Hem > Allmänt Vänersborg, Nuntorp > Nuntorp – att vara eller inte vara

Nuntorp – att vara eller inte vara

nuntorpsdemoDet är en hel del som händer kring naturbruksskolan Nuntorp just nu och regionens turer kring den anrika skolan ser, i varje fall för en utomstående, ut att präglas av ett ”gott mygel”.

Socialdemokraterna ville ha kvar naturbruksskolan Nuntorp när frågan om skolans vara eller inte vara behandlades av regionfullmäktige i tisdags. För övrigt till ljudet av talkörerna från en stor skara demonstranter, inklusive kor och traktorer. Regionfullmäktiges borgerliga majoritet backade något och “kompromissen” med folkopinionen blev att Nuntorp ska drivas vidare ända till och med blackpennavårterminen 2017.

Men redan innan bläcket från regionfullmäktiges papper hade torkat så ändrade sig regionens socialdemokrater. Dagen efter, på onsdag, när regionens naturbruksstyrelse avhandlade Nuntorps vara eller inte vara, så beslutade socialdemokraterna och den miljöpartistiske ordföranden (som i regionen tillhör den borgerliga styret), att intagningen av elever till Nuntorp ska stoppas redan nästa höst, 2016. Hur nu en skola ska kunna leva kvar och fungera utan elever? Det finns också tungor som påstår att utredningen, som ligger till grund för naturbruksstyrelsens beslut, är gjord i all hast – och som en följd av det innehåller en del sakfel, som till exempel när det gäller behörigheten hos de anställda lärarna.

protokollsanteckn2Och det ryktet styrks av Elise Arnells (KD) protokollsanteckning som följde med beslutet:

”På grund av brister i underlag och sent utskickade handlingar anser jag det olämpligt att fatta beslut idag.”

De borgerliga ledamöterna avstod för övrigt från att delta i beslutet.

Jag noterar också det anmärkningsvärda i att naturbruksstyrelsen fattade detta beslut innan regionfullmäktiges beslut ens hade blivit lagligt. Beslut måste ju justeras för att gälla… Och det tar några dagar.

Jag påminner mig att jag skrev i en blogg i tisdags:

“Dock så tolkar jag dagens beslut i regionfullmäktige som en varning till alla elever att söka Nuntorp och en uppmaning till alla lärare på Nuntorp att leta efter nytt jobb.”

nuntorp_halshuggJag hoppades att jag hade fel, men tyvärr låg det en hel del i mina farhågor. Även om jag inte kunde ana att det skulle vara socialdemokrater som höll i det svärd som beseglade Nuntorps öde. (OK, vi ska väl inte helt ge upp hoppet, och kampen, för att Nuntorp får vara kvar.)

Jag undrar ofta hur socialdemokrater tänker. Det har jag egentligen gjort i många, många år. Särskilt när det gäller socialdemokrater i Vänersborg

arenan_medley4Det började egentligen redan när Lars-Göran Ljunggren och S Anders Larsson härjade som värst med neddragningar i skolan, bygge av arenan, nedläggning av Huvudnässkolan och fifflet med Topp. Bland åtskilligt annat… Jag har emellertid gått bet i mina funderingar och i stort sett gett upp. Det tycks mig i det närmaste omöjligt att förstå vänersborgska socialdemokrater och deras politik.

Nu verkar det som regionens socialdemokrater har tagit efter läromästarna från Vänersborg. Men skam om lärjungen slår mästaren på den egna planhalvan. På Facebook skrev Vänersborgs kommunalråd Marie Dahlin (S) ett slags öppet brev som var riktat till, som hon skriver:

”Detta mail skickade jag till s-ledamoten i styrelsen för Naturbruksgymnasierna”

Vilket blir lite oklart eftersom det finns fler socialdemokrater i naturbruksstyrelsen. Som Gunnar Lidell (M) påpekade i samma Facebookgrupp:

”du får maila till alla 4 essen”

Marie_Dahlin2Vänersborgs kommunalråd Marie Dahlin (S) formligen dundrade mot sin partikollega (eller partikollegor?), inför alla på Facebook:

”Jag skäms, och kommer att göra allt för att motarbeta dig tyvärr.”

Marie Dahlin skriver alltså i singular, fast det finns fler socialdemokrater i styrelsen.

Marie Dahlin ifrågasätter själva sakinnehållet i naturbruksstyrelsens beslut:

”Hur kunde du misstolka regionfullmäktiges beslut som togs den 22/9 så katastrofalt? Har du pratat med några av våra partikamrater som var med om beslutet i fullmäktige? Ingen ville lägga ner Nuntorp.
Och Vad gör du dagen efter???”

lidell15Vi är väl ganska många som vill ge Marie Dahlin fullständigt rätt i denna tolkning av regionfullmäktiges beslut. Även Gunnar Lidell (M), som sitter i naturbruksstyrelsen, men inte kunde delta på det viktiga sammanträdet säger till TTELA:

”Min bestämda uppfattning är att detta strider mot fullmäktiges beslut.”

BoCarlssonBo Carlsson (C), ytterligare ett av Vänersborgs kommunalråd, har samma uppfattning:

”När högsta beslutande organ tar ett inriktningsbeslut måste man följa det. Jag har varit politiker ganska länge men har aldrig varit med om något liknande.”

Fast där är Bo Carlssons minne kort…

Den mer minnesgode vänersborgaren erinrar sig säkert att Vänersborgs kommunfullmäktige den 21 juni 2005 beslutade, med röstsiffrorna 48-0, att Huvudnässkolan skulle renoveras. Det här beslutet struntade emellertid Bo Carlsson (C), som tillsammans med Lars-Göran Ljunggren (S) styrde Vänersborg på den tiden, högaktningsfullt i.

Bo Carlsson avgick inte då. Och Bo Carlsson lär inte avgå från regionfullmäktige nu. Som han ”hotade med” i TTELA.

brev2Tillbaka till Marie Dahlins ”öppna brev” till sin partikollega. Dahlin avslutar med:

”Jag har inte mycket till övers för dig just nu, tyvärr.
Skäms!”

Det är oerhört tuffa ord som Marie Dahlin levererar till sina partibröder och -systrar i regionen. I och för sig välförtjänta kan tyckas, i varje fall från en utomståendes horisont (utanför både regionpolitiken och socialdemokraterna).

fb_md2Marie Dahlin har faktiskt fått ett svar, ett svar som hon också har publicerat på Facebook. Det framkommer då att det ”öppna brev” som hon har skickat är ställt till Per ”Pelle” Andersson (S). ”Pelle” som för övrigt ganska ofta samåker med den miljöpartistiske ordföranden i naturbruksstyrelsen, trots att de är politiska ”fiender”. Men det hör kanske inte hit…

Per Andersson skriver:

”Vi har tagit vårt ansvar utifrån de förutsättningar som naturbruksstyrelsen har att hantera. Så länge inte RF (regionfullmäktige; min anm) garanterar täckning av våra kostnader så är vi, enligt revisionen, skyldiga att agera. … Vi har inte lagt ner Nuntorp. Det har RFs borgerliga majoritet.”

avsta_rostJag har fortfarande svårt för det här att regionfullmäktiges beslut måste justeras innan det gäller… Men förutom det, så vill nog Per Andersson bli överens med Marie Dahlin – genom att lägga hela skulden på de borgerliga  (inklusive miljöpartiet). Som för övrigt alltså lade ner sina röster i naturbruksstyrelsen, förutom då den miljöpartistiske ordföranden.

Marie Dahlin tar inte den framsträckta handen:

”Så ser ju inte jag det riktigt … det gjorde just nu Du. Regionen sa ETT år, inte en dag.
Vi kunde väl fått tid att andas från en dag till en annan. Pratat med varandra om hur vi nu gör det bästa av situationen. Du röstade direkt för ett intagningsstopp utan att tveka, utan att prata med dina S- kamrater i området, vi kanske hade kunna lösa det om du haft is i magen. Nu känns det jättemycket uppförsbacke! Men vi SKA lösa/klara det på nåt sätt, utan dig.”

arm_overens_inte”Utan dig”…

Den egentligen interna, oerhört tuffa, socialdemokratiska diskussionen fortsätter alltså för öppen ridå på Facebook,  i gruppen ”Behåll Nuntorpskolan !!”. Och lär så göra ett tag. Så länge ingen sätter stopp.

Det skulle inte heller förvåna mig om den här diskussionen följs av ”interna efterräkningar” av något slag. Partier i allmänhet brukar inte diskutera känsliga frågor offentligt, i synnerhet inte socialdemokraterna.

Men det var inte slut på ”tveksamheterna” (en del använder betydligt starkare ord) ens efter fullmäktiges och naturbruksstyrelsens beslut i veckan. För i stort sett samtidigt, endast två dagar senare, innan bläcket från naturbruksstyrelsens papper hade torkat, offentliggjorde Uddevalla kommun att ett nytt naturbruksprogram ska startas i Uddevalla.

Bohusläningen skriver:

uddevalla”Frågan är känslig, konstaterar skolchef Hans-Lennart Schylberg. Det finns ett avtal som inte går ut förrän 2018 mellan kommunerna och regionen om att kommunerna inte får starta naturbruksutbildningar.”

Det finns ett avtal… Att kommunerna inte får…

Så visst är Uddevallas kommuns utspel känsligt. Där har skolchefen helt rätt. Och det är nog ändå ganska snällt sagt. Men skolchefen är både orädd och optimistisk, eller vad man nu ska kalla det (det finns kanske helt andra ord…), och fortsätter:

”Men sista året har det hänt så mycket och regionen ifrågasätter själv sin verksamhet och stänger ner. Då finns det ingen anledning att vila på hanen utan vi kliver in i det nu.”

Oj, skolchefen refererar regionens verksamhet – och dömer ut den. Och drar en mycket oväntad och kontroversiell slutsats. Helt på egen hand. Eller?

rygg_bakomDet känns nog inte som att skolchefen står ensam bakom Uddevallas beslut. Man kan nog förmoda att både en och annan politiker finns med och stöttar bakom ryggen… Och antagligen har det diskuterats en hel del i Uddevallas politiska korridorer… Förmodligen ganska långt innan veckans beslut i regionen…

Tror jag.

Och då är det säkerligen också som så att man kan anta att vissa ledamöter i regionen kände till planerna i Uddevalla redan innan veckans båda beslut om Nuntorp. Och kanske tvärtom typ…

Ann-Britth Fröjd, centerpartist från Vänersborg, uttrycker sina misstankar på följande sätt (Facebook):

“Det verkar finnas en dold agenda.”

Och det är det nog fler som tror…vgregion

Det är nog tur att man inte är politiskt aktiv i regionen. Det räcker gott och väl med alla turer i Vänersborg. Men visst hoppas man, som vänersborgare och som tidigare yrkesverksam i Dalsland i över 30 år (dock inte på Nuntorp), att naturbruksskolan Nuntorp får vara kvar.

Det är vad jag förstår det enda vettiga. Bara elever får, kan och vill välja skolan.

.

333333

PS. I fredags, den 25 september, kl 21.40, så visade min bloggräknare en speciell sifferserie – 333.333. Trehundratrettiotretusentrehundratrettiotre klick… Wow!

 1. Roy Andersson
  28 september, 2015 kl. 10:54

  Okay, Stefan. Du, som aktiv politiker, tar chansen och bankar på S. Den delen hoppar jag över. Jag var elev i tre år på CVT, Centrala Verkstadsskolan i Trollhättan, som drevs av Landstinget i Älvsborgs Län, precis som Nuntorp. När Landstinget inte ville driva sina verkstadsskolor längre så såldes dom av till kommunerna där dom fanns för en spottstyver. I försäljningsvillkoren ingick att alla elever skulle få fullfölja sina utbildningar.
  Uddevalla kommun har konstaterat att det finns ett behov av Naturbruksgymnasier och beslutat att om Regionen inte driver dom närliggande Dingle och Nuntorp vidare så startar kommunen ett eget.
  Nu, Stefan, kommer knäckfrågan så sitt stadigt och håll i hatten! Vad kan Uddevalla och vilka möjligheter har Uddevalla som INTE Vänersborgs Kommun har?
  Dingle ligger i Munkedals kommun, Nordens Ark ligger i Sotenäs kommun. Steneby är kopplat till Göteborgs Universitet. Kalstads Universitet har utmärkta utbildningar inom framtidsbranschen landsbygdsturism. Nuntorp behöver tillföras kontakter och kompetens utifrån för att få en komplettering i sina utbildningsalternativ.
  Kan Vänersborgs Kommun vara en bättre ägare och huvudman för skolan?
  Själv är jag inte kompetent att svara på frågan, men den kommer att behöva ett svar ganska snart.

 2. Roy Andersson
  27 september, 2015 kl. 21:29

  Återkommer, men professionella bedömare i Uddevalla ser alltså ett klar behov av utbildning i framtiden. Dom idag anställda måste svara på frågan varför detta inte har lett till många fler ansökningar till utbildningen. Och varför finns det ingen utbildning för landsbygdsturism, som ger miljarder och ökar med 10 % varje år? Kan regionens anställda sälja vatten i Sahara?

 3. Kenneth Hagberg
  27 september, 2015 kl. 15:06

  Jag tror nuntorp kommer att bli ett fint asylboende när det har käbblats färdigt.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: