Hem > Budget 2020, corona, delårsrapport, KS 2020 > KS 7/10: 173 miljoner i överskott!

KS 7/10: 173 miljoner i överskott!

Nu på onsdag, den 7 oktober, sammanträder återigen kommunstyrelsen. Denna gång blir det dock annorlunda. Det är premiär för ett riktigt distansmöte.

Ja, ett riktigt distansmöte!

Gruppledarna har nämligen kommit överens om att testa ett sådant där distansmöte som alla andra kommuner har haft under hela corona-pandemin. Och det ska alltså ske på det kommande sammanträdet med kommunstyrelsen, men inget annat. I varje fall inte än så länge. Det ska alltså bli tillåtet att sitta hemma vid skrivbordet på onsdag och delta.

Otroligt egentligen, jag trodde aldrig att denna dag skulle komma. För jag hoppas att den kommer, riktigt säker kan jag emellertid inte vara när jag läser i kallelsen:

“Ledamot som önskar delta på distans ska senast 3 dagar i förväg anmäla detta till ordföranden och sekreteraren. Ordföranden avgör om närvaro får ske på distans. Möjligheten att sammanträda på distans ska tillämpas restriktivt.”

För säkerhets skull anmälde jag mig direkt när jag såg att kallelsen kom igår kväll. Vi får dock se om det räcker, det kanske krävs läkarintyg…

Texten i kallelsen fortsätter nämligen:

“De ledamöter och ersättare som tillhör riskgrupp enligt Folkhälsomyndighetens definition kan senast 3 dagar innan sammanträdet önska deltaga på distans hemifrån.”

Fast jag kan inte tänka mig annat än att ordförande Benny Augustsson (S) litar på de enskilda ledamöterna och ersättarna – och inte tänker begära läkarintyg på att någon tillhör en riskgrupp. För hur skulle det gå till? Hinner man ens få en läkartid i eftermiddag? Måndag blir ju för sent, det ska ju vara senast 3 dagar innan… Nä, ordförande Augustsson har säkert förtroende för sina kamrater i kommunstyrelsen. 

Men, om någon av de aktuella politikerna har en partner som tillhör en riskgrupp… Ska inte de få delta på distans? Det skulle kännas absurt om så inte vore fallet.

Jag kan ibland tycka att det blir lite för mycket regler i kommunen, regler som tycks finnas enbart för sin egen skull. Och som dessutom ibland till och med försvårar flexibla och förnuftiga lösningar.

Det här gäller för de som ordförande anser ska få deltaga på riktig distans:

 1. “Distansdeltagande får endast ske hemifrån (inte från jobb, café, restaurang, lobby eller liknande).
 2. Distansdeltagaren behöver ha internet hemma.
 3. Distansdeltagaren ska intyga att inga obehöriga (i det fall det kan finnas obehöriga) får tillgång till det handlingar som finns eller till det som sägs på sammanträdet.
 4. Distansdeltagaren ska helst använda hörlurar eller headset för att det distansdeltagaren säger ska fångas upp bättre på länken och för att hindra att obehöriga råkar höra.”

Men, men, för många regler eller inte, jag är tacksam att jag, vilket jag ändå räknar med, får delta i kommunstyrelsens sammanträde hemifrån. Jag hoppas bara att de ansvariga utökar möjligheterna så att det går att delta på distans även på sammanträden i nämnder och, inte minst, kommunfullmäktige.

Dagordningen för onsdagens sammanträde ser ut så här:

Jag tänkte i vanlig ordning skriva om några av ärendena. Men det tänkte jag spara till ett senare tillfälle. Du som läsare ska nämligen få en läxa…

I ärende 6, ”Delårsrapport augusti 2020”, hittar vi som vanligt en finansiell analys. Och i analysen ingår naturligtvis en prognos för kommunens resultat under innevarande år, 2020.

Jag citerar ur delårsrapporten:

“Höga resultatprognoser i koncernen och kommunen
Koncernens resultat prognostiseras till 202 mkr. Kommunens prognos uppgår till 173 mkr, ABVBs till 14 mkr, FABV till 1 Mkr och KFVs till 13 mkr. Kommunens prognos på 173 mkr är 136 mkr bättre än resultatet för 2019 och 142 mkr bättre än budgeten.”

Ja, du läste rätt. Kommunen beräknas göra ett överskott i år, 2020, på 173 miljoner kronor. 173 miljoner!!

Läxan innebär att du ska låtsas att du är politiker i Vänersborgs kommun – och fundera på hur du skulle vilja använda 173 miljoner kronor.

Svaret kan du skriva som kommentar till denna blogg.

PS. Vill du börja läsa kommunstyrelsens handlingar så kan du ladda ner dom här.

 

 1. Ceberg
  3 oktober, 2020 kl. 09:33

  Citat från en lärare från Handels visserligen längre sedan men säkert relevant även idag.
  ”Vinst är kostnaden för att överleva”
  Sedan kan man säkert diskutera hur stor vinsten skall vara.

 2. Markus
  2 oktober, 2020 kl. 21:17

  Tjena.

  Borde inte de pengarna läggas på våra pensionärer så de får en bättre vardag.
  Enligt mitt tycke så är det de som drabbats hårdast utav covid-19. Jag har själv har inte träffat min mormor på ett halvår tack vare detta.
  Såg även att någon skrev ammotera på arenan den är väl redan betald annars betala 100 mille där sen satsa på skola och äldrevården.

 3. Robert Ovebratt
  2 oktober, 2020 kl. 19:32

  Tänk långsiktigt, betala av 100 millar på arenan, jag vet inte hur stor skulden är men betala av massor och minska räntekostnaderna rejält så det blir mer pengar över kommande år, försök att tänka långsiktigt istället för att lägga pengar på xtra resurser som bara varar något år eller två.

 4. per-arne johansson
  2 oktober, 2020 kl. 18:38

  men om en kommun producerar överskott borde väl ses som ett överuttag av skatt . således lika illa som att underbudgetera typ när man bygger säga 80 miljoner när det kostar 300 . att fara med osanning å ta mer än det kostar hur kan det vara annat än brottsligt å stöld ? för det är det ju när medborgaren gör det

 5. karin194
  2 oktober, 2020 kl. 12:31

  Hur kan det bli så mycket plus? Vad har kommunen dragit ned på? Räknas bidragen för Äldreomsorgslyftet med här?
  Se till att personal i äldreomsorgen, LSS personal, får drägliga scheman! Bort med delade turer. Anställ fler kompetenta sjuksköterskor. Se till att skolan får fler lärare, kuratorer, specialpedagoger. Mindre grupper på förskolan.
  Mvh
  Karin Nilsson

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: