Sommarlovet är slut

sol2Imorgon börjar höstterminen för alla elever i Vänersborg. Sommarlovet är slut.

Det råder som bekant stor brist på behöriga och legitimerade pedagoger i vårt avlånga land, både i förskolan och grundskolan. Det kan vi läsa och höra dagligen i baddmedia. Men det är som det är, som man bäddar får man ligga. Läraryrket är inte vad det var en gång i tiden. En släpande löneutveckling, alltfler arbetsuppgifter och en stor portion dokumentation har gjort sitt.

Och verkligheten talar sitt tydliga språk. Det spelar ingen roll vad folk och politiker anser, typ att lärare inte jobbar, lärare har för mycket lov etc, bristen på lärare är ett oomstritt faktum. Det är alldeles för få studenter som vill utbilda sig till lärare. Och förlorare är naturligtvis eleverna. Och i slutändan hela Sverige. Och Vänersborg.

kvartetten4altBarn- och utbildningsnämnden och dess förvaltning gör så gott de kan för att skapa en bra förskola och skola i Vänersborg, men får de inte de ekonomiska resurser som krävs så är det inte så lätt. Marie Dahlin (S), Bo Carlsson (C) och Marika Isetorp (MP) glömde som bekant snabbt sina vallöften.

Förhoppningsvis så kommer det i varje fall att finnas en lärare i varje klassrum, även om hen inte är legitimerad. Och förhoppningsvis kommer det också att finnas plats i klassrummen för alla de över 300 nya eleverna… Och förhoppningsvis också klassrum överhuvudtaget… Fast det är inte säkert. (Förhoppningsvis avhjälper de nya paviljongerna på fem låg- och mellanstadieskolor klassrumsfrågan på dessa stadier i varje fall.)

Sommarlovet är snart slut också för Vänersborgs politiker. Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) har redan haft sitt första möte och nästa vecka sammanträder kommunstyrelsen (KS). (Barn- och utbildningsnämnden sammanträder dock inte förrän i september.)

pinsamKS ska emellertid inte behandla frågan hur barn- och utbildningsnämnden ska få ihop den bistra verkligheten. (Se inlägg på Vänsterpartiets hemsida.) Inte heller ska kommunstyrelsen behandla den fråga som debatterades ganska våldsamt i media i början av sommaren – krisen i Kunskapsförbundet Väst. (Se här och här.)

Det finns väl viktigare saker att diskutera än utbildning…

Vänersborgs barn och ungdomar får istället trösta sig med att Plantaget har blivit ett lyckokast och att isen äntligen är klar i arenan…

Fast nog är det så, som signaturen ”brålandabo” skriver i en kommentar till en av mina bloggar, att man förstår att arenan kostar omkring 28 milj kr netto varje år när:

”man sitter och har lite huvudräkning då man läser ttela till frukostkaffet …. hmm … 4 gubbar heltid i två veckor bara för att tillverka is av 350 kubikmeter vatten varje arena_vanersborg_pengar_issommar ….. till detta kommer material en och jäkla massa elström. Och så hålla denna is i bra skick under 10 månader.”

Och 28 miljoner som skulle ha behövts till barnen och ungdomarna läggs istället på is…

Och det spelar egentligen ingen större roll att arenan, enligt kultur- och fritidsförvaltningen (se här), är fullbokad. För de flesta arrangemangen, som skolavslutningar, cuper, mässor och tillställningar, har ju funnits tidigare i Vänersborg. Men då i idrottshuset eller i någon annan av kommunens ägda stora lokaler. (Som ”brålandabo” också skriver.) Så kommunen konkurrerar liksom med sig själv, arenan konkurrerar ut de andra lokalerna…

huvud_sandstrandVi får se vad som händer när de styrande politikerna kommer igång efter sommarlovet – om de får upp ögonen för krisen i förskola och skola eller om de fortsätter att stoppa huvudena i sandstranden. Barn, elever, föräldrar och skolpersonal kommer i varje fall att se krisen.

Och det säkert redan imorgon. Sommarlovet är ju slut.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: