Hem > Kunskapsförbundet Väst, M > KFV: Rätten avslår Lidells överklagan

KFV: Rätten avslår Lidells överklagan

Det händer saker även i semestertider.lidell_talarstol2

Idag kom Förvaltningsrättens dom angående Gunnar Lidells (M) överklagan om Kunskapsförbundet Västs (KFV) beslut från den 26 april. Beslutet innebar som bekant att Estetiska programmet musik (Es-Mu) inte skulle starta upp i Vänersborg i höst.

Det här beslutet har av många vänersborgare tolkats som att Es-Mu har lagts ner i Vänersborg och flyttat till Trollhättan – för gott. Det tror jag emellertid är att misstolka beslutet. Den dag det söker fler elever till Es-Mu än vad som nu var fallet, så kommer också programmet att startas upp i Vänersborg igen. Det är jag helt övertygad om.

musik1Hur som helst, direktionens (de politiker från Vänersborg och Trollhättan som beslutar i KFV) beslut den 26 april löd:

”Direktionen beslutar att Estetiska programmet musik endast startar på Magnus Åbergsgymnasiet hösten 2016 och att ingen antagning kommer att göras till Birger Sjöberggymnasiet gällande Estetiska programmet musik hösten 2016.”

Samtliga ledamöter från Trollhättan, med undantag av en moderat som avstod, röstade för beslutet, liksom samtliga socialdemokrater från Vänersborg. De övriga ledamöterna från Vänersborg röstade mot beslutet. Däribland Vänsterpartiet och Lidells egna partikamrater.

Gunnar Lidell överklagade alltså detta beslut. Han menade att:

”Direktionen ska, inför beslut av principiell beskaffenhet eller annat av större vikt i förbundet hänskjuta ärenden till ägarsamråd för beredning…”

Gunnar Lidell ansåg också att direktionen:

”genom sitt beslut underlåtit att ta hänsyn till de eventuella konsekvenser det kan få för de anställda hos Kommunalförbundet.”

(Du kan läsa mer om överklagandet här – ”Nedläggningen av Es-Mu i Vänersborg”.)

Kunskapsförbundet ansåg i sitt yttrande till Förvaltningsrätten att överklagandet skulle avslås. Och Förvaltningsrätten gick helt på KFV:s linje.

forvaltningsrattenFörvaltningsrätten börjar med det sistnämnda skälet och skriver i sin dom:

”omständigheten att Direktionen inte har tagit hänsyn till eventuella konsekvenser för anställda i Kommunförbundet inte medför att det överklagade beslutet ska anses vara olagligt eller inte ska anses ha tillkommit i laga ordning. Det överklagade beslutet ska därför inte upphävas på denna grund.”

Och det har Förvaltningsrätten säkert rätt i. Jag tror att de eventuella fel som har begåtts gentemot de anställda är en sak för andra institutioner än Förvaltningsrätten att ta tag i.

domareFörvaltningsrätten anger två till att avslå överklagandet utifrån den ”principiella” aspekten. För det första:

”Förvaltningsrätten anser, mot bakgrund av att det överklagade beslutet endast innebär att antagning inte kommer att ske till Birger Sjöberggymnasiet Estetiskt program musik till läsåret 2016/2017, att beslutet inte kan anses avse en betydande förändring av utbudspunkt.”

Och för det andra:

”Omständigheten att Vänersborgs Kommun uttalat vikten av att musik-estetiska programmet finns kvar i Vänersborg kan enligt förvaltningsrättens mening inte anses utgöra ett direktiv eller riktlinje som förbundsmedlemmarna gemensamt beslutat om för förbundets verksamhet.”

När det gäller det här sistnämnda så uttrycker sig Kunskapsförbundet ännu tydligare vad det handlar om (citerat från domen):

”Förbundet har inte som strategi att vara musikkommun. Detta är en angelägenhet för Vänersborg och förbundet har inte åtagit sig att agera å kommunens vägnar för att bli Sveriges bästa musikkommun.”

Klart som korvspad… Hur tydligt som helst. Och så är det, oavsett vad man anser i sakfrågan.

kunskapsforbundet_vastNYDet är nog helt enkelt så att det inte är mycket att säga om Förvaltningsrättens dom. Allt talar för, som jag ser det, att domen är helt riktig. Men, återigen, det innebär inte att KFV:s beslut var riktigt…

Jag skulle inte heller tro att Gunnar Lidell (M) kommer att överklaga domen till nästa instans. Kommunens moderate kommunalråd ville nog mest göra en politisk markering… Och det har han gjort…

PS. I stort sett hela underlaget i frågan finns på Vänsterpartiets hemsida – klicka här.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: