Hem > Val 2014 > Valtemperaturen skruvas upp

Valtemperaturen skruvas upp

temperaturDet är smått fantastiskt att denna vecka har innehållit tre lokala valdebatter och att TTELA inte har bevakat en enda av dem!

I tisdags var det näringslivsdebatt på Quality Hotel. Samtliga partier utom ett deltog. I torsdags kväll gick Lärarförbundets traditionella skoldebatt av stapeln på Torpaskolan. Samtliga partier deltog. Och i fredags var det en allmändebatt vid gågatekrysset med inriktning på handel och centrumutveckling. Alla partier deltog.ttela

Och TTELA har alltså inte varit närvarande vid en enda av debatterna… Tidningen har inte skrivit ett enda ord om de viktiga debatter som föregår den absolut viktigaste händelsen 2014 – kommunalvalet!

Det torde bli svårare för väljarna i Vänersborg att ta ställning till vilka som ska styra Vänersborg de kommande fyra åren, när TTELA inte bevakar de debatter som genomförs. Jag tycker faktisk att TTELA brister i sin viktiga roll som nyhetsbevakare och opinionsbildare. Det stora undantaget i TTELA:s valbevakning har varit intervjun med kandidaten för det nazistiska Svenskarnas Parti. Och på den intervjun kan man ju också ha synpunkter… Vilka av Vänersborgs andra valkandidater har t ex fått breda ut sig på två helsidor? (Marika Isetorp bloggade förresten igår om TTELA:s behandling av henne. Bloggen är läsvärd – ”Marika Isetorp driver bort Jimmie Åkesson och blir censurerad”.)

Ursäkta att jag säger det, men jag tycker att TTELA:s hantering av valet är för bedrövlig.

Det enda ställe där vänersborgarna kan läsa om debatterna är här – på min blogg. Jag har tidigare skrivit om debatterna på Quality (”Politisk hearing om näringsliv”) och Torpaskolan (”Skoldebatten på Torpaskolan”). Nu tänkte jag att återge mina intryck av den senaste debatten vid gågatekrysset i fredags.

ensam_cSamtliga partier fanns på plats. Denna gång representerade av vardera en enda person. Det var med andra ord lite ovanligt att bara en centerpartist fanns med, de vill ju gärna uppträda i grupp nu för tiden… Företrädarna satt uppe på scenen i var sin stol – med aggressiva getingar surrande runt omkring sig. (Jag tror att det var särskilt många runt mig och Marika Isetorp, eftersom Isetorp hade en mycket sockrig, icke-ekologisk nybakad bulle på sin stol.) Moderator för debatten var Elias Vänerlöv.

Vänerlöv kom till gågatekrysset knappt 10 min innan debatten skulle börja. Eftersom det var en del att förbereda, så kom inte debatten igång förrän 10 minuter efter utsatt tid. Sluttiden skulle emellertid hållas ändå, vilket innebar att debatten bara blev 50 minuter lång i stället för de utlovade 60.

Nu är det ju inte kvantiteten som avgör en debatt utan kvaliteten. Men med 9 partier på podiet blev det så att säga aningen trångt, inte bara om plats, utan också om tid. När moderatorn inte heller klockade de olika inläggen, så blev det också så att fördelningen av varje partis talartid inte blev helt rättvis.

Hur som helst.

valdebatt14_1Debatten blev väl i stort sett ok. Den handlade om lokala vänersborgsfrågor och inget annat. Moderatorn skötte sig bra och avbröt när det behövdes. Tyvärr ska så mycket som möjligt hinnas med på sådana här debatter, så inget ämne blir egentligen uttömt eller avslutat. Det hinns oftast inte heller med några repliker. Och det är ju ofta just replikerna partierna emellan som ”tänder” en debatt, så att den blir både mer klargörande och intressant för åhörarna.

Som vanligt, jag skriver det igen, så berättar partierna om allt de vill göra. Marie-Louise Bäckman (KD) ville t ex minska barngrupperna i förskolan, anställa fler speciallärare och specialpedagoger osv. Bäckman sa exakt detsamma för fyra år sedan… Däremellan har hon emellertid varit med och styrt Vänersborg. Och Kristdemokraterna har inte lagt ett enda förslag i den här riktningen. Med undantag för budgetbeslutet avseende 2015 då skulle man väl kunna säga, om man vill vara snäll (och det vill jag ju), då hela Barn- och Ungdomsnämnden ställde sig bakom Vänsterpartiets förslag på 16 milj kr mer till grundskolan. Det är ju val…

Kristdemokraterna var inte ensamma om att lova så mycket som möjligt på kortast möjliga tid. I stort sett samtliga partiet talade om vad de vill göra. Och väldigt lite om vad de har gjort under de gångna fyra åren. Eller om åren dessförinnan. Socialdemokraterna och centern behövde inte säga något om den period då de hade makten. Ni vet, när arenan byggdes…

Det är lätt att ”debattera” när man bara får redogöra för sina drömmar och slipper stå till svars för vad man har gjort.

För att ta ytterligare ett exempel.

bibliotek2Någon i publiken ställde en fråga om varför inte biblioteket kan få pengar till inköp av böcker. (Västnytt har också haft ett inslag om detta.) Marie Dahlin, socialdemokraternas kandidat till ledare för Vänersborgs kommun de kommande fyra åren, var snabb med att ge vänersborgarna ett vallöfte:

”Rösta på socialdemokraterna, så får biblioteket pengar redan nu i höst.”

Det är lätt att ge löften… Ännu lättare om man slipper att stå till svars för det man har gjort…. Eller inte har gjort… Fast man hade kunnat… Om man verkligen hade velat…

Den 2 juni, för snart 3 månader sedan, begärde Kulturnämnden mer pengar till sin verksamhet. De pengar som nämnden hade fått i budget räckte av olika anledningar inte. Åsa Olin i Vänsterpartiet yrkade i Kommunstyrelsen att Kulturnämnden skulle få 425.000 kr ytterligare till bland annat bokinköp. ”Nej!”, sa moderater, folkpartister och kristdemokrater. ”Jo”, sa Åsa Olin och James Bucci (också V).

Det blev omröstning. Mini-alliansen lade sina 6 röster mot mer pengar till biblioteket, Vänsterpartiet med sina 2 röster röstade för. Det var 7 röster kvar – 4 socialdemokratiska, en centerpartistisk och 2 röster från Miljöpartiet.

Då är den stora frågan – hur röstade Marie Dahlin och hennes socialdemokrater?

En gissning?

Marie Dahlin och hennes socialdemokrater, Bo Carlsson (C) och de två miljöpartisterna lade ner sina röster. Och lät alltså mini-alliansen få majoritet.

Det blev inga pengar till bokinköp…

sjuk2Är det inte sjukt?! Borde inte Marie Dahlin få stå till svars för sitt handlande? Istället för att bara prata om vad hon vill i framtiden?

Jag kan väl för fullständighetens skull komplettera min framställning med att berätta att ekonomerna beräknar att Vänersborg gör ett överskott i år på 33 miljoner kronor…

Vänsterpartiet hävdar alltid att väljarna ska bedöma partierna efter deras handlingar och göranden. Och strunta i vad de säger. Och det är faktiskt en liten parallell till många religioner – ”du ska dömas efter dina gärningar”.

Jag tror dock att väljarna i Vänersborg kommer att döma partierna efter sina handlingar. I år också. Socialdemokrater och centerpartister fick ju känna av väljarnas hårda dom för fyra år sedan…

Jag gjorde (som vanligt) reklam för Vänsterpartiets hemsida och min blogg. Här har Vänsterpartiets arbete under den gångna mandatperioden beskrivits in i minsta detalj. Det är unikt i Vänersborg. Inget annat parti har gjort detsamma. (Bara detta faktum borde vara med i väljarnas bedömning…)

Några andra tankar kring debatten.SD

Kurt Karlsson (SD) utmärkte sig återigen. Karlsson hävdade att Gågatan i Vänersborg var en katastrof. Kurt Karlsson använde faktiskt ordet ”katastrof”. Å andra sidan tänker han väl sig i framtiden nyttja endast Trollhättans gator. Kurt Karlsson vill ju slå ihop Vänersborg med Trollhättan…

gothbladPeter Göthblad (FP), som försöker värva personröster med sitt och partiets vallöfte ”Vi vill mer”, utmålade Vänsterpartiet som ett nej-sägarparti. På sätt och vis är det smickrande att han använde så mycket kraft och energi åt Vänsterpartiet. Det måste ju innebära att han på något sätt typ fruktar Vänsterpartiet, att han tycker att Vänsterpartiet är hans huvudmotståndare…

Göthblads ogenomtänkta angrepp visar väl också hur desperat han och Folkpartiet är. Göthblad försöker värva röster genom att prata skit om andra partier hellre än att berätta för väljarna vad han själv vill… Fast det kanske var lite orättvist – han vill ju faktiskt mer…

Moderatorn vederlade strax, utan att vara medveten om det tror jag, Göthblads agiterande. Moderatorn berättade nämligen att Vänsterpartiet var det parti som hade skrivit flest motioner i fullmäktige. Vänsterpartiet har skrivit hela 30 motioner under de senaste fyra åren, flest av alla partier. Det torde väl visa att Peter Göthblads påstående var, för att använda ett modernt uttryck, ”bullshit”. Att Vänsterpartiet sade nej till arenan, nej till att lägga ner äldreboendet Gläntan och nej till en flytt av hamnen till Vargön torde applåderas av de flesta vänersborgarna. (Du kan hitta Vänsterpartiets alla motioner här: 1-8, 9-17 och 18-30)

MorganLarsson_kommunMorgan Larsson, Välfärdspartiet, tycktes tappa koncepterna helt under en del av debatten. Morgan Larsson påstod nämligen, inför alla åhörare, att jag ljög på min blogg. Naturligtvis utan att ge något endaste exempel. Med denna argumentationsteknik blir det lätt att smutskasta sina politiska motståndare. Alldeles för lätt. Sådana slag under bältet är inte ok, inte ens i en valdebatt.

Det är ohederligt att kalla folk lögnare utan att bevisa sitt påstående.

Tyvärr bad inte moderatorn Morgan Larsson att belägga sitt påstående, moderatorn gav inte heller Vänsterpartiet tillfälle att besvara Morgan Larssons fula och ohederliga angrepp.

Morgan Larsson ansåg för övrigt att det inte fanns några viktiga frågor för väljarna att ta ställning till i år. Inte som i förra valet menade han, då arenan diskuterades. Fast arenan var faktiskt redan färdigbyggd vid valet för fyra år sedan. Ja, färdigbyggd och färdigbyggd… Det är ju arenan fortfarande inte…

Men eftersom det enligt Morgan Larsson inte finns några kontroversiella eller viktiga frågor i årets val, så anser jag att vänersborgarna ska lägga sina röster på de partier som faktiskt har vettiga och viktiga saker att komma med.

Jag vet ett parti som driver viktiga frågor…

För att ta ett exempel på en viktig fråga..

V_logga_mindreVänsterpartiet vill riva upp beslutet att flytta hamnen till Vargön. Hamnflytten måste utredas ordentligt innan något som helst beslut kan fattas om en flytt – precis som kommunens tjänstemän har hävdat. Det gäller att ta fram ett riktigt faktaunderlag innan något görs.

Vänersborg måste ha politiker som fattar beslut utifrån ordentliga faktaunderlag och inte utifrån förhoppningar och önskedrömmar.

Det är kanske valets viktigaste fråga.

Kategorier:Val 2014
 1. lennart blomberg
  31 augusti, 2014 kl. 16:16

  Hej Stefan Jag har ju inte varit hemma för att se arrangemanget som jag själv varit med att arrangera. Första rapporten jag fick bar denna via dig. Jag uppfattade inte att debatten kom att handla om dr som rubriken gällde? För mig är det som du vet jätteviktigt att stadskärnan överlever eftersom det är kommunens skyltfönster. När jag nu reser runt i norra Sverige och ser hur man bygger och förnyar städerna blir jag lite bestört över hur lite vi lyckas skapa hemma. I de flesta städer jag är har ett parti majoritet och det gör en väldig skillnad. Man törs också fatta beslut även om det inte alltid är bekvämt. Det måste gå att få göra fel i bland det ingår i alla företag att man får göra. Vi måste få en ordentlig satsning på handeln. Det innebär samarbete! Jag saknar detta som du vet!

  Lennart

  Skickat från min iPhone

  • brålandabo
   31 augusti, 2014 kl. 17:57

   Hmm .. är citat.. stadskärnan kommunens skyltfönster ? Om man frågar invånare en bit utanför ”gågatekrysset” tror jag nog det finns andra aspekter på vad som är kommunens skyltfönster med sina 4 tätorter och stora landsbygd.
   Jag tror också Vänersborgs kommuns så kallade centrumutveckling kan bli bättre om alla lyfter blicken och samarbetar för HELA kommunens utveckling av ex.vis handel, kollektivtrafik, tätortsförbättringar, boende, turism, rekreation/idrott, etc.
   Denna utveckling kan ske i positiv anda oavsett ett politiskt minoritetsstyre eller majoritetsstyre.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: