Hem > BUN 2015 > BUN: Dagordningen

BUN: Dagordningen

Imorgon har barn- och utbildningsnämnden (BUN) sammanträde. Det är en rad viktiga frågor som ska behandlas och beslutas. Jag har skrivit om dem i några bloggar under veckan.

delegeringKommunjuristen Tünde Petersson inleder mötet med att föredra den nya delegeringsordningen för nämnden. Det skulle förvåna om det här ärendet skulle leda till någon större diskussion. (Se ”BUN 12 okt”).

Ärendet följs av en så kallad verksamhetsuppföljning. Några av tjänstemännen ska redogöra för ”Främjande miljöer för lärande, utveckling och hälsa”. Det är en ren informationspunkt, men ibland tar dessa ganska lång tid. Det beror på att de kan väcka intresse hos ledamöterna och följas av både frågor och diskussioner. Om dessutom nämndens sverigedemokrater får för sig att ställa frågor, vilket de ofta får, så kan det ta hur lång tid som helst…

ledningsgruppNämnden ska yttra sig över ”Miljöprogram 2030”:

”Ledningsgruppen för Agenda 21 har på uppdrag av Kommunstyrelsen tagit fram ett miljöprogram för kommunen.”

Den här punkten kan nog nämndens miljöpartist ha synpunkter på, såvida inte order har utgått från den lokala ”partiledningen” att han ska vara tyst… Jag hade några synpunkter på programmet, som jag redogjorde för i en tidigare blogg (se ”BUN 12 okt”). Sedan dess har jag läst remissvaret från socialnämnden.

Socialnämnden anser till exempel att miljöprogrammet borde kallas ”Miljövision” istället, eftersom det handlar om ett framtidsscenario för år 2030. Socialnämnden beskriver också konflikten mellan kostnaderna för att genomföra programmets miljömål och nämndens verksamhet. En klassisk konflikt med andra ord, men inte desto mindre viktig. Nämnden menar vidare att programmet innehåller alltför vaga formuleringar och att detta bidrar till svårigheter att skapa förväntade resultat och aktiviteter. Till sist uttalar socialnämnden sin besvikelse över att ”Miljöprogram 2030” tycks vara i princip färdigdiskuterat:

”Socialnämnden hade velat få tillfälle att tidigare komma med synpunkter på upplägget av arbetet med miljövisionen.”

Men det här kan nog Ola Wesley (SD) beskriva noggrannare och bättre för BUN:s ledamöter. Wesley sitter nämligen också i socialnämnden.

welcome2Innan vi kommer till nästa ärende om att inrätta en ny mottagningsenhet för nyanlända elever så borde nämnden ha fått möjlighet att inmundiga kaffe med dopp. Som ledamöterna själva får betala för övrigt.

Det här ärendet kan det bli en viss diskussion om. (Se ”BUN 12 okt”.) Jag vet inte om sverige- eller kanske kristdemokraterna tänker ifrågasätta själva inrättandet av enheten. Vi får se. Fast kristdemokraten Gunnar Bäckman kommer inte att göra det, oavsett vad KD riks bestämmer. Hur Ola Wesley (SD) agerar är det inget som vet. Kanske inte ens han själv.

Jag tänker däremot ta upp kostnadsfrågan. Nämndens beslut om att inrätta en mottagningsenhet följs nämligen inte av någon begäran hos fullmäktige om mer pengar. Det kostar ju faktiskt en hel del att skapa en sådan här enhet och BUN har redan som det är ett underskott i sin budget. Och att nämnden skulle finansiera enheten genom neddragningar i andra delar av den pedagogiska verksamheten anser jag vara totalt uteslutet.

honan5Sedan blir det information om den nya förskolan i kvarteret Hönan. (Se ”Ny förskola – eller Vänerparken?”.) Ny och ny förresten. Som det ser ut nu så blir det ingen ny förskola. Vi får se om Joakim Sjöling (S) (ordförande Mats Andersson (C) betraktar sig som jävig i den här frågan) kan lämna några nya besked i frågan. Fast jag tvivlar. Bollen ligger ju hos kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU), och KSAU vägrar att befatta sig med ärendet. I kallelsen till nästa KSAU-möte, som också är imorgon måndag, finns Hönan fortfarande inte med på dagordningen.

Socialdemokraterna och Marie Dahlin styr Vänersborg genom att låta skutan driva vind för våg, dvs låtsas som om det inte behöver fattas några beslut…

ogilla2Efter denna information, eller brist på, så ska BUN fatta beslut om att lägga ner Björkholmsgatans förskola/Nattugglan och flytta den till Vänerparken. Jag vänder mig starkt mot detta förslag. Och det av tre anledningar (se utförligare motivering i bloggen ”Ny förskola – eller Vänerparken?”):

  • BUN måste få besked om huruvida den beslutade förskolan i kv Hönan ska byggas eller inte – innan ett beslut om nedläggning och flytt fattas.
  • Ett beslut skulle på ett olyckligt och destruktivt sätt försvåra och kanske till och med sabotera den utredning som nämnden ska göra om hela förskole- och grundskolesituationen i centrala Vänersborg.
  • Vänerparkens lokaler ägs inte av kommunen utan av ett privat företag med säte i England – som tjänar stora pengar på sina hyresgäster, framför allt på Vänersborgs kommun.

barnmorskaDet tillkommer ytterligare ett skäl. Och det beskrev TTELA i en artikel den 10 augusti i år i ett helt annat sammanhang (se ”Nya lokaler för barnmorskorna i Vänersborg”). Det är nämligen så att förslaget är att Björkholmsgatans förskola/Nattugglan ska flytta till de lokaler som barnmorskemottagningen tidigare har använt. Så här uttalar sig en chefstjänsteman för barnmorskemottagningen om lokalerna:

”Vi fanns ju i källaren på Vänerparken och de lokalerna var inte fräscha. Jag tror inte de hade renoverats sedan vi flyttade in för cirka 20 år sedan. Det var lite fuktskador också. … I källaren kände man sig väldigt instängd och det var mörkt.”

triumviratTill de här lokalerna vill de styrande socialdemokraterna, centerpartisterna och miljöpartisterna att barnen ska flytta… Tilläggas kan att det också är stora begränsningar i den yttre miljön. Jag tvivlar faktiskt till och med på att det är möjligt att skapa utemiljöer för de nya barnen. Utemiljön fungerar ju knappt för alla de barn som finns där nu.

I underlaget till beslutet nämns inget direkt om ”svårigheterna” och problemen. På ett ställe stor det dock:

”Problemet är att stora delar av de gemensamma ytorna saknar tillräckligt med dagsljus.”

Vad jag förstår så finns det en lokal i den redan befintliga förskolan på Vänerparken som går under namnet ”mörka rummet”…

På ett annat ställe i underlaget står det:

”Kostnader som påverkar investering är omläggning av avlopp, dränering, nya golvmattor, målning, ventilation, flytt av enstaka väggar.”

Visst anar man problemen…?

Jag ska bråka på den här punkten…

open2Ärende 8 handlar om öppettider på förskolorna och fritidshemmen (se ”Öppettider och resursfördelning”). Det är bra att den här punkten kommer efter ”flyttärendet”. Här torde nämligen hela nämnden vara överens. BUN ska begära ytterligare en miljon kronor av fullmäktige och för de pengarna ska öppethållandet förlängas. Ett bra förslag, ett bra beslut.

Nu närmar vi oss slutet på den digra dagordningen.

Det blir en månadsuppföljning för september. Nämndens underskott under året beräknas landa på 4,2 milj kr. Minus alltså. Men vi får väl se hur det blir med den saken… De styrande partierna flyttar och trixar med pengar mellan olika nämnder på ett till synes innovativt sätt.

Annars har kommunen i sin helhet pengar. Som vanligt. Kommunens prognos för år 2015 är ett överskott på hela 22 miljoner kr. (Av dessa är dock 15 milj kr AFA-pengar, dvs återbetalda försäkringspremier från AFA Försäkring AB. Dessa pengar får kommunen med all sannolikhet inte nästa år.) Men ett överskott på 22 riktiga miljoner borde kunna innebära en lite mer generös hållning när det gäller våra barn och unga, gamla och sjuka…

Så här ser förresten elevutvecklingen ut i Vänersborgs grundskola och grundsärskola.

antal_elever15

Notera gärna den enorma elevökningen… Den är verklig… Och den måste hanteras… Och organiseras… Och finansieras…

resursfordelningI slutet på sammanträdet, undrar om vi har hunnit så här långt innan lunch, så ska nämnden få:

”redovisning av utvärdering av resursfördelningsmodell inom grundskolan åk 1-9.”

Det här ärendet beskrev jag i bloggen ”Öppettider och resursfördelning”. Jag nöjer mig med det.

Och om vi orkar, och hinner, så ska hela nämnden bege sig till Frändefors och Dalboskolan efter lunch. Tillbaka till min gamla brottsplats med andra ord….

Jag är inte riktigt säker på syftet med besöket eller hur programmet ser ut, men jag vet i varje fall att några av eleverna ska få tillfälle att framföra synpunkter till politikerna.

Till sist ett mycket tråkigt och personligt meddelande.

==

På sin 89:e födelsedag somnade min far Arne in den 9 oktober. Gustaf Fröding var en av hans favoritförfattare. Tycker denna fina Frödingtext och Mando Diaos musik passar bra att minnas honom.

mando

 

 

Mando Diao – Strövtåg i Hembygden

Kategorier:BUN 2015
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: