Hem > Allmänt Vänersborg > Vart är vi på väg?

Vart är vi på väg?

stressadDen förra veckan var rent politiskt mycket hektisk för en vanlig enkel fritidspolitiker. Nu har lugnet dock lägrat sig igen, åtminstone för en ledamot i barn- och utbildningsnämnden och kommunfullmäktige. Det är flera veckor till nästa omgång sammanträden.

Men det hindrar ju inte att frågor dyker upp, påfallande ofta från ”vanliga” vänersborgare. De undrar hur beslut kan fattas som de gör, vad som är de faktiska drivkrafterna bakom den politik som förs och några undrar till och med om det ligger oegentligheter bakom vissa avgöranden. För mig som står med den ena foten i politiken, men resten av kroppen, för att inte säga hela kroppen, utanför den egentliga politiska makten, undrar ibland detsamma…

kindblomSom på Kindblomsvägen (se ”Kindblomsvägens vara eller inte vara”). Där verkar kommunen rusa åstad i ett tempo som innebär att den vare sig ”hinner” höra på dem beslutet berör eller diarieföra handlingar som den ska. Det ska byggas i den lilla skogsdungen på Blåsut – bära eller brista, vattensalamandrar eller ej, dialog eller ej, demokrati eller ej.

Kommunen vill nämligen bygga. Någon i kommunen vill det. Och denne någon vill liksom komma förbi alla hinder i form av till exempel invånare som trilskar, salamandrar som är i vägen, oppositionella politiker som är kritiska och andra. I fallet Kindblomsvägen ter sig allt ännu underligare än vanligt. I den här frågan är nämligen två av de partier som vill bevara hela skogsområdet ”grönt” också med och styr kommunen. Jag tänker på centerpartiet och det alltmer avsomnande miljöpartiet. Kanske ska vi tolka det som sker, som att Marie Dahlin och socialdemokraterna har fått fria händer på Kindblomsvägen mot att Bo Carlsson (C) och Marika Isetorp (MP) får sitta vid maktens välsmakande och välbetalda grytor?

honanEller som med den nya förskolan i kvarteret Hönan (se t ex här). Fast här är det tvärtom. Trots två beslut av Barn- och Utbildningsnämnden om att bygga denna nya förskola, så händer absolut ingenting. Kommunen vill inte bygga. Någon vill inte bygga. Oklart vem, även om allt pekar på att det återigen är Marie Dahlin (S) som är spindeln i nätet. Denna gång spjärnar Marie Dahlin alltså emot. Spjärnar och spjärnar förresten. Sätter stopp är väl ett mer adekvat uttryckt. För hade Marie Dahlin velat bygga en förskola på kv Hönan, så hade det också blivit en förskola där. Garanterat…

Det finns många andra frågor där vi som står vid sidan av makten undrar. Inte bara vad som görs och inte görs i kommunen. Utan också hur den politiska ledningen tänker för den närmaste framtiden, dvs för innevarande mandatperiod. Hur går det med planerna på att flytta hamnen till Vargön (se här och här)? Byggandet på Sanden (se ”Att sticka huvudet i Sanden”)? Curlinghallen…? Hur tänker sig kommunen med VA:t hos Solvarm i Sikhall? Bajamajorna på Gardesanna? Eller väghållaransvaret på Skaven? Bara för att ta några exempel…

triumviratDe styrande partierna, socialdemokraterna, centerpartiet och miljöpartiet, har inte och tänker inte tala om (det har Marie Dahlin framfört i fullmäktiges talarstol) vad de kom överens om när de tog tag i det vänersborgska skeppet denna mandatperiod. Vi andra partier och alla vänersborgare har inte en aning om vart skeppet styr.

Många vänersborgare har också funderingar på beslut som kommunens tjänstemän fattar. Det kan vara till exempel frågor kring bygglov och skolskjutsar.

Skolskjutsar är aktuellt i början av varje läsår. När jag tittar i BUN:s diarium så är det hur många ansökningar som helst om skolskjutsar. Det tar säkert en hel tjänst i anspråk att behandla allihop. Och naturligtvis är det några av ansökningarna som inte beviljas. Det är inte heller lätt alla gånger att bedöma och avgöra en ansökan om skolskjuts.

För att ta två exempel som visar hur komplicerat en till synes enkel fråga kan vara.

overby2En av de boende i Överby, i ett av de där husen som tillhör Vänersborgs kommun, fast det i praktiken ligger i Trollhättan (se ”Vi vill till Trollhättan!”), får inte skolskjuts till sitt barn. Familjen kan få skolskjuts om barnet hade gått på Onsjöskolan. Men barnet går i Björndalsskolan och den skolan ligger i Trollhättan. Då spelar det ingen roll att det är bra mycket längre till Onsjöskolan än till Björndalsskolan. Eller att kompisarna går på Björndalsskolan.

Beslutet har överklagats till förvaltningsrätten, men jag tror inte att familjen i Överby har några större utsikter att ”vinna”. Så vitt jag förstår så vilar beslutet på lagar och reglementen. Fast jag trodde att kommunledningen i Vänersborg skulle underlätta tillvaron och vardagslivet för dessa familjer i gränstrakterna mellan Vänersborg och Trollhättan…

Det andra exemplet är också från gränstrakterna mellan Vänersborg och Trollhättan, men från andra sidan älven.mulltorp_skola

Det finns ett antal vänersborgselever som bor i Västra Tunhem, ett stenkast från gränsen till Trollhättan. De går årskurs 1-5 i Mulltorps skola (i Vänersborg), men när de börjar åk 6 så blir deras hemskola Lyrfågelskolan. I Trollhättan! Och Lyrfågelskolan förblir hemskola även under högstadietiden. Dessa elever får skolskjuts till Trollhättan av Vänersborgs kommun. För det är närmare till Lyrfågelskolan i Trollhättan än till exempelvis Idrottsgatan i Vänersborg.

De elever i Tunhem som förra läsåret valde Fridaskolan i Trollhättan i stället för Lyrfågelskolan i Trollhättan fick felaktigt gratis busskort av Vänersborgs kommun. Nu har emellertid felet upptäckts och det blir inga fria busskort till Fridaskolan i fortsättningen.

king_queenDessa två exempel har både likheter och skillnader. De visar hur vanliga, vardagliga problem kan bli väldigt komplicerade. Och fel. Och som så ofta sker i dessa sammanhang, så är det de ”små” invånarna som får sitta emellan.

Det finns mycket som gnisslar i Vänersborg. Men på torsdag kommer kungen till Restad Gård och då kommer väl kanske allt att vända till det bättre…

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: