Hem > Val 2014 > Valrörelsen igång!

Valrörelsen igång!

Det märks att valrörelsen är i full gång.

rodlordag_torpaVänsterpartiet återfanns i fredags på gågatekrysset och i lördags på Torpaområdet. Ingen som skulle till Netto, eller som körde Gropbrovägen, kunde väl undvika att se tältet, alla flaggor och banderoller. Och vänsterpartister. Det var tal och musik. Också på arabiska.

En somalisk man höll nästan på att köra av vägen när han åkte förbi och fick höra att ett av talen var på arabiska…

Partierna borde synas betydligt oftare på Torpaområdet. Helt klart.vfp

På Gågatan gick en massa människor förbi med fyllda lila plastkassar från Välfärdspartiet. Det såg definitivt ut som om partiet hade vind i seglen. Det visade sig dock vid närmare kontroll att kassarna inte var Välfärdspartiets utan härstammade från en populär butik längre ner på Sundsgatan.

val2014_2Annars har Välfärdspartiet kopierat Vänsterpartiets idé om valbyrån. Till stora delar också Vänsterpartiets politik… Dock inte allt.

Det är intressant att partiet gör stor affär av att det endast verkar kommunalt. Det hindrar dock inte partiet att ha med en del ”statliga” krav i sitt valmanifest för Vänersborg. Välfärdspartiet vill t ex ha fler poliser och att brott och övergrepp mot äldre ska bekämpas. Varför inte mot alla, också mot t ex kvinnor?

Även Kristdemokraterna har skaffat sig en valbyrå enligt Vänsterpartiets idé. Dock så står Kristdemokraterna väldigt långt från Vänsterpartiets politik. Fast det har faktiskt hänt att Gunnar Bäckman någon enstaka gång har hållit med Vänsterpartiet i Barn- och Ungdomsnämnden. Även en blind höna…  ;)

m_val14

Bredvid kristdemokraterna stod moderaterna framför en stor container. Kanske var det symboliskt…

Moderaterna har faktiskt synts till lite då och då på stan under året. Fast jag vet inte riktigt varför. De fyra senaste åren med just moderaterna i styret har ju till stor del präglats av icke-beslut. Jag vet inte om fyra år till av icke-beslut är särskilt lockande för vänersborgarna.

Fast visst är det att föredra framför när de för en gångs skull fattar ett beslut. Typ hamnen i Vargön…

Moderaterna går också ut med att det ska vara möjligt att bo nära sjön. Under nästa mandatperiod alltså. Fast inte i Sikhall. De vill bygga på Sanden. Med tanke på översvämningsriskerna lär de väl få ändra sitt krav till ”gör det möjligt att bo i sjön”…

fp_val2014Några enstaka vänersborgare letade efter Folkpartiet. Det fanns ju en annons i TTELA om att partiet skulle vara ute på gågatan på lördagen. Fast hade de läst annonsen lite noggrannare hade dessa förstått att det inte handlade om Folkpartiet i Vänersborg:

”Vi har bara fakta, politik och nytta!”fp_ballong

Det var Folkpartiet i Trollhättan som hade annonserat. För Folkpartiet i Vänersborg är inte fakta särskilt viktigt. Folkpartiet har ju röstat för både arenan och hamnflytten.

Det syntes inga folkpartister på stan denna helg. Och den lokal som partiet har hyrt på gågatan stod återigen tom. Ingen har fortfarande sett den öppen… I lokalen kunde några skrynkliga ballonger skymtas, vilket fick en välfärdspartist att utbrista:

”Luften har gått ur Folkpartiet.”

s_val14Socialdemokraterna hade sin valbyrå alldeles vid Moderaterna. Partierna står nämligen aldrig särskilt  långt ifrån varandra i Vänersborg.

Socialdemokraterna delade ut pastaslevar till de förbipasserande. För något år sedan var det osthyvlar. Och då var symboliken uppenbar. Jag vet inte vad pastaslevar symboliserar. Kanske är det inte svårare än att de symboliserar den omfattande muddring som pastaslevbehöver göras i Vargön om hamnen ska flytta dit. Eller kanske den omfattande sanering som behöver göras på Sanden om det ska byggas där.

För om hamnflytt och bygge på Sanden är Socialdemokraterna och Moderaterna överens. Liksom Centerpartiet.

Centerpartisterna lyste dock med sin frånvaro i centrum denna helg. Precis som Miljöpartiet. Och Sverigedemokraterna.

Helgens kommentar lämnade förresten en tjänsteman på kommunen. Hen sa om hamnen i Vargön:

”Det kan bli hur dyrt som helst.”

jonas_sjostedtNästa vecka och nästa helg är det dags att ge sig ut på gågatan igen. På söndag, den 24 augusti alltså, kl 12, kommer också Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till Vänersborg. Jonas stannar till här på vägen från Göteborg till Oslo.

Missa inte det. Söndagen den 24 augusti alltså!

Jonas Sjöstedt.

jonas_sjostedt2

Kategorier:Val 2014
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: