Hem > Demokrati > Öppna sammanträden

Öppna sammanträden

kvartetten4altNu är det på riktigt. Från och med idag (egentligen igår, men då var det ju helg) styrs Vänersborg för första gången någonsin av en kvinna. Vilket i och för sig är glädjande. Men dessutom styrs Vänersborg av en ny allians! Vilket i och för sig är mindre glädjande. (Fast det kunde ha varit värre…)   ;)

Marie Dahlin (S), kommunstyrelsens ordförande, leder alltså från och med idag en allians av socialdemokrater, centerpartister och miljöpartister.

Ingen vet hur Marie Dahlin och de andra tänker styra Vänersborg. Eller vad de vill göra med styret. Inget program har presenterats. Inga utfästelser har gjorts. Och med tanke på att de olika partierna i styret gick till val med väldigt olika program, så kan man ju ha sina farhågor. För att inte prata om deras agerande i fullmäktige den senaste mandatperioden. Då tyckte de ju allt annat än lika. Och då kan man verkligen prata om farhågor.

Dessutom var det ibland inga snälla ord som utväxlades dem emellan. Varken i debatter eller mellan skål och vägg. I synnerhet mellan skål och vägg. När inte motståndaren eller någon annan hörde – mer än då någon vänsterpartist, bloggande eller ej.

Ja, man kan verkligen undra hur de styrande partierna ska komma överens de närmaste fyra åren… Det blir spännande.

earHar vänersborgarna tur så kommer de att med egna öron och ögon kunna följa med i de politiska diskussionerna på ett helt annat, och bättre, sätt än tidigare. Naturligtvis har kommunfullmäktiges sammanträden alltid varit offentliga, dvs öppna för allmänheten. Men när det har gällt sammanträdena i nämnder och styrelser, där ofta en stor del av den politiska diskussionen och det egentliga beslutsfattandet sker, har vänersborgarna varit hänvisade till, förutom en och annan blogg, ”tråkiga” och formella protokoll – protokoll  som inte:

”redovisar vad som ”sägs”, vem som argumenterar på vilket sätt [eller] ens om någon ledamot överhuvudtaget har sagt något i ärendet.”

motion2Så skrev Vänsterpartiet genom Bucci, Rininsland och Kärvling i en motion som lämnades in till kommunfullmäktige i april 2012. Motionen ville ändra på detta och yrkade på att nämnderna skulle beredas tillfälle att besluta om öppna sammanträdesformer. Vi ville ge vänersborgarna insyn i de demokratiska processerna genom att ”öppna dörrarna”.

Motionen vandrade mellan tjänstemän, förvaltningar, nämnder och styrelser, och tiden gick. Men till slut antog kommunfullmäktige ”regler för öppna sammanträden”. Så från och med nu, från den 1 januari, under det nya styret, kan varje nämnd besluta om att öppna dörrarna för allmänheten.

Naturligtvis kan inte hur många som helst av vänersborgarna komma på mötena. Reglerna säger att minst 5 sittplatser måste erbjudas vänersborgarna. Det är inte så många, men framtiden får utvisa hur stort intresset är. Vid behov skulle naturligtvis arenan kunna detektivanvändas som möteslokal…

Öppna sammanträden ger vänersborgarna en helt annan möjlighet till insyn i de politiska processerna. Och tror jag – ett ökat tryck på politikerna att vara både pålästa och insatta. Och mer lyhörda för invånarna…

Men först måste alltså varje nämnd och styrelse fatta ett beslut om öppna sammanträden. Vilket de troligtvis gör på sitt första sammanträde för året. Det gäller bara att någon lägger förslaget. Vilket naturligtvis kan göras av en vänsterpartist…

utvisningPS. Reglerna om öppna sammanträden säger att åhörarna inte får yttra sig eller ställa frågor på sammanträdet. De får bara lyssna. Och stör någon, så kan personen ifråga självklart visas ut från mötet.

Kategorier:Demokrati
  1. Roy Andersson
    2 januari, 2015 kl. 20:06

    Bra! Och om det kompletteras med möjligheter att via kommunen få ut allt som sägs på nätet så skulle folk inte behöva åka extra till Vänersborg, men det innebär ett bra första steg.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: