Hem > Allmänt Vänersborg, KS 2015 > KS 26/8: Mycket bygg på gång

KS 26/8: Mycket bygg på gång

hole_ekonPå onsdag har kommunstyrelsen sitt första sammanträde efter sommaren. En mängd frågor ska tas upp till behandling, medan några viktiga frågor faktiskt läggs på is. Således ska inte frågan om socialnämndens respektive barn- och utbildningsnämndens prekära ekonomiska situation behandlas.

Socialnämndens underskott i år, 2015, beräknas till 18,5 milj kr och BUN:s till 23,4 milj. Tydligen tycker de styrande partierna att detta inte är så mycket att orda om. Nämnderna har ju fått order att hålla budget och då gör de väl det. Typ. Att det är en total omöjlighet för nämnderna att spara så här mycket pengar i höst låtsas de styrande inte om.struts

Snacka om att ”sticka i huvudet i sanden”.

Socialnämnden hotas för övrigt av vitesföreläggande eftersom den inte alltid kan uppfylla lagens krav. Och frågan är hur barn- och utbildningsnämnden skulle klara en anmälan för brott mot Skollagen…

Inte heller den nya förskolan på kv Hönan ska behandlas på onsdag. Frågan är om det handlar om en försening eller en tröghet i systemet. Eller om de styrande helt enkelt vill att BUN ska klara sig utan en ny förskola… Däremot ska ombyggnationen av Mulltorps skola komma igång. Trots att kommunstyrelsen inte vill ge några ”extra” pengar till BUN för den utökade driftbudgeten. Det handlar om 600.000 kr.

gravskopaDet är en hel del byggnadsfrågor som ska upp i kommunstyrelsen på onsdag.

Renoveringen av äldreboendet Gläntan ska äntligen påbörjas. Kommunstyrelsen beslutar på onsdag om höjd borgensram för VänersborgsBostäder, vilket är en förutsättning för byggstart. VänersborgsBostäder ska också få köpa fastigheten Cypressen 17, dvs kvarteret vid Huvudnässkolans gymnastiksal. Tanken är att det ska bli bostäder här.

Så visst händer det en del . Och speciellt roligt är det om bostadsbyggandet äntligen tar fart. I gårdagens TTELA kunde vi läsa om planerna på att bygga på Holmängen och på onsdag ska kommunstyrelsen även besluta om samråd av planprogrammet över Onsjö.flygplan2

Det finns mycket positivt i planprogrammet över Onsjö, ett slags byggande i ”samspel” med terrängen. Däremot går kommunen förbi den stora frågan om Malögas flygplats och dess eventuella uppgradering till en högre nivå.

Kommunstyrelsen ska också behandla en motion från folkpartiet om att tillsätta en utredning om:

”att förtäta centrum genom påbyggnad av fler våningar på befintliga fastigheter.”

Fastighetsägarna är förvisso privata och det kan också vara svårt att ordna parkeringar, men varför inte? Vänersborg skulle må bra av fler människor i centrum.

Som sagt, det ser ut som att det börjar hända saker med bostadsbyggandet i själva Vänersborg. Det hade varit bra om samma utveckling hade varit på gång även i de andra kommundelarna.

solvarmFast VA-utbyggnaden längs dalslandskusten fortsätter. Det går dock inte helt friktionsfritt. Kan man väl säga. Det finns en villa uppe vid Sikhall som är vida berömd. Ja, det finns väl egentligen flera… Men i det här fallet tänker jag särskilt på en villa som har synts i media vid ett flertal tillfällen (se här). Det är familjen Solvarms hus jag tänker på. Det finns dock anledning att återkomma till detta hus i en särskild blogg.

Egentligen finns det anledning att också återkomma till en annan fastighet som också ska upp på bordet på onsdagen, nämligen Villa Björkås.

Den politiska höstterminen har startat!

 1. Jenny
  25 augusti, 2015 kl. 09:47

  Förskola och skola i centrum är redan knökfulla, så innan det åtgärdas får vi inte plats med fler barn. Jag trivs själv med att bo i centrum och ser gärna att fler får möjlighet att göra det, men vi måste få nödvändig service på plats också.
  Vad gäller finansieringen av Mulltorp så har de redan bättre förutsättningar än vad centrum har. Lärartätheten på Mulltorp och Norra ligger i stort sett lika. 15 elever per lärare i Mulltorp och 14,9 elever per lärare på Norra. Men Mulltorp har en mycket mer gynnsam socioekonomisk situation där 71% av barnen har föräldrar med eftergymnasial utbildning, medan andelen på Norra är 53% och där dessutom 28% av barnen har utländsk bakgrund. Min sons klass har vuxit till 31 elever varav 4-5 knappt talar svenska. Det är en jätteutmaning! Skall det i det läget tas bort resurser?
  På skolan med gynnsammast socioekonomisk bakgrund – Blåsut – där 78 % har föräldrar med eftergymnasial utbildning så är lärartätheten för övrigt 13,7. Hur sjuttsingen gick det till?
  Sedan vet jag att resurspersonerna inte syns i Skolverkets statistik eftersom är anställda centralt i kommunen, men min erfarenhet är att de är starkt knutna till enskilda barn som annars inte fungerar alls i klassrummet och på skolgården.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: