Hem > Allmänt Vänersborg, Näringsliv > Två undersökningar: Politikerpanel och näringsliv

Två undersökningar: Politikerpanel och näringsliv

demoskopDemoskop är mest känt för sina opinionsundersökningar, men de undersöker även annat. Varje år genomför Demoskop t ex en totalundersökning bland Sveriges lokalpolitiker för att spegla utvecklingen i kommunerna. Denna undersökning kallas för ”politikerpanelen”. (Du hittar politikerpanelen 2014 här.) I undersökningen har många (de flesta?) av Vänersborgs politiker deltagit.

Nu har resultatet av politikerpanelen för 2014 kommit. Nu har vi fått svart på vitt vad Vänersborgs politiker tycker om sin egen kommun. Politikerna har satt betyg, 1-5, på olika områden. En 5:a är högst och 3:an är någon typ av medelbetyg. (”Rank” visar var Vänersborg hamnar på listan över Sveriges 290 kommuner.)

politikerpanel1

Högst upp placerar Vänersborgs politiker ”Natur- och grönområden”. Det är tydligen det bästa med Vänersborg… Kategorin får betyget 4,73, vilket torde innebära att Vänersborgs politiker anser att det finns många bra och lättillgängliga natur- och grönområden kring Vänersborg. Och det finns det ju. Även om Kindblomsvägen riskerar att försvinna och Ursand förvandlas till ett tivoli…

Betyget placerar trots allt Vänersborg på en blygsam plats 98 i Sverige. Politiker i andra kommuner har uppenbarligen betygssatt naturen kring sin kommun ännu högre än vänersborgspolitikerna.

”Tillgång till arbete” får lägst betyg, vilket kanske inte är så förvånande med tanke på att ungdomsarbetslösheten ligger kring 27% i Vänersborg. Även ”Shopping”, ”Tillgång till karriärmöjligheter”, ”Fungerande integration” och ”Utbud av restauranger, nöje och kultur” ligger under medel. Det är nog inte heller så förvånande…

skatt3Politikerna i Vänersborg anser tydligen att nivån på kommunalskatten inte är bra. Fast vad detta betyg betyder kan ju diskuteras. Det måste ju inte betyda att skatten anses vara för hög, det kanske finns politiker som tycker att den är för låg, och borde höjas…

Jag vet inte om tabellen uppvisar några överraskningar. Det får väl var och en spekulera kring. Själv blir jag dock lite förvånad över att ”Kvalitet i barnomsorgen” får ett så pass högt betyg, trots att alla politiker vet (eller bör åtminstone veta) att barngrupperna är för stora och personaltätheten för låg. Även betyget för ”Kvalitet i grundskolan” ligger över medel. De resultat som Vänersborg har visat de senaste åren när det gäller avgångsbetygen i åk 9 ger väl inte direkt någon anledning till hurrarop.

Det känns som att vissa av de betyg som politikerna har satt mer speglar önsketänkanden än verkliga förhållanden…

Jämför man vänersborgspolitikernas betyg med alla andra politikers betygssättning av sina respektive kommuner, så hamnar Vänersborg ganska långt ner på rankinglistorna. Det tyder på att ”självförtroendet” inte är på topp. Politikerna i Vänersborg har inte samma positiva tankar om sin egen kommun som man har i övriga Sverige.

Det har inte heller företagarna i Vänersborg…

naringslivDemoskop har nämligen genomfört ytterligare en undersökning, ”Lokalt Företagsklimat”, som också har publicerats i dagarna. Det är denna undersökning som populärt brukar kallas för näringslivsrankingen.

Vänersborg placerade sig på plats 231 i Sverige (av 290 kommuner). Det är inget vidare resultat, även om det innebär ett ordentligt kliv framåt jämfört med förra årets ranking.  Vänersborg förbättrade sin placering med 38 platser. Det är faktiskt första gången på mer än 5 år som Vänersborg går framåt och inte bakåt i tabellen. Vi hoppas att det är början på en ny trend – och det finns faktiskt anledningar till optimism.

Men ändå, att bara placera sig på plats 231 under ett borgerligt, moderatlett styre torde vara ett riktigt misslyckande…

Här är resultatet av 2014 års näringslivsranking:

naringsliv7

Det är väl tur att statliga åtgärder, typ på infrastrukturens område, får upp rankingen. Utan dessa vet jag inte var Vänersborg hade hamnat. På de områden där kommunen har ett större ansvar är resultaten inte vidare bra. Även om de har blivit bättre. Eller mindre dåliga.

”Nyföretagsamhet” ingick egentligen inte i undersökningen, men redovisas som ett mått på tillståndet i kommunen. Det är väl den mest nedslående siffran av dem alla. Vänersborg håller till i det verkliga bottenträsket i Sverige…

foretagareVänersborg behöver företag, och företagare, för att bli en attraktiv arbets- och boendekommun. Och företagen behöver stöd av kommunen för att kunna verka.

I undersökningen har både företagare och politiker tillfrågats om hur företagsklimatet ska bli bättre. Det är naturligtvis viktigast vad företagarna tycker – det är ju de som kan de här frågorna bäst… (Se de mörkblå staplarna.) Här nedan följer resultatet:

naringsliv5

Över hälften av företagarna pekar på ”snabbare handläggning” och ”bättre förståelse hos tjänstemän och politiker för företagande” för att det lokala företagsklimatet ska bli bättre. Jag har en känsla av att företagarna har många rättmätiga krav och synpunkter på de kommunala handläggarna… Det skulle emellertid ha varit intressant att få en djupare analys av vad företagarna tänker på mer specifikt. (Och varför jag tänker på Byggnadsnämnden…)

49% tycker att kommunens attraktionskraft ska öka. Och vem tycker inte det? Men även här så undrar jag vad det mer konkret kan betyda. Jag själv tror t ex på att en bra social service och en förskola och grundskola i toppklass betyder betydligt mer för Vänersborgs attraktionskraft än t ex sänkta skatter. Tycker företagarna det också?

arenan_medley2Jag tror också att förtroendet för politiker i allmänhet betyder mycket för en kommuns attraktionskraft. Vilket intryck ger politikerna? Hur hanterar de kommunens pengar? Hur genomtänkta är de beslut som fattas? Hur noga är politikerna med att ta fram bra faktaunderlag innan beslut? Osv…

Och tänk när den förre näringslivschefen S Anders Larsson sa till TTELA den 6 maj 2011 med anledning av det årets näringslivsranking:

”Det har inte varit prioriterat att jobba med näringslivsfrågor.”

Hur stort förtroende för kommunen kan en företagare få då?

Inför framtiden gäller det för alla vänersborgare att komma på bra idéer för att öka Vänersborgs attraktionskraft. Och det gäller sedan för politikerna att genomföra dem. Socialdemokraterna och Centerpartiet misslyckades den förra mandatperioden, Moderaterna och mini-alliansen misslyckades denna…

Kanske dags för ett tredje alternativ…?

 1. Lennart Blomberg
  20 maj, 2014 kl. 07:59

  Goda tankar. Funderar över Ursand? Hur såg det ut förut? Dålig väg dit och förfallet. Jag kan hålla med om tivoliutseende men familjer vill ha aktiviteter för sina barn det ligger i tiden att man vill uppleva. Naturen omkring är ju fantastisk för övrigt.
  Något som jag funderat på i många år är hur varje politiskt parti talar om hur dåliga deras kollegor är. Vad är tanken med det? Vore det inte bättre att tala om vad man vill i sitt eget parti? Som säljare får man aldrig tala illa om en annan vara, det är ju regel nummer 1. Använd den dyrbara tid du får i media att tala om vad som är bra med din vara.!

  • 20 maj, 2014 kl. 08:52

   Jag ser inte att jag har skrivit om ”dåliga kollegor” i denna blogg. Var ser du det? Citatet från den fd näringslivschefen är väl något som näringslivet i Vänersborg fann mycket anmärkningsvärt? Det hör också till saken att jag själv har deltagit i ”politikerpanelen”.
   Om du läser min blogg regelbundet så ser du snabbt att jag beskriver vad Vänsterpartiet vill.

 2. Per Sjödahl
  12 maj, 2014 kl. 08:36

  Inte bara en del utav grönområdet vid Kindblomsvägen riskerar att försvinna. Även större delen av Mariedalsskogen riskerar att försvinna och förvandlas till bostadsområde. Skogen befolkas bl.a. av cirka hundra barn i veckan under vårarna och höstarna från Mariedalskolan där dom har sin naturskola. Det finns alternativ i närheten och det är Restad Gård med många möjligheter.

 3. Roy Andersson
  11 maj, 2014 kl. 20:00

  Dom fyra frågor som företagarna betonar starkast kan sammanfattas med att kommunen har till uppgift att ge service. Även om anställda och politiker ibland är myndighetsutövare så är även den funktionen i grunden en servicefunktion. Och det är just i serviceandan som funktionsbristerna har sin grund. Glädjande nog finns det undantag, men om ett företag eller en förening behöver svar inom viss tid så respekteras inte detta på minsta vis i Vänersborg. Efter att som företagare haft dom flesta av Sveriges kommuner som kunder så tycker jag undersökningen speglar Vänersborgs funktion väl med plats 245 av 290.
  Det enklaste sättet att få en snabbkoll på en kommun, eller annan arbetsplats, är telefondiciplinen. Hur ofta kopplas man till en person som inte svarar? Ibland är man inte på plats utan ute och rör på sig, sjukskriven osv. Men har man då såpass hyfs och respekt för dom som söker en (och betalar vederbörandes lön) att man meddelar växeln att man inte kan ta telefonsamtal och när man är tillbaka och kan svara? Och ofoget att alltid ha telefonsvarare på så att man kan ringa upp när det passar en själv duger inte, för vad är det som säger att det passar den uppringande just då? Telefondiciplinen avslöjar i stort sett alltid sanningen om tjänstemannens serviceinställning. Och stackars växeltelefonister för övrigt!

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: