Hem > Kindblomsvägen, VillaBjörkås > SHB: Björkås och Kindblom

SHB: Björkås och Kindblom

Samhällsbyggnadsnämnden hade sammanträde i förra veckan. Två viktiga beslut togs, i varje fall i den meningen att det finns ett särskilt folkligt intresse, och folkliga opinioner, kring dessa beslut. Jag tänker på besluten om Villa Björkås och skogsområdet vid Kindblomsvägen i Blåsut. TTELA refererar de båda besluten, dock ligger bara referatet kring Villa Björkås ute på nätet (se TTELA här).

villabjorkasSamhällsbyggnadsnämnden behandlade Villa Björkås under punkten “Fördelning av ospecificerat driftsbudgetanslag 2016”. Nämnden kom fram till att en halv miljon kronor skulle avsättas för att göra en utvändig renovering av villan.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Benny Augustsson (S) säger till TTELA:

“Vi vill göra en politisk markering att vi vill göra något med Björkås.”

budget2Det här ville inte socialdemokraterna göra i november när fullmäktige antog budgeten. Faktum var att det bara var Vänsterpartiet (och sverigedemokraterna) som ville satsa pengar på Villa Björkås. Vänsterpartiet föreslog att 4 miljoner skulle avsättas till renovering. Förslaget röstades dock ner.

Måhända har “trycket” från Vargöborna känts ända in i den socialdemokratiska märgen. Annars vet jag inte hur den politiska omsvängningen ska förklaras. Men det är bra tycker jag. Det är inte en dag för sent att pengar avsätts. För det är ju först då som något kan hända.

dalbobron1aSamhällsbyggnadsnämndens beslut, om en halv miljon kr, är egentligen ett förslag till fullmäktige att fatta detta beslut. Och denna gång lär förslaget gå igenom. Dock utan att fullmäktige anslår nya pengar. Den halva miljonen tas i förslaget nämligen från underhållet av Dalbobron. Vilket kanske inte är helt lyckat.

Det måste i ett senare skede också till betydligt mer pengar till Villa Björkås, åtminstone 3,5 miljoner. Enligt Augustsson dock först efter att kommunen har bestämt vad det ska bli av Villa Björkås. Och varför inte? Kanske är det också läge, precis som Niklas Claesson (M) efterlyste testamenteförra veckan, att kommunen ser vad man kan göra åt villkoren i det testamente som följde med gåvan av Villa Björkås till kommunen.

Det verkar dock som om Vargöborna kan andas ut. Kommunen tar, efter alla rättsliga turer, itu med fastigheten.

kindblom2Däremot kan inte de boende, förskole- och skolbarnen i Blåsut andas ut. Tvärtom. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att föreslå att Brunberg Vänersborg AB ska få förvärva marken i skogsområdet vid Kindblomsvägen. Blåsuts sista grönområde ska bebyggas – ett område som kommunens Grönplan dessutom har pekat ut som värdefullt att bevara. Kommunen ska anlägga en ny gata för drygt 1,5 milj kr och vattensalamandrarna i skogen ska bli utsatta för specialåtgärder så att de förhoppningsvis kan överleva – när Brunbergs grävskopor kör in i skogsdungen och husen så småningom kommer på plats…

Och detta utan att detaljplanen från 1933(!) ska omarbetas… Som det, enligt de boende i området, dessutom finns flera varianter av…

ventileraKommunens planer har ventilerats i flera år och de boende har många gånger upplevt frustration i sina kontakter med kommunen. Det har förekommit en invånardialog, skrivelser och protestlistor, men ingen har lyssnat. Det är skillnad på att höra och läsa och att ta till sig något… Det är i varje fall blåsutbornas upplevelse. Och även min, när jag har följt brevväxlingen via kommunens diarium. Det var dock några partier (vänsterpartiet, centerpartiet, miljöpartiet och välfärdspartiet) som, vid det förra tillfället då Kindblomsvägen var på tapeten, lyssnade på blåsutborna – och förstod, och som gemensamt skrev en motion om att skogsområdet borde bevaras.

byggaSocialdemokraterna och de borgerliga partierna har hela tiden velat bygga i området.

Nu tycks det emellertid som att två av de partier som ville bevara grönområdet har ändrat uppfattning. Det blev i och för sig ingen votering i samhällsbyggnadsnämnden när beslutet togs, men det verkar som om både centerpartiet och miljöpartiet har svängt 180 grader i frågan. Vi får se hur dessa partier ställer sig när ärendet går vidare till först kommunstyrelsen och sedan kommunfullmäktige.

mpJag påminner mig om att det i miljöpartiets valprogram för Vänersborg 2014-2018 (se här) står:

“Miljöpartiet vill undanta skogsområdet vid Kindblomsvägen på Blåsut från vidare exploatering.”

Och inte kan väl miljöpartiet så flagrant svika ett av sina vallöften? Inte ens för att få sitta vid maktens välfyllda grytor.

cCenterpartiet skriver för övrigt inget om Kindblomsvägen i sitt valprogram. Däremot står det (se här):

“Vi i Centerpartiet vill att alla beslut skall fattas så nära människor som berörs av besluten som möjlig.”

Och det har ju definitivt inte gjorts i det här fallet…

Vi måste väl tro att centerpartiet och miljöpartiet står fast vid sina löften till de boende i Blåsut. För vad är demokratin värd om partierna inte står för vad de lovar?

Så samhällsbyggnadsnämndens förslag till kommunfullmäktige kan väl sägas vara ömsom vin och ömsom vatten. I Vargön ger man vika för den folkliga opinionen och på Blåsut struntar man i den.

hoolabandoolaSå det är klart att vänersborgare undrar, kan man lita på de politiska partierna? Kan man lita på politiker?

Eller som Hoola Bandoola Band sjöng en gång i tiden – vem kan man lita på?

.

PS. För övrigt hoppas jag att naturbruksskolan Nuntorp ska finnas kvar även i fortsättningen. Dock så tolkar jag dagens beslut i regionfullmäktige som en varning till alla elever att söka Nuntorp och en uppmaning till alla lärare på Nuntorp att leta efter nytt jobb. Jag hoppas att jag har fel…

  1. Roy Andersson
    22 september, 2015 kl. 21:54

    Landsting/Region är dåliga på att driva skolor. Jag har själv gått på en i tre år, CVT i Trollhättan, och det var inte som det skulle. Varje år kom rektorn och tjatade på vår avdelningschef: -Finns det då ingenting mer du kan köpa? Jag måste få bort det här överskottet i budgeten! I år har regionen bytt ut skolmöbler totalt i onödan och för stora pengar. Samma sanslösa slöseri. När ”min” skola såldes så blev verksamheten bättre. Idag heter den Fridaskolan i Trollhättan. Totalt sett så har Naturbruksgymnasierna i Västra Götaland färre elever än övriga Sverige. Det vi ser är alltså en viktig verksamhet med en oduglig ledning. Turismen ger över 100 miljarder varje år och den ökar stabilt med ungefär 10 % om året. Och inkomsterna sprids över landet. I det läget har Nuntorp, med sjösystemen på norra Dal i sitt närområde, ingen utbildningslinje med Landsbygdsturism. Lösningen är inte att lägga ner skolan utan att avskeda den inkompetenta ledningen för verksamheten.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: