Hem > Allmänt Vänersborg > Gott Nytt 2015!

Gott Nytt 2015!

gott_nytt3Bloggåret 2014 är strax till ända. Det är bara en blogg kvar att publicera, denna… Och vad passar väl då bättre än att sammanfatta året som politisk bloggare i Vänersborg.

Det får väl sägas att valåret 2014 har varit ett gott bloggår. Och det tycker jag trots att bloggandet inte ledde till några valframgångar för Vänsterpartiet i Vänersborg. Vänsterpartiet backade ju med två mandat i fullmäktige jämfört med valet 2010. Å andra sidan så fick Vänsterpartiet nästan dubbelt så många röster i kommunalvalet som till riksdagen, 72% för att vara exakt. 1.656 vänersborgare lade en röst på Vänsterpartiet i valet till riksdagen, medan 2.853 gjorde detsamma i valet till fullmäktige. Det betydde att 11,67% av kommunens röstande invånare valde Vänsterpartiet i kommunalvalet. Och det måste man väl vara nöjd med. Det var ett resultat som gjorde Vänsterpartiet i Vänersborg till Västra Götalands största vänsterparti!

Fast vilken roll min blogg spelade för valresultatet, det har jag ingen aning om. Och ingen annan heller antar jag. Däremot inbillar jag mig att den inte spelade en helt obetydlig roll för de personröster som jag fick. Jag fick tredje flest personröster i kommunen, endast kommunalråden Gunnar Lidell (M) och Marie Dahlin (S) fick fler. Och det trots att de inte bloggar… Å andra sidan så skriver ju lokalpressen ganska flitigt om just dessa två.

ego_ttelaLokalpressen ja. Ett kvitto på att bloggen spelade en viss roll för den politiska debatten i Vänersborg fick jag av TTELA i mars. Då hade TTELA en artikel om de 50 mest inflytelserika personerna i Tvåstad. Jag var med på plats 38… Och då var det ändå med en hel hög trollhättebor på platserna före. TTELA:s motivering till placeringen var just bloggandet.

”En tuff bloggare…”

Skrev TTELA.

Fast jag vet inte om jag har varit särskilt tuff. Det finns de som säger att det var bättre förr – att jag numera har blivit för snäll. Det var dock inte Marie Dahlin (S) eller Marika Isetorp (MP) som sa det. De tyckte istället att bloggarna var typ för kritiska. Och det gillade de inte. Kritik alltså. Morgan Larsson (VFP) tyckte att jag ljög på bloggen… Men Morgan Larsson kunde inte ge några exempel. Så vem som ljög kan man ju diskutera… Annars hörde jag inte så många kritiska synpunkter faktiskt. Det har mest varit positiva kommentarer. Även från människor som inte delar mina politiska ståndpunkter.

Det har varit fler träffar än någonsin på min blogg under 2014. Antalet träffar har ökat med 46% jämfört med året innan och uppgår i skrivande stund till 93.631. Det är väl siffror som man kan vara nöjd med förmodar jag. Det betyder 7.803 träffar i snitt varje månad, 257 träffar per dag…

statistik2014_2

Det är svårt att veta hur många unika personer som har läst mina blogginlägg under året. Jag är nämligen inte riktigt säker på om jag kan lita på den statistik som levereras. Enligt dessa siffror är det 36.009 olika personer (eller IP-adresser). Det låter mycket.kinesiska2

indiskaÅ andra sidan har ju bloggen väckt ett visst internationellt intresse… Förra året hade jag 3 visningar i Indien – i år är det 12. Det är en ökning med 300%. Det är nog i Indien, och även Kina (5 visningar), där det finns störst tillväxtpotential för min blogg…

Indien och Kina i all ära. Det är troligtvis i Brålanda som jag har mina mest trogna läsare. I varje fall är det bloggarna om Magnus Larsson i Sikhall och badet i Brålanda som det klickas på mest, förutom på själva index-sidan då. Så här ser topplaceringarna ut på listan för 2014 (antalet klick inom parentes):

* ”Vänersborgs kommun polisanmäld av Magnus Larsson i Sikhall!” (2.537)
* ”Affären Brålandabadet är slut!” (1.051)
* ”Entreprenörer på Sikhall och Ursand” (808)
* ”Sikhall: Trakasserierna fortsätter” (647)
* ”Affären Brålandabadet fortsätter” (645)

tired5Under året har jag publicerat 202 blogginlägg på sammanlagt 616 A4-sidor. Det är ganska många det, det är nästan så att jag blir trött bara jag tänker på det… Fast inte så trött som en del läsare tycks bli. Några tycker att jag skriver för långa inlägg. Till dem kan jag väl säga att det med all sannolikhet går fortare att läsa bloggarna än att skriva dem…

Några läsare är aktivare än andra, de kommenterar mina inlägg. Inte helt oväntat är det Roy som vinner ”kommentarsligan”. Roy har gjort 87 kommentarer under året. Per Sjödal (MP) kommer 2:a med 32 kommentarer. Sedan följer ”paj” (20) och ”Brålandabo” (20) samt ”Pontus” (18).

Jag får tacka dessa läsare särskilt. Det är alltid roligt och stimulerande med respons.

Rent spontant känns det som att det blir svårt att överträffa dessa siffror kommande år. Det tar ju en del tid att skriva. Kanske för mycket tid…

todolistDet som talar för nya ”rekord” är väl att vi nu har sverigedemokrater i alla nämnder och styrelser i Vänersborg… Och deras ”uppträdande” lär väl resultera i ett antal bloggar kan jag tänka. Andra saker som skulle kunna förbättra statistiken är väl om Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C) gör allvar av sina planer på att flytta hamnen till Vargön… Eller att kommunen fortsätter att klanta till det med badet i Brålanda… Eller att byggnadsnämnden fortsätter den personliga vendettan mot Magnus Larsson… Eller att Marika Isetorp administrerar arenan som om den inte kostar 27 milj kr per år… Eller att det dras ner på förskolor och skolor… Eller att Per Sjödahl ger klartecken för att bebygga Sanden…

Vid närmare eftertanke – det lär nog bli en hel del att blogga om även under 2015…

Och med dessa ord önskar jag alla mina läsare ett riktigt:

gottnytt

 1. Roy Andersson
  31 december, 2014 kl. 22:37

  Det finns naturligtvis flera förklaringar till varför din blogg läses av så många och kommenteras av så många. Först vill jag nämna det faktum att alternativen är erbarmliga. Som nummer två ser jag att vi har förtroendevalda OCH anställda med helt fel attityd och grundtänkande. Dom ser sig som makthavare och inte som samhällets tjänare. Man kan bjuda in sina arbetsgivare (=folket) till en Medborgardialog och placera den i Frändefors kyrka och ställa sig upp och prata tills alla har gått hem. Och ändå ha jobbet kvar. Det borde inte få förekomma, men det gör det. Kommunen kan via en tjänsteman ingå ett juridiskt bindande avtal med en ideell förening utan att ha för avsikt att ens från dag ett fullfölja sina åtaganden. Kommunen kan råbluffa beslut om avslag i bygglovsärenden och även om man förlorar 6 ärenden i följd så fastslår man ändå inte att denne tjänsteman skall ha yrkesförbud utan gör en liten omplacering. Kommunen kan vräka ut pengar på fritidsaktiviteter för fullt friska unga med god familjebakgrund, men lägger ingenting till dom unga som har fysiska och psykiska problem och en problemfylld familjesituation. Och när ansvariga politiker ställs inför fakta så föreslår man lösningar med metoder från 1970-talet, fast dom inte fungerade ens då.
  Jo, om allt vore bra så kunde du lägga ner ditt bloggande. Men då har jag inte ens nämnt den geografiska orättvisan i kommunen. Och inte det faktum att kommunens jobb skall fördelas lika över kommundelarna, allt efter invånarantal.
  Så inte är det konstigt att det finns intresse för protester och missnöje på olika sätt.

 2. Per-Arne Johansson
  31 december, 2014 kl. 16:27

  gott nytt stefan

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: