Hem > BUN 2015 > Fler ärenden på BUN 16/2

Fler ärenden på BUN 16/2

sammanfattning_BUNBarn- och Utbildningsnämnden (=BUN) har alltså sammanträde imorgon måndag. Jag har beskrivit några ärenden, och även några icke-ärenden (se här), i ett par tidigare bloggar. I bloggen ”Då var det dags igen” skrev jag om BUN:s planer på att yrka på de 9 milj kr som kommunstyrelsen har i sitt kassaskåp (förfogandeanslag) för att användas till grundskolan, om typ grundskolan ”vill” ha pengarna. Och det är precis det som BUN vill nu.

Jag skrev också om BUN:s planer på att hyra in ett flertal tillfälliga moduler för att klara av undervisningen nästa läsår. Elevantalet ökade ju tämligen drastiskt under förra året och det fortsätter att öka. När det gäller moduler så fick jag en kommentar från signaturen Jenny (se kommentar här):paviljong

”Problemet med paviljongerna är inte deras standard, utan att de tar upp så mycket plats på skolgården.”

Och det är naturligtvis ett problem som måste lyftas. Signaturen Jenny ställde ytterligare några frågor:

”Enligt SCB:s befolk­nings­prognos kommer det att ske en ökning av antalet späd­barn de närmaste åren. En topp kan förväntas kring 2020, då de som tillhörde baby­boomen på det tidiga 90‑talet kommer in i barna­födande åldrar. Nu har jag inte lyckats hitta några siffror för Vänersborgs kommun; hur ser de kommande årskullarna (2009-2014) ut? På vad grundar förvaltningen prognosen att antalet elever kommer att dala inom en snar framtid just i Vänersborg?”

mulltorpNämnden ska fatta beslut om renovering/nybyggnation av Mulltorps skola. Det här har TTELA skrivit om under den braskande rubriken (se här):

”Lokaler så dåliga att rivning blir billigast”

I artikeln citeras barn och ungdoms utvecklingsledare Sven-Eric Sjöbergh:

”Hela huset är i rent bedrövligt skick.”

Och så tycks vara fallet – att Mulltorp är i ett ”bedrövligt skick” menar jag. Fast ändå pågår det förskole- och skolverksamhet där…

Enligt det underlag som ledamöterna har fått inför sammanträdet så blir det billigare att riva och bygga nytt än att renovera. Och det går att förstå, men det är betydligt svårare att få ihop att den totala kostnaden för att riva och bygga nytt ligger på 15,3 miljoner kronor (varav BUN ska stå för 10,6 miljoner). Visst ingår det då också ny dränering, ny slottvärmekälla och tillgänglighetsanpassning, men ändå – hur kan det kosta så himla mycket? För 15 miljoner skulle man väl kunna bygga ett mindre slott…

Någon undrar kanske om det är värt att lägga ner dessa pengar på en liten skola bortåt Trollhättan? Och det är en rimlig undran i dagens kommunalekonomiska läge.

Den årliga kostnad som investeringen i Mulltorp genererar kommer att uppgå till 600.000 kr per år för BUN. Och det anser jag att BUN och kommunen har råd med. (Förhoppningsvis går det att pruta något på kostnaderna…) Trots att det i och för sig inte är så många barn och elever som går på Mulltorp. Å andra sidan så kommer dessa barn och elever med all sannolikhet att välja en förskola eller skola i Trollhättan om inte Mulltorp finns kvar. Och det i sin tur kostar Vänersborg pengar… (Jag är tämligen säker på att det skulle kosta mer än 600.000 kr per år.) Det är väl inte heller helt oviktigt att föräldrarna ute i Västra Tunhem är väldigt trogna sin skola. Jag tror inte att det är någon i ”upptagningsområdet” som har valt en annan skola än Mulltorp. Barn- och elevkullarna är dessutom stabila och elevunderlaget kommer att finnas kvar.

Precis som Mulltorp, tycker jag. Mulltorp ska finnas kvar.

school_nurseJag kan inte låta bli att kommentera ett ärende som nämnden nog egentligen inte har så stor kunskap om eller inflytande över för den delen heller. Eller hur jag nu ska uttrycka det. Det är i varje fall punkten ”Patientsäkerhetsberättelse för Elevhälsan” som jag har i tankarna. Ärendet tilldrar sig mitt intresse för att materialet beskriver stora svårigheter med det IT-stöd som, faktiskt, är en viktig förutsättning för denna verksamhet.

I patientsäkerhetsberättelsen står det t ex:

  • ”… uppgraderingen orsakat buggar i journalsystemet … dokumentationen måstdatorstrule enligt lagen ske skyndsamt och detta påverkades menligt…”
  • ”Det har under hela 2014 varit problem med uppkopplingen mot elevernas skolhälsovårdsjournaler … på vissa enheter. … risk finns för att göra felaktiga medicinska bedömningar…”
  • ”I kontakter med företagets representant som skötte uppgraderingen av journalsystemet hade man ej gett information om att modulen ‘Sammanfattning’ försvann, vilket kan medföra att viktig information försvinner.”

Det är naturligtvis oacceptabelt att sådana här viktiga system inte fungerar, men jag kan inte heller låta bli att undra hur mycket systemet kostar BUN i pengar. Och om det blir något avdrag på kostnaderna när systemet inte fungerar…

ostadatDet framgår också av patientsäkerhetsberättelsen att det är problem med lokalerna. På någon mottagning har det inte funnits tillgång till handfat och vatten. På en annan mottagning uppfylls inte kraven på basal hygien. En mottagning har ingen dörr… På någon enhet fungerade inte städningen som den skulle. I papperskorgarna kunde det finnas rester av vaccination och smutsiga kompresser…

Självklart är även det här helt oacceptabelt. Jag förutsätter också att BUN i alla de här fallen har fått avdrag på hyra och städkostnader… Kanske till och med skadestånd.information3

Det blir i vanlig ordning också en del information på sammanträdet. Ledamöterna ska bland annat få höra om ”Hållbar utveckling och internationalisering” och om ”Skolinspektionens regelbundna tillsyn”.

motion2En motion från centerpartiet ska upp till behandling. Motionen skrevs för nästan exakt ett år sedan av Annalena Levin, Bo Carlsson och Marianne Karlsson. Självklart ställde sig socialdemokraterna bakom motionen också – partierna hänger ju intimt samman i Vänersborg.

Motionen går ut på att alla beslut som fattas i Vänersborg ska landsbygdssäkras.

Men.

Tydligen behöver besluten inte landsbygdssäkras längre. Nu när centerpartister styr Vänersborg tillsammans med socialdemokraterna. Eller också landsbygdssäkras besluten redan…

Partikollegan, tillika ordförande i BUN, Mats Andersson (C), föreslår följande svar på sitt eget partis motion:vision3_mini

”Vänersborgs vision tillgodogör motionens intention och redan idag tas viss geografisk hänsyn vid upprättande av såväl tjänsteskrivelser som politiskt fattade beslut. Med anledning av ovanstående anses motionen besvarad.”

Fast visionen som ”tillgodogör motionens intention” fanns ju redan när motionen lades fram…

Outgrundliga äro Herrens vägar… Det kan ändra sig snabbt. Har man inte makten tycker man en sak, har man den tycker man något annat…

Typ.

betyg3Och på tal om motioner så ska Vänsterpartiet lägga en motion – i Barn- och Utbildningsnämnden! Jag tror aldrig att jag har varit med om att lägga en motion i en nämnd förut. Det brukar bara ske i fullmäktige. Men någon gång ska väl bli den första…

Motionen handlar om att Vänersborg inte bör införa betyg i åk 4.

Någon däremot?

Kategorier:BUN 2015
  1. paj
    15 februari, 2015 kl. 16:48

    Att driva fastigheter utan att underhålla är kommunens sätt . Då blir det dyrt att totalrenovera oftast dyrare än nybyggnation . Billigare är då att skicka alla barnen på internat i asien . låga kostnader för allt samt inga kostnader för slitage på infrastrukturen dom första ca 15 åren . Ja jag är ironisk . Utbildning kostar och vi har råd . avskeda 30 % av alla tjänstemän syssla bara med som står SKALL i kommunlagen så finns det pengar .

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: