Hem > Allmänt Vänersborg, socialnämnden > Kungar, pengar och kultur

Kungar, pengar och kultur

kumlien_kungIgår besökte kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria Restad Gård och studerade det fantastiska arbete som utförs – inte minst på Kumlienskolan.

Besöket fick stor uppmärksamhet i media och det blev enligt alla rapporter mycket lyckat. Det är också roligt att Vänersborg någon gång blir placerat på kartan i positiv bemärkelse.

Det viktigaste med kungligheternas besök är dock, som jag ser det, att det kan bidra till att stävja den relativt utbredda främlingsfientligheten och rasismen. Sedan är jag övertygad om att flyktingarna själva uppskattade den kungliga uppmärksamheten.

Jag har fått ett uppskattat mail, som jag i min självgodhet måste återge. Igår när jag kom hem från Bokmässan läste jag:

“Jag är imponerad av din blogg. Känns som du gör lokaltidningarnas arbete… – du borde få presstöd!”

Tidigare har jag fått ett antal erbjudanden från företag som vill göra reklam på bloggen. Vilket inte riktigt är min “grej”, och som jag så klart har tackat nej till. Men presstöd har jag inte blivit erbjuden. Eller ansökt om…

Presstöd… Det kunde vara kul med presstöd… Det tyckte ju också moderaten Stig Bertilsson en gång i tiden, och lurade till sig ett antal miljoner. Presstöd… Då skulle jag kunna bli typ journalist eller författare – på heltid…

Och på tal om författare, riktiga författare menar jag. Jag var på Bokmässan igår. I Göteborg. Det var för övrigt en av anledningarna till att jag inte kunde åka och titta på kungen och kronprinsessan.

bokmassa15_4

Bokmässan är en fantastisk tillställning. Den är stor, både till innehåll och yta. Arena Vänersborg hade inte räckt till på långa vägar. Även om arenan i och för sig stegskulle ha haft den fördelen att det inte hade blivit så varmt att vandra omkring. Jag uppnådde för övrigt mitt stegmål på stegräknaren (“inbyggd” i mobilen), vilket jag sällan gör för övrigt.

bokmassa15_2Det var hur många olika montrar som helst. Från små bås till stora “salar”. Bokförlag, fackföreningar, litteratursällskap osv var blandade om vartannat. Och överallt små scener där författare, journalister och andra höll seminarier eller blev intervjuade. Själv såg jag en av mina absoluta idoler, den svenska litteraturens kung, Jan Guillou. Även andra kändisar, som kanske inte direkt är idoler, syntes också till, typ Mark Levengood, Lars Gustafsson och Björn Hellberg . Där fanns även en uppsjö av mer eller mindre okända författare – som Mikael Sol.

bokmassa15_3Den som imponerade mest var på sätt och vis dock intervjuaren Fredrik Belfrage, en gammal TV-kändis. Han var enormt påläst och kunnig och skötte sitt intervjuuppdrag med fullständig bravur.

Dagens höjdpunkt var emellertid ett mycket kärt återseende av min gamle vän Erik Blix. Det var egentligen helt osannolikt att stöta på denne kung i humor- och luftgitarrbranschen – bland dessa tusentals mässbesökare. Och visst är Blix också en av mina absoluta idoler…

trollgardeI Vänersborg i veckan sprang jag för övrigt på en debutant på scenen. På den politiska scenen – nämligen socialnämndens nye ordförande Peter Trollgärde (S). Vi presenterade oss, diskuterade lite grann och slutade sedan vårt samtal med att önska varandra ett gott framtida samarbete.

Som tur var hade Trollgärde nog inte läst min tidigare blogg… Så nu måste jag väl väga upp det och skriva något positivt… Men jag behöver inte hitta på något. Dels gav Trollgärde ett mycket positivt intryck i vårt samtal. Och dels gjorde han enligt välinformerade källor en galant insats i sitt första sammanträde som socialnämndens ordförande.

I dagens TTELA, fast inte i papperstidningen (är det inte många av Niklas Johanssons artiklar om Vänersborg som inte hamnar på TTELA:s hemsida?), kan man också läsa om socialnämndens sammanträde.

En enig socialnämnd beslutade att begära 21,1 milj kr för 2015 – för att täcka det beräknade underskottet. Peter Trollgärde (S) till TTELA:

”Den största anledningen till underskottet är volymökningar. Det här handlar inte om att det slösas med pengar, vad jag kan se är den ekonomiska hushållningen god.”

Min åsikt är att Trollgärde har fullständigt rätt. Så därmed kommer de farhågor jag förde fram i förra veckans blogg helt på skam… Vilket jag är glad för.

naven_bordet2Peter Trollgärde har slagit näven i borde och samtidigt visat var skåpet ska stå. Både det styrande triumviratet (socialdemokrater, miljöpartiet och centerpartiet), liksom det föregående styret under minialliansen (moderater, folkpartiet och kristdemokraterna), har nämligen en tendens att vilja sopa problem och ekonomiska underskott under mattan. Precis som om de inte finns. Och precis som att personal och tjänstemän inte känner av trycket, eller rappen från de ekonomiska piskorna, i form av mer eller mindre omöjliga besparingskrav när verksamheterna går med underskott på grund av för små ekonomiska anslag..

Det är klart att nämnderna ska få de pengar som de absolut måste ha för att kunna bedriva viktig och lagstadgad verksamhet!

Marie_Dahlin3Vi får väl se hur kommunens starka kvinna, Marie Dahlin (S), reagerar när hon får socialnämndens yrkande i sin hand. För naturligtvis måste hon ta ställning och komma med någon typ av besked.

Socialnämndens yrkande om mer pengar kommer i slutändan att avgöras av kommunfullmäktige.

  1. Hasse
    27 september, 2015 kl. 23:48

    Leon kom till Sverige när han var 10 månader gammal. Nu är han tolv år och skall utvisas till Serbien, ett land som aldrig varit i. Var finns det öppna hjärtat? Han går i svensk skola och pratar svenska, har vänner och familj här. Att bli skickad till ett land som påtagligt visat sin motvilja mot romer och flyktingar är detsamma som att få hela livet förstört. Hur fan fungerar det här landet?

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: