Hem > Hemsida, Triumviratet, Vänsterpartiet > Snart maktskifte

Snart maktskifte

triumviratPå torsdag, den 1 januari 2015,  tillträder det nya styret i Vänersborg. En konstellation bestående av socialdemokrater, centerpartister och miljöpartister tar över kommunskutans roder. Marie Dahlin (S) blir som ordförande i kommunstyrelsen Vänersborgs nya kapten, medan centerpartiets Bo Carlsson blir, tja vad blir han – rorsman? Hur som helst, Bo Carlsson blir kommunstyrelsens 2:e vice ordförande. Miljöpartiets starka kvinna, Marika Isetorp, blir kultur- och fritidsnämndens ordförande, medan partiets starke man, Per Sjödahl, tar över ordförandeposten i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Vart skutan ska styras är dock höljt i dunkel. Det styrande triumviratets mål under mandatperioden vet ingen utanför de styrande partierna själva.

På socialdemokraternas hemsida står det nämligen bara att den politiska överenskommelsen med centerpartiet och miljöpartiet är klar (se här). Vad överenskommelsen innebär sägs det dock inget om. Däremot önskar Lennart Niklasson, ordförande i avdelningen, alla medlemmar och sympatisörer en god jul och ett gott nytt år.

Det står inte heller något om överenskommelsen på centerpartiets hemsida (se här). Även här tillönskas emellertid läsarna ett gott nytt 2015.

Miljöpartiets hemsida uppdateras inte längre (se här), så även på denna sida är det omöjligt att få någon information om vad det nya styret tänker sig den kommande mandatperioden.

makt3På något sätt så känns det lite besvärande och inte så lite nonchalant att inte vänersborgarna kan få ta del av det nya styrets intentioner och målsättningar med makten. För det kan väl ändå inte vara så att det är makten som är målet?

Det som talar för att makten är målet är att aktiviteten på triumviratets hemsidor är förhållandevis hög innan ett val. När väljarna sedan har lämnat sina röster, så ser tydligen inte de styrande partierna någon mening med att hålla kontakten med sina väljare. Då uppdateras inte sidorna längre. (Socialdemokraterna refererar dock regelbundet kommunfullmäktiges sammanträden på sin hemsida.)

Samtidigt som Marie Dahlin blir kommunstyrelsens ordförande, så får moderaternas Gunnar Lidell ta ett steg tillbaka. Han får som 1:e vice ordförande se på när Marie Dahlin, Bo Carlsson och de andra styr skutan. Men det är inte fy skam att bli 1:e vice. Det innebär att Lidell även fortsättningsvis är politiker på heltid. Och i och med att han nu inte behöver ta något ansvar för vart skutan styrs, så går Lidell en relativt angenäm tid till mötes. Kanske får han tid till att uppdatera sitt partis hemsida. Moderaternas hemsida är nämligen i stort sett nedlagd. Det står inget nytt på den sedan valet. Det kanske helt enkelt är så att luften gick ur alla moderater när valresultatet presenterades.

Precis som för folkpartiet (här) och kristdemokraterna (här). Inte heller deras hemsidor är uppdaterade. Kanske anser de att hemsidor och sociala medier inte ligger i tiden.

När det gäller de andra partiernas hemsidor är det bättre. I varje fall lite.

På sverigedemokraternas hemsida hittar man ett litet referat från det senaste fullmäktigesammanträdet. Ett helt nytt grepp sett ur ett sverigedemokratiskt perspektiv. Referatet är för övrigt också ur ett sverigedemokratiskt perspektiv.

Välfärdspartiet har uppdaterat sin hemsida med information om förhandlingarna med det styrande triumviratet och om den tekniska valsamverkan partiet sedan ingick med vänsterpartiet. Dessutom önskar välfärdspartiet alla en god jul och ett gott nytt år.

fundersam2Med andra ord. Det är helt omöjligt att följa med i den vänersborgska politiken genom att läsa de olika partiernas hemsidor. Det blir inte heller så mycket lättare om man regelbundet läser TTELA. Trots att Niklas Johansson ibland skriver om lokala händelser, inklusive fullmäktiges sammanträden, på ett oftast förtjänstfullt sätt, så innehåller TTELA mest plagiat från GP och sporthändelser nu för tiden. Det är näst intill omöjligt att få ett grepp om de politiska diskussionerna, viljorna och besluten i Vänersborg genom att läsa TTELA.

Det finns bara två sätt, just nu, att få information om vad som händer i politikens Vänersborg.

V_logga_mindreVänsterpartiets hemsida uppdateras regelbundet. Och den handlar inte bara om julhälsningar… Nä, vänsterpartiets hemsida tar upp både lokal- och rikspolitik. Det går också att läsa när partiet har sina möten (som alltid är öppna), vilka partiets representanter är i de olika nämnderna och styrelserna. Och mycket mer.

Vänsterpartiets hemsida är ett måste för den politiskt intresserade.

Ett annat sätt att få reda på vad som händer i Vänersborg är självklart också att (fortsätta) läsa den här bloggen… Eller varför inte också Lutz Rininslands blogg?

  1. Roy Andersson
    29 december, 2014 kl. 19:49

    Problemet är akut! Alla partier behöver ha fler medlemmar och få en bredare bas att rekrytera förtroendevalda från och få in mer åsikter i varje partis egna väg till beslut och ställningstaganden. Men vad får medlemmarna som inte alla andra får?

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: