Hem > Kommunfullmäktige 2021 > KF 14/4 (2): Skolmiljard, streetrace mm

KF 14/4 (2): Skolmiljard, streetrace mm

En stor del av kommunfullmäktiges sammanträde imorgon onsdag handlar om att blicka tillbaka på det gångna året. Förhoppningsvis blir det en bra diskussion om vad politiken gjorde som var bra och vad som kunde ha gjorts bättre. (Se “KF 14/4 (1): Har Vänersborg blivit bättre?”.)

Staten har som bekant lättat på plånboken under pandemin. Skolan har fått extra pengar, en miljard – den så kallade “Skolmiljarden”. Nu ska kommunfullmäktige besluta om hur pengarna ska fördelas i Vänersborg – hur mycket som ska gå till grundskolan och hur mycket Kunskapsförbundet (gymnasieskolan) ska få.

Syftet med den statliga “skolmiljarden” är att:

“bidra till goda förutsättningar för kommunerna att kunna säkerställa att alla barn och elever får den utbildning de har rätt till, trots pandemin”

Vänersborg andel av pengarna uppgår till ungefär 4 miljoner kr. Jag har tidigare beskrivit mer ingående vad det handlar om och även min egen uppfattning i några bloggar – se “Vad sysslar Trollhättan med?” och “Vem ska ha skolmiljardens pengar?”. Jag redogjorde också för diskussionen i kommunstyrelsen häromsistens, “KS (24/3) 2: Målstyrning och skolmiljarden”. Jag ska inte upprepa det.

Jag skrev ner min uppfattning i frågan och formulerade ett yrkande i kommunstyrelsen. Yrkandet kallade jag “Hur ska man lära sig svetsa på distans?”. (Du kan ladda ner yrkandet här). Och det yrkande står jag fortfarande fast vid och tänker lägga imorgon också. Jag vill fortsätta stå för det jag anser vara rätt och riktigt oavsett vad andra tycker.

Det blir inga kommunala bangolfbanor i Skräckleparken. Adam Frändelids (V) motion blir med all sannolikhet avslagen av fullmäktige.

Det blir också Lena Mjörnells (SD) motion att “reglera hyreskostnader vid intern uthyrning av lokaler och fastigheter”. Mjörnell menar att det vid interna hyresavtal med en nämnd ska framgå klart och tydligt vilket ansvar uthyraren har gentemot hyrestagaren samt att en hyreshöjning endast får ske då standarden av fastigheten höjs utöver ordinärt underhåll.

Motionen kommer att bli avslagen eller betraktad som besvarad trots att det ligger en del i den. Det finns nämligen redan ett uppdrag om att ta fram ett förslag till “revideringar i riktlinjerna för internt hyressystem”. En del av motionens idéer kan tas upp där.

Sedan följer flera ärenden av rutinmässig karaktär. Det är bland annat investeringspengar som ska flyttas från förra året till i år, nämnder som ska ha utarbetat “uppföljningsplaner avseende privata utförare” och information om motioner och medborgarförslag som fortfarande inte har slutbehandlats.

Och till sammanträdet har ytterligare två motioner lämnats in, båda undertecknade av Göran Svensson (MBP).

Innehållet i den ena motionen har tydligen spridit sig. Jag fick redan igår en fråga om bryggor i Korseberg… En av motionerna föreslår nämligen att kommunen ska anlägga en ny brygga på samma plats där den så kallade “norskens brygga” tidigare låg. Det ska för övrigt, enligt motionen, finnas rester kvar av den.

Tyvärr vet jag inte riktigt var “norskens brygga” låg, men det får bli ett besök på Korseberg för att studera omgivningarna. Det har väl hänt en del sedan “Slaget vid Korseberg”, som hölls på 70-talet i den nuvarande förskolebyggnaden… Och även sedan jag bröt foten i en fotbollsmatch på Korsebergs 7-mannaplan några år senare…

Göran Svenssons andra motion handlar om streetrace. Motionen yrkar att kommunen får i uppdrag att:

“utreda en lämplig plats för att möjliggöra legala streetrace”

Jag har faktiskt tidigare fått påstötningar om att själv skriva en motion kring detta. Men inte fått “tummen ur”… Det är bra att medborgarpartiet tar upp frågan. Intresset för motorsport är nämligen enormt stort i Sverige. Undertecknad bloggare tillhör dock inte denna skara. Det finns, vad jag förstår, oerhört många ideella krafter i området som skulle kunna ställa upp med både tid och arbetskraft – och, inte minst, med pengar. Det är värt att åtminstone undersöka motionens yrkande, tycker jag.

Lutz Rininsland (V) ställer två viktiga interpellationer om äldreomsorgen till socialnämndens ordförande Dan Nyberg (S). Rininsland bloggar om interpellationerna – den första om “Timanställningar i socialförvaltningens verksamhet” (se “En interpellation om äldreomsorgen”) och den andra, “Den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen” (se “Äldreomsorgen – den andra interpellationen”). I eftermiddag fick Rininsland svar av Nyberg.
(Nytt kl 20.30. Rinininsland har nu publicerat Dan Nybergs svar på sin blogg – se ”Socialnämndens ordförande svarar”.)

Det sista ärendet på dagordningen är en fråga från undertecknad bloggare till kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson (S):

“Det dyker upp en fråga från flera håll och jag måste erkänna att jag har “tappat greppet”… SESSIONSSALEN? Har vi ett beslut? Vad är bestämt om sessionssalen?”

Och glöm inte att du kan se kommunfullmäktiges sammanträde i direktsändning på kommunens webb-TV.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: