Hem > Näringsliv, Val 2014 > Politisk hearing om näringsliv

Politisk hearing om näringsliv

politisk_hearing2014I morse på Quality Hotel deltog jag i min andra valdebatt. Den första var på Gestad bygdegård och arrangerades av LRF i Gestad. (Se här.) Denna gång handlade debatten, eller den politiska hearingen som den kallades, om näringslivet i Vänersborg. Arrangör var kommunens näringslivskontor.

Deltagare från alla partier var där. Utom naturligtvis från Sverigedemokraterna. Det vore ju dumt av Kurt Karlsson att visa vänersborgarna, i detta fall mestadels företagare, att partiet inte har något att komma med.

Som vanligt talades det ganska vitt och brett om vad partierna vill i framtiden. Inte vad man har gjort de senaste åren. Eller snarare, inte gjort. Fast man har haft makten. Utan vad man vill. Om man får makten igen. Typ.

En typisk valdebatt med andra ord.

När det gäller barnuppfostran brukar man säga att barn inte gör som föräldrarna säger utan som de gör. På samma sätt skulle man kunna säga till väljarna, lyssna inte på vad politikerna säger. Titta på vad de gör.

nypa_saltHar mini-alliansen (moderater, folkpartister och kristdemokrater) under Gunnar Lidells ledning styrt Vänersborg i snart fyra år och inte ens lyckats åstadkomma en boendeplan för Vänersborg, fast Bostadsförsörjningslagen kräver att kommunen tar fram en sådan en gång per mandatperiod – då ska man ta det som mini-alliansen säger att de vill göra nästa mandatperiod med en stor nypa salt…

Tycker jag.

Nu berättar mini-alliansen, i en ohelig allians (den är nog ganska helig egentligen) med socialdemokrater och centerpartister, att de vill bygga en ny stadsdel, ett slags nytt Paris, på Sanden (eller Lilla Vassbotten, som urvänersborgarna kallar området)…

Det är så att man häpnar. Är det ytterligare ett hundramiljonersprojekt på gång?

Thinking_BoyHur många miljoner kommer det att kosta att bygga på Sanden/Lilla Vassbotten? Inte vet jag. Ingen vet. Det är nämligen ingen som har tagit reda på vad det skulle kosta. Det är ingen som ens har tagit reda på om det är realistiskt. Det hindrar dock inte vissa styrande partier från att ge löften. Och vem vet – kanske till och med ta beslut…

Jag tror att det viktigaste för företagen i Vänersborg, liksom för vänersborgarna i gemen, är att kommunen ”fungerar”. Att politikerna ”fungerar”. Att de politiker som styr kommunen tänker efter före, att de grundar sina beslut på ordentliga faktaunderlag och inte gör t ex stora investeringar baserade på önskedrömmar och förhoppningar. Som t ex arenan och flytten av hamnen.

Och bostäder på Sanden…

Det är nämligen en del fakta som kommunen borde ta fram innan några sådana här planer överhuvudtaget diskuteras. Som TTELA skriver i dagens nummer:

”…innan det blir verklighet måste fler hinder övervinnas: hamnen måste flyttas, eventuella föroreningar i marken måste tas om hand, de som har verksamhet på området i dag måste få någonstans att ta vägen. Och inte minst måste problemen med risken för framtida översvämningar lösas.”

pollution”Eventuella föroreningar” skriver TTELA. Det handlar om vilka föroreningar och hur mycket. Inte om. Sanden består till stor del av fyllnadsmaterial…

Och när det gäller hamnflytten kan väl kort sägas att ett beslut om slussarna i Göta Älv kommer tidigast om 4 år. Och det är inte säkert att det ens blir ett positivt besked… Jag fick för övrigt reda på idag att Sjöfartsverket vill ha kvar kajerna i Vänersborg – som en slags reservhamn.

Och vad kommer inte alla dessa privatägda tomter på Sanden att kosta kommunen…?

Snacka om önskedrömmar och förhoppningar…

Jag undrar om företagarna i publiken tycker att sådana här planer inger respekt och att de stärker Vänersborgs varumärke…

Det var en liten utvikning. Sanden diskuterades inte särskilt mycket under debatten.

politisk_hearing2014_2Det var väl egentligen inga konstigare saker som sades under hearingen. Marie Dahlin (S) försökte locka till sig röster med ideliga humoristiska kommentarer. Det var dock inte så många i publiken som verkade uppskatta dem. Gunnar Bäckman (KD) och Morgan Larsson (VFP) pratade i kör om hur viktigt det är att partierna samarbetar över gränserna. Det kanske är typiska kommentarer från de partier som är allra minst i kommunfullmäktige? Peter Göthblad (FP) upprepade ständigt sitt mantra att Byggnadsnämnden (som han är ordförande i) och Byggnadsförvaltningen alltid är ”på tå” och fungerar alldeles utmärkt. Trots att de flesta i publiken antagligen har totalt motsatt uppfattning. Marika Isetorp (MP) läste upp vad hon hade skrivit i förväg och hamnade ständigt i en fil vid sidan om den egentliga diskussionen. Bo Carlsson (C) talade som vanligt entusiastiskt och vitt och brett om hur bra allt var när Centerpartiet styrde (tillsammans med socialdemokraterna) och hur bra allt skulle bli om vänersborgarna röstar tillbaka honom vid rodret.

V_logga_mindreOch Vänsterpartiet och jag då? Ja, det kanske andra kan blogga om… De har säkert några elaka kommentarer i bagaget.

Jag ville i varje fall få fram att det uppenbarligen är något som inte riktigt fungerar som det ska mellan kommunen och det lokala näringslivet. Det har resultatet av Svenskt Näringslivs och Demoskops näringslivsrankingar visat. Vänersborg har hamnat långt ner på rankingen, det senaste året på plats 231 i Sverige (av 290 kommuner). Det är inget vidare resultat, särskilt inte under ett borgerligt, moderatlett styre…

På frågan om hur det lokala företagsklimatet ska bli bättre pekar t ex över hälften av företagarna på ”snabbare handläggning” och ”bättre förståelse hos tjänstemän och politiker för företagande”. Det fanns också synpunkter på tillämpningen av lagar och regler.

Mitt tips är att många av företagarna tänkte på Byggnadsnämnden…

Och i den här frågan ansåg jag att Vänersborg måste få en Byggnadsnämnd och Byggnadsförvaltning som är flexibel och lyhörd. Som ser som sin uppgift att hjälpa folk till rätta, att ge råd, tips och förslag på lösningar.

gladFörvaltningen ska vara positiv och inte bara säga nej.

Vänsterpartiet anser att ett attraktivt centrum måste prioriteras. Det är bland det första som folk som funderar på att flytta hit tittar på.

Här har Vänsterpartiet, och i och för sig flera andra partier, idéer:

  • tak över gågatan
  • renovering och komplettering av Huvudnässkolans aula med bibliotek, allaktivitetshus och samlingspunkter
  • göra om parkeringsplatserna i kulturaxeln till något attraktivt (Hamngatan är ett bra exempel på vad som kan göras)
  • flytta tillbaka gästhamnen till Fisketorget
  • utveckling av Sanden med t ex en permanent scen
  • kanske en pir, kanske en gångbro.
  • utveckla strandpromenaden vid Skräcklan

Men här måste vi politiker verkligen lyssna på vänersborgarna. De har säkert hur många bra idéer som helst.

Det vi politiker måste ta tag i, och som ingen annan kan göra åt oss, det är att fatta genomtänkta beslut utifrån ordentliga faktaunderlag. Och att se till att kommunen får en byggnadsnämnd och byggnadsförvaltning som fungerar…

Och det är här som Vänsterpartiet i Vänersborg på allvar kommer in i bilden…

Kategorier:Näringsliv, Val 2014
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: