Hem > sommarläsning, Ursand > "Nya Ursand"

"Nya Ursand"

Sommaren är snart slut och många har återgått till sina jobb. Huruvida våra politiker har gjort det vet jag inte, men det hörs i varje fall inget från kommunhuset. Fast det kan ju i och för sig bero på att alla lokala journalister fortfarande är på semester…

hangmattaDet finns en fördel med att sommaren går mot sitt slut. Det har lugnat ner sig betydligt i Nordstan… Fiskmåsungarna har blivit stora och flugit iväg dit de hör hemma – till sjön. Det är också lite mer motiverande att ta fram penslarna och göra lite måleriarbeten när solen inte lyser så starkt. Fast så har det börjat regna och regnskurarna har omöjliggjort fortsatt målande. Varför då inte passa på att göra motsatsen till vad semesterfirare brukar göra, tänkte jag – och ta en tur till stranden?

Närmare bestämt till Ursand.

ursandaug16_3Det var tomt på stranden. Som väntat. På den stora stranden får man väl säga. Vänern är nämligen låg i sommar och stranden följaktligen rekordstor.

Men på själva campingplatsen och vid ”aktivitetsområdet” var det fullt med folk. Jag träffade inte bara den gamle ”erraren” Kurt, som jag inte har sett på 30 år, James Bucci var också där. Av en slump faktiskt. Och naturligtvis Daniel, platschefen på Ursand. Fast det var ingen slump, Daniel är på Ursand för det mesta. Bert Karlsson syntes dock inte till.

Daniel passade på att visa det nya poolområdet som nyss har blivit klart. Och jag får väl säga att det på sätt och vis kändes lite kluvet. I den meningen att jag väl inte alltid har varit så positiv till det som har hänt uppe på Ursand. Men när jag såg poolerna och alla badstolar så kände jag mig förflyttad till typ ett hotell i Turkiet eller Tunisien. Det var rätt häftigt.

ursandaug16_1

Det var en del strul med bygglov och sådant i våras och vad jag förstår så satte Daniel igång med poolbyggandet innan alla kommunala papper var klara. Och det kan man ha synpunkter kring. Så klart. Hade någon annat gjort något liknande, typ Magnus Larsson på Sikhall, så hade antagligen kommunen reagerat annorlunda. Men nu verkade det som om kommunen var väldigt flexibel. Och resultatet har onekligen blivit kanon.

ursandaug16_2

Det har överlag blivit attraktivare på Ursand. Mycket av plasten är borta och det blir allt fler aktiviteter för turisterna. Vilket säkert behövs med tanke på att den svenska sommaren inte alltid är att lita på. Samtidigt är en stor del av gräsmattan i anslutning till stranden fredad från camping. Faktiskt en betydligt större del än innan Bert Karlsson tog över arrendet.

ursandaug16_4Det finns dock en liten skönhetsfläck – toaletterna för strandgästerna. De är i ett ganska bedrövligt skick… Toalettbyggnaden är samma gamla byggnad som har stått där i alla år. Den är kommunal. Och enligt Daniel borde det således också vara kommunen som ska renovera och snygga upp den. Men det tycker tydligen inte kommunen. Vem som har rätt har jag ingen aning om, men det är klart – om Daniel (och Bert) står för faciliteterna för campinggästerna så kanske det inte är mer än rätt att kommunen står för desamma för badgästerna. Som dessutom ofta är vänersborgare.

Men som sagt, förhållandena kanske regleras i arrendekontraktet och de får andra tolka. Men något borde göras tämligen snabbt…

ursandaug16_5Det var för övrigt fullt på campingen. Tält, husvagnar och husbilar från hela norra Europa. Och så hade det varit hela sommaren enligt Daniel.

Bert Karlsson och Daniel, som förresten heter Aronsson, vill bygga ut Ursand. De vill ha en konferensanläggning och typ ”sjöbodar” (se bild nedan). Och också en marina. Det finns en modell i restaurangen som visar hur det skulle kunna se ut.

ursand_konfKommunen måste bestämma sig för hur den vill att Ursand ska se ut.

Ska Ursand se ut som Bert och Daniel vill? Eller inte? Ska de få genomföra sina planer? Det borde kommunens ansvariga snarast ge svar på.

På nåt sätt tänker jag för egen del att en sådan här utbyggnad faktiskt ligger i tiden. Vad man än tycker om hur det gamla Ursand såg ut, på typ den gamla ”goda” tiden… Vill man locka turister till Ursand och kommunen, så kanske man måste satsa på det här sättet. Och varför skulle då inte Bert och Daniel kunna få fullfölja sin satsning? Vad jag förstår så är det också ganska ofarligt, både ekonomiskt och av andra skäl, för kommunen.

Och jag kan tänka mig att kommunen faktiskt vinner på att många turister upptäcker Ursand. Om inte annat så antar jag att alla som ligger på Ursand i 2-3 dagar gör åtminstone en resa med båten in till Vänersborg. Och kanske handlar, äter etc.

Och visst har det varit fler turister än vanligt i stan redan denna sommar?

Kategorier:sommarläsning, Ursand
 1. Lars Salonen
  14 augusti, 2016 kl. 17:17

  Bra Stefan!

  Härligt med politiker som vågar vara positiva och inser att vi måste ta tillvara den energi och ekonomiska kraft som entreprenörer av Bert Karlssons kvalitet kan medföra. Håller dessutom med dig om att vi bör hjälpa Bert med att planera och bygga det stugområde han föreslår.
  Verkar ju nästan självklart att vi också ordnar med prydliga toaletter för de badande vid vårt underbara Ursand.
  För övrigt är det ju häpnadsväckande vad god effekt kommunens dragning av vatten, avlopp och fiber utefter Vänerstranden norr om Ursand har inneburit. Äntligen skapas ett rejält område där folk har möjlighet att skaffa en sådan bostad många önskar. Nämligen vatten och naturnära. Detta ska vi utveckla och göra till ett signum för Vänersborg. Utbyggnad av cykelväg och bussförbindelse är väl det som närmast står i tu för detta underbara villaområde.

  Lars Salonen

 2. Evy
  11 augusti, 2016 kl. 11:23

  Det bästa camping vi varit på, trivs så bra, även barn och barnbarn. Hoppas på fortsättning, på vår, Sängsongsplats. Vi är så nöjda.

 3. Simma lugnt
  8 augusti, 2016 kl. 15:44

  Ibland är det bra att släppa taget om barndomens simskola, smörgås med prickig korv och gå vidare. Ursands tid som naturreservat för evig barndom är över och turism med mervärde är framtiden. ”Ring out the old ring in the new” som George Harrison sjöng förr.

 4. Anders Gunn
  8 augusti, 2016 kl. 13:23

  Ingenting är gratis och allt görs för att öka intäkterna. Vi kanske skall vara mer rädda om det fria och allmänna men visst är det kul.

 5. 7 augusti, 2016 kl. 22:16

  Jag bor i Vänersborg och är ofta nere på Ursand med familjen. Ett helt underbart ställe att tillbringa sommaren på.

 6. Pontus
  7 augusti, 2016 kl. 21:49

  Önskar bara att det kunde bli sommar med. Nästa fas för Ursand är nog en gigantisk kupol med blå himmel och infravärme-paneler. På Lalandia i Danmark så har de en belyst blå himmel över hela stället.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: