Hem > Allmänt Vänersborg, miljö, Nordstan, sommarläsning > Fågelplågan 2: Kanadagässen

Fågelplågan 2: Kanadagässen

Inte nog med att Nordstan drabbas av fiskmåsterror från hustaken varje sommar så att man knappt kan gå på gator och trottoarer, vattnet kring Skräcklan går knappast heller att utnyttja. Det går t ex inte att bada vid Norra skolan, inte i år heller. Det är antagligen inte fiskmåsarnas fel. Och även om det aldrig går att utesluta att det är kommunen som bräddar avloppsvatten, så är det sannolikt inte heller det som är orsaken. Och det orsakas absolut inte av de enskilda avloppsanläggningarna på Vänersnäs, även om socialdemokraten Dan Nyberg påstår det.

Nä, det undermåliga badvattnet i Skräcklan är sannolikt orsakad av Nordstans andra stora fågelplåga – Kanadagässen. Fågelarterna har tydligen kommit överens om en, för dem, passande arbetsfördelning – gässen skitar ner i vattnet och fiskmåsarna på land… I själva gränsområdet, dvs stränderna, delar de solidariskt på utrymmet.

En sak är i varje fall helt klar. Nordstan och Skräcklan tillhör inte Kanadagässens naturliga habitat. Som miljö och hälsa påstår att fiskmåsarna gör. Kanadagåsens ursprungliga utbredningsområde är Kanada. Det hörs ju om inte annat på namnet. Det är där de ska hålla till, eller möjligtvis i Alaska och norra USA. Att Kanadagässen numera befolkar även Sverige beror enligt Wikipedia på att de fördes hit av vilseledda fågelälskare på grund av att gåsen ansågs vacker. Ofattbart men sant.

Förra året kunde vi ana en viss minskning av beståndet av kanadagäss. Dock verkade deras plats då övertas av fler grågäss. I år tycks kanadagässen vara tillbaka med fullt manskap. Och gångbanor, berghällar och gräsmattor har i vanlig ordning fyllts med gåsskit. Man vågar knappast tänka på hur det ser ut i vattnet, inte bara vid “barnbadet” bredvid Norra skolan. Gässen gör ju sina “stora” behov minst en gång varannan timme… De stora mängderna fekalier från gässen ihop med det stillastående vattnet, som vi faktiskt kan hitta på fler ställen runt Skräcklan, förorenar sannolikt lite överallt.

Det finns nog bara ett sätt att effektivt bekämpa Kanadagässen – det tuffare sättet, med bly och hagel. Och faktum är att kommunen faktiskt har skjutit kanadagäss på Skräcklan. Det var år 2020 och det fick en märkbar effekt. (Se TTELA “Jakten på gässen har fått effekt”.) Det kanske till och med var därför som det fanns färre kanadagäss även förra året. Det verkade då som om gässen i ren desperation hade flyttat upp till Rörvik och Sikhall… Till moderaten Dan Åbergs stora sorg och bedrövelse. (Se “Kanadagåsen”.)

Det är faktisk helt på sin plats att skjuta kanadagäss. Det är dessutom snart jakttid, kanadagåsen får jagas mellan den 11 augusti till den 31 december. (Se information från Marks kommun.) Gässen omfattas också av skyddsjakt (se Jägareförbundet) och den får bedrivas året runt:

“Om det behövs för att förebygga skada, får kanadagås som uppträder vid fält med oskördad gröda eller som orsakar sanitär olägenhet jagas den 1 juli–30 juni”

Kanadagåsen är nämligen klassad som en främmande art med hög riskklassning. Det betyder att utbredning och etablering bör begränsas anser Naturvårdsverket. Kommunen borde med andra ord följa verkets råd och begränsa antalet kanadagäss, även i år.

Och det står utom allt tvivel att gässen ”orsakar sanitär olägenhet”.

Det är ju snart val. Kanske skulle t ex Vänsterpartiet få ökat förtroende bland väljarna om partiet lovade att bekämpa kanadagässen, och fiskmåsarna, med alla till buds stående medel? Även med tyngre artilleri…?

==

Anm. Den andra fågelplågan är fiskmåsarna – se ”Fågelplågan 1: Fiskmåsarna”.

 1. Speeder84XL
  18 oktober, 2022 kl. 06:23

  Det är inte mycket bättre kring Mälaren och Stockholmsområdet heller kan jag meddela. Dom flesta badplatser brukar t ex ha bryggorna samt berghällar och även gräsmattor fulla med skit, den tiden när det är som värst. Där jag bor har dom varit en plåga i typ 30 år. Något år sköt dom faktiskt av några gäss och då minskade det, sen kom dom fort tillbaka.
  Även i andra änden av Mälaren (t ex Kungsör), så sitter dom i t ex båthamnarna och skiter ner båtrampen, bryggorna, folks båtar och intilliggande gräsmattor och gångvägar.
  Måsar har vi dock inte haft så mycket problem med. Ibland ser man några runt t ex MAX och Mc’Donalds uteserveringar, där dom käkar pommes frites mm som folk tappat. Men det är inte så många att man märker av skiten. Kanske värre ute i skärgården.
  Duvor däremot – framförallt i kollektivtrafiken (vissa stationer är dock värre än andra) och vissa gångstråk och trottoarer här i Stockholm
  – dom är riktigt jobbiga, haha!
  Ofta sitter dom uppe på skyltar och skiter ner dessa totalt, så det rinner ner och ser skitäckligt ut.
  Sen sitter dom även uppe på i vissa träd längs gatorna, lyktstolpar, tak-balkar, under perrongtak på tågstationer mm och skiter ner dessa totalt samt stora ytor av marken under. Ibland lyckas dom även pricka ledstängerna på trappor och rulltrappor.

 2. per-arne johansson
  20 juli, 2022 kl. 18:56

  Måste väl vara ett perfekt uppdrag för någon gymnasielinje att anordna gäss jakt så skolans budget kan få tillskott å miljösmart protein till måltidstjänsten . 500 gäss om året skulle ju hålla stammen på en normal nivå å ca 100 jägare fått en trevlig jaktupplevelse . Rätt paketerat skulle dessa gäss ge skolbudgeten 300000-500000 om året lågt räknat samt eleverna erfarenhet att genomföra projekt .

 3. 20 juli, 2022 kl. 17:33

  Helst inte med bly. Jag förstår att det är mer ett stående uttryck, men bly i ammunition är faktiskt också en miljöbelastning. Tack och lov finns alternativ.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: