Hem > Allmänt Vänersborg > Vem blir ny näringslivschef i Lilla Paris?

Vem blir ny näringslivschef i Lilla Paris?

Birger_SjobergMed anledning av S Anders Larssons uppsägelse och avgång som näringslivschef har spekulationerna tagit fart om vem som ska överta posten.

Det är stort att vara näringslivschef. Det är en viktig kommunal post och tjänsten innebär hög status och stor prestige. Dessutom är lönen hög. Med tanke på att S Anders fick 11 000 kr mer än sin företrädare, trots att han inte hade någon lämplig utbildning, kan man nog tänka sig att lönen höjs lika mycket för den nye näringslivschefen. 55 000 kr i månaden lär väl bli en tänkbar lön.

Det är många som har åsikter om vem som är lämpligast att överta tjänsten efter S Anders. Det finns många kandidater.

En av dem som har förts fram är det tidigare kommunalrådet Lars-Göran Ljunggren. Ljunggren är en stark kandidat. Han trappar ju också successivt ner sitt politiska engagemang efter höstens katastrofval.

Nu har ju emellertid Lars-Göran, precis som Stig Anders, ingen formell behörighet till tjänsten. Å andra sidan har Ljunggren stor erfarenhet från näringslivet. Han har t ex varit mycket aktiv i affären kring Toppfrys och dessutom inte spelat en helt oväsentlig roll i arenabygget. Det har gett honom stora erfarenheter. Toppaffären har ju faktiskt gett ekon ända nere i Bryssel.

Ljunggren sitter också i Vänerhamns styrelse och som sådan är han positiv till en ny hamn i Vargön. Då pratar vi investeringar på upp mot en halv miljard kronor. Ljunggren är alltså van att hantera mycket pengar. En viktig erfarenhet för en näringslivschef.

Jag är dock tveksam om att detta gör Ljunggren kvalificerad till jobbet. Dessutom är ju Ljunggren socialdemokrat. Det är ingen fördel i dagens läge.

Det är ju moderaterna som styr i Vänersborg (även om det är svårt att upptäcka att någon överhuvud taget styr Vänersborg just nu). Trots att det inte är kommunalrådet Gunnar Lidell som utser näringslivschef, så får man väl ändå anta att Lidell har ett visst inflytande på kommundirektören. Det är kommundirektör Thörnkvist som är den som formellt utser näringslivschef.

På grund av Gunnars Lidells ställning i kommunen seglar hans partikamrat Stig Bertilsson fram som något av en favorit till tjänsten som näringslivschef. Stig är ju en man som har stora kunskaper om lagar kring ekonomiska spörsmål, särskilt när det gäller bidragssidan. Det är inte helt otroligt att Vänersborg skulle kunna se fram mot stora ekonomiska bidrag från t ex EU. Vem vet, Stig kanske kan få EU-kommissionen att hyra en VIP-loge i arenan och köpa reklam på IFK Vänersborgs matchtröjor. Dessutom skulle nog Stig med sin bakgrund i tidningsvärlden kunna ordna billiga annonsplatser för kommundirektörens bloggar.

Jag är dock osäker på om Stig Bertilsson är rätt man på posten.

Det finns fler tänkbara kandidater.

Röster hörs på att en av kommunens egna chefstjänstemän ska överta posten. Med andra ord, hålla de höga befattningarna inom familjen liksom. Det spekuleras kring barn- och ungdomschefen, tillika gymnasiechefen och kulturchefen, Kent Javette. Flera anser att det finns stora fördelar med att Kent kompletterar sitt ledarskap med ytterligare en tung chefstitel. Om Kent vore chef över det mesta så skulle han få en överblick, ”split vision”, över den kommunala sidan, som är svårslagen.

Själv tror jag att det kan bli för tungt för en man att axla allt detta ansvar. Även om han heter Kent Javette.

Från Vargön hörs spridda röster på att Mikael Norrman bör bli ny näringslivschef. Han har seglat fram både i bokstavlig och symbolisk bemärkelse. Det som talar för Norrman är hans breda kontaktytor, inte bara från sin tid på Vargön Alloys. Norrman är ju också nära vän med både S Anders och den förre kommunchefen Guy Mahlviker. Det gör att han på ett naturligt sätt står för tradition och kontinuitet. Dessutom är Norrman medlem i Rotary vilket ger honom värdefulla kontakter. Norrman har ju också på konsultbasis gjort en utredning för kommunen, som enligt vissa var utomordentligt värdefull.

För mig är Norrman ingen bra kandidat heller. Det finns en alltför stor risk att han seglar på grund.

Några personer har föreslagit Victor Muller. Det tycker jag emellertid faller på sin egen orimlighet. Det är inte realistiskt att tro att det finns några kinesiska företag som vill köpa Vänersborgs kommun, inte ens arenan. Bandy är ingen stor sport i Kina. Därför tror jag Mullers kontakter i öst är irrelevanta för en tjänst som näringslivschef.

Det bästa är nog att helt förutsättningslöst utannonsera tjänsten. Det tycker ju också vår kommundirektör Ove Thörnkvist. Det är huvudspåret, säger han i dagens TTELA.

Må bäste och mest kvalificerade kvinna eller man vinna! Ett krav för en sådan här hög och för kommunen viktig post bör dock vara, menar jag, att vederbörande är bosatt i Vänersborg. Det skulle vara svårt för en hög kommunal chef, som näringslivschef faktiskt innebär, att tala sig varm för kommunen och försöka locka hit företag och invånare, om man inte själv har slagit ner sina bopålar i den mylla som en gång varit Birger Sjöbergs.

  1. 26 augusti, 2011 kl. 18:48

    Många intressanta förslag men jag saknar ett.

    Vad sägs om att S Anders Larsson får jobbet igen, denna gång efter en öppen rekrytering där det visar sig att han är enda sökande eftersom alla andra undviker att söka jobb hos Vänersborgs kommun. Givetvis får han 11000 kronor mer i lön än sin företrädare.

    Gilla

  2. 26 augusti, 2011 kl. 18:29

    Jag funderar på att söka: ”Ryggradslös konservativ vänsterpolitiker med hjärtat i mitten och som har en egenartad förmåga att båda köra över meningsmotståndare och att vända kappan efter vinden ….”

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.