Hem > Sikhall, Ursand > Entreprenörer på Sikhall och Ursand

Entreprenörer på Sikhall och Ursand

bert_magnus3Vänersborgs kommun behöver entreprenörer. I alla delar.

Entreprenörer behövs för att Vänersborg ska utvecklas. De behövs för att företagandet ska öka, arbetstillfällen skapas, människor få ökade inkomster, affärerna få sålt mer, människor flytta hit och också för att kommunens skatteintäkter ska öka.

En av entreprenörerna heter Bert Karlsson. Bert Karlsson välkomnas med stora famnen av den borgerliga mini-alliansen. Jag såg i en annons i Vänersborgaren att moderaterna till och med har förlagt ett valmöte till Ursand. ursand_pan

Bert Karlsson har stora idéer och långtgående planer. Och det har utan tvivel hänt en del på Ursand sedan han kom dit. Mycket har rustats upp och byggts om, VA har dragits och det har äntligen byggts en gång- och cykelväg. Så visst har mycket blivit bättre, men då ska man också komma ihåg att det är kommunen som har betalat det mesta. När det gäller Bert Karlssons tivoli-liknande gummi- och plastföremål och planer på att bygga bostäder i skogen runt omkring kan man dock bli lite tveksam.

sikhallsresa4Men Vänersborgs kommun har också entreprenörer på annat håll. I Sikhall finns en man som också har planer. Och som en händelse också vid en av kommunens fantastiska badplatser. Det är dock en stor skillnad på hur Magnus Larsson på Sikhall och Bert Karlsson på Ursand behandlas av Vänersborgs kommun. Medan den ene får det mesta han pekar på, motarbetas den andre i stort som smått.

Magnus Larsson fick som bekant till och med vänta i 7 år på att bygga sitt hus, sitt eget hus på Sikhall. Kommunen ville först förköpa fastigheten (efter att en toppolitiker förlorat budgivningen), sedan var det fel på skärmtaket, fönster var både fel placerade och för stora, det var än det ena och än det andra…

sikhallsresa1Byggnadsförvaltningen och -nämnden hade synpunkter på i stort sett det mesta. Och tiden gick. Och Magnus Larsson överklagade… Och tiden gick.

Och Magnus Larsson vann. På alla punkter. Till sist. Efter 7 år.

Men problemen för Magnus Larsson har fortsatt…sikhallsresa2

Magnus Larsson vill nämligen utveckla områdena vid Sikhall och Rörvik. Han vill bygga bostäder och han vill få folk att flytta hit. Han har idéer om hur områdena kan utvecklas och göras bättre och attraktivare – idéer som han självklart vill förverkliga. Entreprenör som han är.

sikhallsresa15Magnus Larsson har t ex idéer om Sikhalls badplats. Med lite röjning av vass och sly, så kan t ex stranden i Sikhall göras dubbelt så stor. Bryggor kan byggas, ordentliga toaletter anläggas, parkeringsplatser kan byggas ut osv.

Magnus Larsson har trots en motstridig kommun ändå fått gjort en hel del. Han har röjt både på Rörvik och i Sikhall, anlagt parkerings- och grillplatser för allmänheten, röjt upp i parker och trädgårdar och även förberett tomter för hus och sikhallsresa9bostäder osv. Magnus Larsson har också röjt fram ruiner från en gammal medeltidsby vid Murängen. Helt på egen hand. I flera fall med kommunen som trilskande motpart.

sikhallsresa3Det är inte alltid så lätt för Magnus Larsson att vara entreprenör när kommunen lägger hinder i vägen… Än idag alltså. Kommunen har styckat tomter och köpt mark i Sikhall. Och på den händer det inte så mycket. Visst har kommunen satt upp toaletter vid själva stranden, men jämfört med Ursand… Badgästerna besöker hellre toaletterna på Sikhalls Camping (som inte är kommunal) än sätter sig på kommunens baja-major. Och visst har kommunen ordnat en beach-volleyplan, men sanden är så grov så att det knappt går att spela där. Dessutom tas delar av stranden på Sikhall över av sly och vass.

Vore det inte bra om kommunen tar tillvara på sina entreprenörer, även de på hemmaplan, och försöker hjälpa dem att utveckla Vänersborg, och Sikhall, istället för att stjälpa dem?

sikhall_tvOch på tal om att stjälpa. Magnus Larsson har varit med om så mycket motarbetande, ja han upplever det rent av som förföljelse, från kommunens sida att hans fall börjar dra till sig blickar från nationellt håll.

I helgen var ett TV-bolag uppe på Sikhall och hörde sig för vad som hade hänt. Går allt i lås så kommer Magnus Larsson att bli kändis. Och vem vet – kanske en och annan på kommunhuset också…

Kategorier:Sikhall, Ursand
 1. Nina ÅkesDotter
  11 september, 2014 kl. 06:30

  Som i de flesta fall så tror även politiker, som också innerst inne är vanliga människor, att inget gott kan väl komma från den egna trakten?! Alltså går man hellre över ån efter vatten och tror att allt som är av värde måste komma långt ifrån…

  Som en entreprenör i den sanna skaran är detta vad jag också ofta, men inte alltid, möter. Men jag ser igenom det hela och vet vad det också står för….MISSUNNSAMHET…och den s k välkända ”svenska avundsjukan”. Om man inte själv vågar ska heller ingen annan från det som är nära uppmuntras eller få det lätt. ”Inget gott kan väl komma från Nasaret” sa man tidigt på en annan känd plats i historien…

 2. Monica Lange Gunnarsson
  9 september, 2014 kl. 09:45

  Precis :) Men i valtider är ju i princip allt tillåtet om man frågar en politiker. Ta bara textilarbetarungen som gått i skola i Skene vars far hade järnhandel…

 3. Monica Lange Gunnarsson
  8 september, 2014 kl. 22:28

  Jag ställde frågan om kostnaderna för Ursand till nya Moderaterna när dom gästade Brålanda idag. Enligt deras representant så bekostar Bert allt på Ursand och kommunen belastas inte med ett öre…

  • Pontus
   8 september, 2014 kl. 22:39

   Varför avsatte kommunen flera miljoner till Ursand i senaste budgeten då? Vem förskingrade de pengarna om de inte kom fram till Ursand? Gamla Moderaterna kanske? Fanns ju ett vänsterförslag att alla stora badplatser skulle få dela lika på pengarna, men det röstades ner.

  • brålandabo
   9 september, 2014 kl. 08:32

   Svaret från Moderaterna att Ursands arrendator (Dream World Design AB) står för alla investeringar är fel. Partiet ska nog undvika att sprida felaktig information.

   Några kommentarer kring detta är därför nödvändiga:
   Var i arrendeavtalet (13 dec 2011) står det att Ursand är i nödvändigt behov av nytt kommunalt Vatten & Avlopp (VA) och helt ny Gång & Cykelväg (GC) ???

   Redan år 2007 investerade kommunen (med gamla arrendatorn) hela 1,5 miljoner i VA-ledningar till Ursand. Dög inte detta nu eller ?

   I juni 2012 (budget) beslöt kommunen investera 5 miljoner per år i tre år (2013, 2014 och 2015) med syfte att restaurera, renovera hus och göra området attraktivt. (alltså hela 15 miljoner !)

   I slutet av 2013 beslöt SBN att investera i helt ny VA och GC till Ursand (på vilka grunder?)
   För GC-väg avsattes 4 miljoner där 80% skulle betalas av kommunen och 20% av arrendatorn.
   För VA-anläggning avsattes 4 miljoner där hela investeringen skulle bekostas av kommunen.
   Dessutom skulle VA inne på själva ursandsområdet göras om till ”kommunal standard” ända fram till husliv för 1 miljon kronor. Även denna summa bekostas av kommunen.

   Så kom absolut inte å säg att Bert Karlsson bekostar investeringen.
   När utfärdas ett nytt arrendeavtal eller tilläggsavtal så att Dream World Design AB kan börja betala sina 20% av 4 miljoner för den nya vägen.

   LYX för ett fåtal av kommunens invånare där besluten är tagna på lösa grunder :(

   Hur mycket har avsatts vid kommunens övriga bad & camping & stränder ?
   (Brålanda camping jämnades med marken av kommunen under vintern 2014)

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: