Hem > Demokrati, Medborgardialog > Demokrati: Att lära sig av sina misstag?

Demokrati: Att lära sig av sina misstag?

medborgareDen 28 september förra året beslutade kommunfullmäktige om en medborgardialog. Medborgarna runt skogsområdet vid Kindblomsvägen (på Blåsut) skulle få yttra sig angående kommunens planer på att bygga bostadshus i skogen. Så här lät fullmäktiges beslut:

”… en medborgardialog genomförs med de berörda i området, innan beslut fattas.”

Den här medborgardialogen är inte på långa vägar lika känd som den medborgardialog som Barn- och Ungdomsnämnden höll i våras om skolorna. Ett skäl till det är naturligtvis att den inte omfattar lika många personer – ett annat att den inte har genomförts än…

Den medborgardialog som Vänersborg genomförde kring skolstrukturen var det största demokratiska experiment någonsin i kommunen. Medborgarna skulle få yttra sig om framtidens lokalisering av förskole- och grundskoleenheterna. Och det gjorde de.

Engagemanget var stort, mycket stort. Och det visade sig, kanske inte helt oväntat, att medborgarna hade en annan åsikt än de styrande. Den styrande mini-alliansen fick ”stryk”. Nå’t såpass. Medborgarna ville inte lägga ner några skolor.

kindblomNu ska den av fullmäktige beslutade medborgardialogen om skogsområdet vid Kindblomsvägen äntligen genomföras. Till slut. Dialogen har förhalats. Medvetet. Det gick till och med så långt att vissa tjänstemän, enligt Marika Isetorp (MP), hade tänkt att strunta i den. Jag citerar från Marika Isetorps blogg (här):

”Från ledamöter i Samhällsbyggnadsnämnden fick vi höra att vissa tjänstemän ansåg att medborgardialogen redan ägt rum då de enligt egen utsago lagt hundra timmar på att svara på frågor och prata med kringboende.”

Den 1 november ska medborgardialogen hållas.

inbjudan_dialog

Inför denna medborgardialog har makthavarna lärt sig av de misstag som gjordes i samband med medborgardialogen om skolorna. Den gången hade ju medborgarna också åsikter som gick mot makthavarna. Och misstag ska inte göras om…

För det första. Datumet. Den 1 november är det höstlov i skolorna. På lördagen samma vecka infaller höstens enda helgdag, Allhelgonadagen. Är det vid något tillfälle som människor planerar att åka bort under hösten så är det vid denna tid. Den 1 nov blir ett bra datum för medborgardialogen…

För det andra. Dagordningen för medborgardialogen består av sex punkter. Endast vid den sista punkten ges medborgarna utrymme att ställa frågor och diskutera. Upplägget liknar mer information än en medborgardialog. Det blir bra, då kanske inte tiden räcker till för kritiska synpunkter…

För det tredje. Om det nu, trots allt, kommer medborgare den 1 november och dessa hinner med att framföra sina åsikter – så ska inga politiker finnas på plats. Fastighetsingenjör Maria Wagerland skriver:

”Inbjudan till medborgardialogen har utförts i enlighet med bifogat protokoll. Enligt detta protokoll är heller inga politiker eller nämnder inbjudna.”

politiker2Politiker är de som bestämmer i en kommun. Men politikerna ska inte komma och lyssna. Det blir bra.

För det fjärde. Inget protokoll från medborgardialogen ska skrivas. Fastighetsingenjör Maria Wagerland skriver:

”Det förs minnesanteckningar av kommunen. Inget protokoll förs då inga beslut tas.”

Ska berörda politiker få ta del av dessa minnesanteckningar? Kanske, kanske inte. Kanske bäst att de inte får det…

Tanken med en medborgardialog är, trodde jag, att de som bestämmer ska lyssna på medborgarna. I Vänersborg tycks inte tanken vara denna. I Vänersborg verkar det som om tanken med en medborgardialog är att det ska se ut som om man lyssnar på medborgarna.

Hela upplägget kring medborgardialogen om Kindblomsvägen känns som om tanken bara är att kunna bocka av en ”genomförd medborgardialog”. Den sista ”punkten” på listan, så att säga, innan exploateringen kan starta.

bloggarePolitiker från Vänsterpartiet, och jag är säker på också Miljöpartiet, Centerpartiet och Välfärdspartiet, kommer till medborgardialogen, dvs mötet den 1 november. Vi ska lyssna och några av oss tar säkert med datorer, så att anteckningar förs…

Och jag kan tänka mig att dessa anteckningar kommer att återfinnas på en eller annan blogg dagen efter…. Och i TTELA.

Kanske kan detta få de styrande betongpolitikerna att lyssna på vänersborgarna? Även vänersborgare från Blåsut.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: