Hem > nazism, Val 2014, Vänsterpartiet > En särskild söndag i Vänersborg

En särskild söndag i Vänersborg

Det var en händelserik söndag i Vänersborg.

sjostedtivbg1Vid lunchtid gästade Jonas Sjöstedt Vänersborg, staden som han har växt upp i och där han till stor del fick sin politiska skolning. Han höll ett engagerat och mycket uppskattat tal inför en imponerande folkmassa på över 150 åhörare.

Sjöstedt talade om vinster i välfärden, något som Vänsterpartiet för övrigt är det enda parti som vill förbjuda. Han menade att det är jakten på pengar som styr de privata företagen, inte omtanke om eleverna och de äldre.

En stor del av det svenska folket håller med…

Sjöstedt talade också om feminism och om arbetsmarknad och sysselsättning. Han var bland annat mycket kritisk till den roll som bemanningsföretagen har fått på svensk arbetsmarknad. Vänsterpartiet vill skärpa lagstiftningen vid inhyrning från bemanningsföretag. Ofta har också den inhyrda personalen dåliga löner, känner sig ofta stressad och utanför den sociala samvaron på arbetsplatsen.jonaspublik

Jonas Sjöstedt:

”Om otrygga anställningar vore lösningen på arbetslösheten skulle vi ha full sysselsättning idag.”

Sjöstedt kritiserade den borgerliga regeringens politik som har lett till ökad arbetslöshet och drastiskt ökade klyftor i samhället. Åtta år får vara nog menade Sjöstedt. Nu är det dags att byta regering.

Jonas Sjöstedts tal var fullt av optimism och framtidstro. Men senare på dagen föll mörkret över Vänersborgs gator. Nazisterna hade ett offentligt möte…

motdemo_naz2Polisen hade i god tid spärrat av hela torgområdet och polisbilarna stod tätt. Det har nog aldrig varit så många poliser i stan. Det såg ut som om ett fullskaligt krigsslag befarades. Hade det varit ute så många poliser i vanliga fall, så hade det nog inte begåtts ett enda brott i stan.

Flera hundra motdemonstranter samlades på torget. Slagord skanderades, nyckelknippor skakades, burop hördes – det var svårt att höra vad ordförande i det nazistiska Svenskarnas Parti hade att säga. Som tur var.motdemo_naz

Det tog en ganska lång stund efter mötets slut innan de 19 nazistiska åhörarna kunde tåga i väg, eskorterade från platsen av polisen. En av åhörarna var Ludvig Delin, nazisternas första och enda namn på valsedeln i kommunvalet i Vänersborg. Vi får verkligen hoppas att ingen röstar på honom. Trots att han fick tillfälle att vädra sina unkna åsikter i TTELA häromdagen.

Jag trodde aldrig att jag någonsin skulle få uppleva nazister på våra gator och torg i Vänersborg. Måtte det var första och sista gången!

Det var en värdig och mäktig motdemonstration.

  1. Erik
    8 september, 2014 kl. 13:42

    Det var.inte första gången ”nazister” talade på vänersborgs torg.

    Redan på 30-talet hade nazisterna här möte.med vilda kravaller som följd enligt vänersborgshistorikern S. Gunnar Peterson.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.