon i Frändefors läst kallelsen till sammanträdet eller fått informationen på något annat sätt hade det antagligen varit annorlunda. I beslutsförslaget stod det nämligen:
“Socialnämnden föreslår samhällsbyggnadsnämnden att starta lokalplanering för ett nytt boende för personer med problematisk funktionsnedsättning på Elgärde 1:39 och 1:40 i enlighet med förstudien daterad 2020-08-05.”
Och det blev också socialnämndens beslut.
Några dagar efter att protokollet blivit justerat och offentliggjort skrev TTELA, den 3 september, om socialnämndens beslut. (Se TTELA “Nytt boende planeras i Frändefors”.) TTELA skrev:
“Politikerna i socialnämnden har beslutat att ge samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att starta planeringen för ett nytt boende för ”personer med problematisk funktionsnedsättning”.
– Det finns med i kommunens boendeplan. Och vi bedömer att platsen är lämplig, säger nämndens ordförande Dan Nyberg (S).”
Nu vaknade allmänheten, särskilt de som bodde i Frändefors och i synnerhet de som bodde i och kring det område som kallas Elgärde. Det var ju där det nya boendet skulle ligga.
Det blev helt enkelt ett herrans liv. Det ringdes, det skrevs, det skälldes, det skickades mail till varenda ledamot i socialnämnden, personalen på socialförvaltningen fick samtal, andra politiker ringdes upp och det startades namninsamlingar. Det fullkomligt stormade i Frändefors.
Invånarna i Frändefors och Elgärde bedömde nämligen inte alls att platsen var lämplig för boende för personer med problematisk funktionsnedsättning.
Men det tyckte alltså socialnämnden, som motiverade sitt beslut:
“Vi förordar ett boende på Elgärde i Frändefors i egen regi. Lokaliseringen förordas på grund av att, det av de tillgängliga tomterna för ändamålet, har det lugnaste läget. Tomten ligger utanför Vänersborgs centrum och ett lantligt läge är gynnsamt för målgruppen då det ökar avståndet till lockelser.”
Motiveringen liksom beslutet grundar sig på en förstudie som gjordes inför beslutet i socialnämnden. Texten ovan var ett citat från slutsatsen i denna förstudie.
I förstudien finns slutsatsen underbyggd. Den menar att området i Elgärde:
“ligger avskilt men i närheten av annan bebyggelse och kollektivtrafik finns i närheten.”
Och vidare:
“Väljs ett lantligt läge är det således ur ett kommunperspektiv lämpligare att välja Elgärde där det inte finns andra intressenter.”
Med tanke på vad förstudien skriver om andra tänkbara placeringar, som avvisas som mindre lämpliga, kan man också dra slutsatsen att Elgärde även anses lämpligt för denna typ av boende eftersom det inte är många människor “i rörelse” i området.
Det anges inte särskilt många argument för att Elgärde lämpar sig bäst för det planerade boendet. Det som slår en läsare är att det verkar som om förstudien har den uppfattningen att det inte finns några bostäder på Elgärde och att området inte heller ska byggas ut ytterligare. Vilket inte stämmer. Motiveringarna i förstudien som talar för att Elgärde är kommunens lämpligaste område för ett sådant här boende lider således av stora brister. De stämmer dåligt med verkligheten.
För Elgärde gäller en detaljplan från 1991. Den uppdaterades år 2017 och utvidgades också med ett område strax öster om Elgärde. Den nya detaljplanen upprättades för att planen skulle lägga en god grund för ett framtida stationssamhälle i Frändefors:
“eftersom den ger möjlighet till utveckling av såväl bostäder som icke-störande verksamheter inom cykelavstånd från stationsområdet.”
Det är nämligen så att Västra Götalandsregionen planerar för en tåghållplats i Frändefors och kommunen planerar därför för fler bostäder i samhället, framför allt i Elgärde.
“Detaljplanen för Elgärde kan sägas ligga i linje med tankarna om att lägga en god grund för framtida stationssamhälle i Frändefors eftersom den ger möjlighet till utveckling av såväl bostäder som icke-störande verksamheter inom cykelavstånd från stationsområdet.”
Detaljplanen framhåller hur centralt området ligger:
“Några hundra meter öster om planområdet ligger G-klavens och Muraregatans förskolor. Grundskola från förskoleklass till årskurs nio finns en kilometer söder om planområdet: Frändeskolan och Dalboskolan. … Vid skolområdet ligger också Ringhems äldreboende. En livsmedelsaffär med postservice ligger inom en kilometer från området i korsningen mellan Klockaregatan och Kyrkogatan.”
Detaljplanen fortsätter att berätta om att det också finns ett par matserveringar, idrottsanläggningar, veterinär och kyrka i Frändefors. Det är med andra ord, och tvärtemot vad socialnämndens förstudie skriver, mycket folk i rörelse i området.
Och det bor redan mycket folk i området. Det rödmarkerade området i detaljplanen (se bild till vänster) är reserverat för bostäder, eventuellt blandat med mindre verksamheter. Det syns tydligt att det ligger flera bostäder, ja egentligen lite av boendekärnan i hela samhället, bara ett stenkast från det nya området. Det syns ännu bättre på detta foto (till höger), som också är taget från detaljplanen.
Flera tomter i Elgärde ligger just nu ute för försäljning och en del tomter har redan sålts. Ja, faktum är att det redan har byggts fem hus på tomter i området.
Det är tomterna 1:31, 1:32, 1:33, 1:34 och 1:35 som är bebyggda. På tomt 1:43 finns det också ett hus. Det byggdes enligt den tidigare detaljplanen. (Se husen på den vänstra delen av fotot till vänster).
Socialnämnden beslutade att boendet ska ligga på fastigheterna 1:39 och 1:40, dvs mitt bland husen – inte alls avskilt från annan bebyggelse som det påstods i förstudien.
Fullt utbyggt beräknas området Elgärde kunna få uppskattningsvis 40-80 nya bostäder. Det bidrar enligt detaljplanen på lång sikt till visionen om ett stationssamhälle.
Det var inte många rätt i förstudien om området i och kring Elgärde. Det förvånar mig att faktaunderlaget inför socialnämndens beslut var behäftat med så många och så tydliga brister. Men det förvånar mig ännu mer att politikerna ändå tog beslutet, eftersom det torde ha funnits politiker i nämnden som faktiskt visste hur förhållandena i Elgärde verkligen såg ut.
Anm. Fortsättningen av denna blogg hittar du här: ”Särskilt boende i Elgärde? (2/2)”.
Senaste kommentarer