Hem > Hamnar > Renewcell

Renewcell

clotheIdag har Svenska Dagbladet en artikel om återvinning av kläder och textilier:

”Regeringen vill göra det enklare att återvinna kläder och textilier. Nu tas också ett första steg mot att utreda om mer ansvar ska läggas på producenterna.”

Miljöminister Lena Ek vill ge Naturvårdsverket i uppdrag att utreda hur ett förslag om ett insamlingssystem där producenterna själva tar mer ansvar för återvinningen skulle kunna se ut. Utredningen ska vara klar den 1 december 2015.

Som av en händelse fick jag idag, samma dag, ett mail från signaturen ”brålandabo” som handlar om just textilåtervinning. ”brålandabo” har tidigare lämnat flera kloka och mycket insatta kommentarer på några av mina bloggar om hamnflytten.

Ett av argumenten från förespråkarna (moderater, socialdemokrater, folkpartister, centerpartister och kristdemokrater) av en hamnflytt är att en ny hamn ska locka till sig en hel mängd företag. Ett av de företag, kanske det enda, som makthavarna hoppas ska etablera sig i Vargön är Re:newcell.

Re:newcells idé är just att återvinna nya textilier och fiberprodukter ur gamla uttjänta kläder.

bralanda_skylt”brålandabo” har forskat lite på nätet om Re:newcell och företagets idé om klädåtervinning. Jag återger synpunkterna.

”brålandabo” har svårt att förstå varför några tjänstemän och några få ledande politiker i Vänersborgs kommun så helhjärtat sätter sin tillit till Re:newcell och tror att företaget ska skapa 400 arbetstillfällen i Vargön om några år.

”brålandabo” skriver:

”Renewcell bildades bara för några år sedan. Säte i Stockholm, 0 anställda och ingen omsättning hittills.”

När jag dubbelkollar detta på sidan ”allabolag”, så ser jag att Re:newcells siffror har mycket i övrigt att önska. Omsättningen 2012-2013 var 0 (noll), liksom antalet anställda. Det egna kapitalet var i december 2012 589.000 kr, medan de kortfristiga skulderna uppgick till 226.000 kr. I bokslutet 2013 saknades tydligen en balansräkning. Vilket förvånar mig.

Moderbolaget Girincubator AB har tydligen också 0 i omsättning och inte heller några anställda. Även detta företag har ett moderbolag, Girindus Investments AB. Girindus har en omsättning på 200.000 kr och 1 (en) anställd.

Det finns en del andra siffror kring bolagen, men eftersom jag inte är någon expert på företagsekonomi överlåter jag till andra att forska vidare.

norlinOrdförande för alla de tre företagen är Carl Malcolm Norlin. Norlin är lite av en doldis i industrivärlden. Han har också kallats supermiljonär av vissa tidningar. Norlin har med andra ord stora ekonomiska resurser bakom sig. Vad jag förstår så är Norlin en mycket respekterad herre och sitter vad jag förstår också i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Malcolm Norlins namn torde borga för att Re:newcell är ett seriöst företag. Trots allt. Om nu någon fick någon annan uppfattning.

I sitt mail frågar ”brålandabo” retoriskt:

”Är det verkligen ny teknik?”

Det är en bra fråga. Det som har hörts från kommunalt håll är att det är en ny och revolutionerande teknik. Det påstår Re:newcell också:

”Re:newcell har utvecklat en unik metod för regenerering av textilfibrer.”

”brålandabo” ger själv ett svar. Textilåtervinning är ingen ny teknik. Så här skrev högskolan i Borås redan 2010:

”Det japanska företaget fick för ett par år sedan upp ögonen för den forskning kring återvinning av textilavfall som bedrivs vid Institutionen Ingenjörshögskolan, Högskolan i Borås. … Målet med avtalet är att gemensamt verka för forskar- och personalutbyte, samarbete kring utveckling av återvinningssystem både i Sverige och Japan för återvinning av textilt material, främst kläder.”

”brålandabo” skickar en länk som visar att Röda Korset sedan några år tillbaka samlar in kläder för textilåtervinning:

”Röda Korsets second hand-butiker Mötesplats Kupan finns på 279 orter runt om i landet och varje år tar man emot omkring 5.000 ton kläder. Sedan i våras har tolv insamlingsdepåer öppnat runt om i landet för återvinning av textilier som används av närliggande mötesplatser.”

rodakorsetSkövde Nyheter skrev 2012:

”Röda korset tvingas varje år slänga tonvis med skänkta kläder. Det är det slut med nu. Från och med nu ska alla osäljbara textilier malas ner och bli nya kläder.”

Och då handlar det inte, vad jag förstår, om den teknik som högskolan i Borås har jobbat med. Och inte heller Re:newcells teknik.

Kriminalvården har för övrigt inlett ett samarbete med Röda Korset. KV samlar in uttjänta kläder och textilier och skänker dem till Röda Korset.

Kriminalvården skriver (25 nov 2013) om återvinningen:

”Denna återvinningsprocess sker genom att kläder bryts ner till massa (massakokning) och fibrer, varefter den genom sträckning blir till tråd. Dessa trådar kan sedan användas för att framställa nya textila produkter.”

Om nu det privata företaget Re:newcell skulle börja samla in kläder så kommer de att konkurrera med Röda Korset.

Svenska Dagbladet uppger också i sin artikel att H&M också har börjat samla in gamla kläder. Lena Ek säger till SvD:

”Det gör de för att det bygger deras varumärke men också för att det finns en resursbrist på fibrer eftersom fiberproduktion till textilier kräver så mycket vatten och kemikalier. Det har utvecklats en medvetenhet i branschen om att det här är lönsamt.”

questionDet låter onekligen som om flera företag ligger i startgroparna för att återvinna textilier, medan några har hållit på i ett par år… Hur utvecklingen kommer att sluta, det vet jag inte. Kanske Re:newcell blir ett av de ledande företagen. Eller inte. Kanske är Re:newcells teknik revolutionerande. Jag vet inte. Men det känns ändå som att det återstår en hel del arbete för att våga tro att alla förhoppningar som kommunen har på Re:newcell ska slå in. Dessutom återstår det en hel del arbete för kommunen för att få fram ett ordentligt faktaunderlag… Som vanligt, höll jag på att skriva.

Men hur det än blir med Re:newcell – och det skulle självklart vara helt otroligt fantastiskt om alla förhoppningar och önskedrömmar skulle slå in och det skapades nya arbetstillfällen i Vargön – så är det ändå frågan om detta skulle vara något avgörande argument för att flytta hamnen. Jag är inte ens säker på att Re:newcell överhuvudtaget skulle behöva en hamn.

Men nu är det som det är. Massor av frågetecken omger Re:newcell i nu-läget. Detta företags eventuella etablering i Vargön är inget argument för en flytt av hamnen. Dessutom finns det, som läsarna av denna blogg vet, oerhört många fler argument som talar mot en hamnflytt. (Se t ex ”Hamnfrågan avgjord”.)

”brålandabo” avslutar sitt mail med ett antal frågor:

 • ”Har någon av berörda och involverade i Vänersborg studerat omvärlden?
 • Varför åker Vänersborgs politiker till Gotland för att visa en gul klänning?
 • Vad är bakgrunden till denna klänning? Vem har textilåtervunnit? Vem har tillverkat den? Vem har finansierat den? Affärsplan?”

Jag önskar att någon ville framföra dessa frågor till berörda och kräva svar. Kanske kan Gunnar Lidell (M), Marie Dahlin (S), Bo Carlsson (C), Johan Ekström (FP) och/eller Marie-Louise Bäckman (KD) svara på dem nu i valrörelsen?

För visst kan man kräva svar av de partier som har fattat inriktningsbeslutet att flytta hamnen till Vargön?

.

PS. Glöm inte den offentliga, och lokala, skoldebatten imorgon torsdag. I Torpaskolans aula kl 18.00.

Kategorier:Hamnar
 1. Erik
  22 december, 2020 kl. 10:45

  Synd att de inte etablerade sig i Vargön med tanke på hur bra de går just nu. Planerar för sin 2:a fabrik läste jag precis och bolaget rusar på börsen. Ska bli spännande att följa det bolaget.

 2. Jenny
  29 augusti, 2014 kl. 21:05

  I tidningen Ingenjören så finns ett reportage om Renewcell i senaste numret (3/2014, s30ff). Webbversion av tidningen finns på ingenjoren.se.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: