Kommunala bidrag och VFK

stiltjeMDet har som sagt varit politisk stiltje i Vänersborg under sommaren. De enda vindpustar som har förekommit har oftast Gunnar Lidell, moderat och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, åstadkommit. Marie Dahlin (S) tyckte till och med vid ett tillfälle att det blåste så mycket kring Lidell att hon begärde ut alla hans mail (om NÄRF) till vänsterpartisterna Lutz Rininsland och undertecknad… (Se ”Dahlin vill läsa Lidells mail”.) Det var av en händelse strax efter att Gunnar Lidell i ett mail till kommundirektören skrivit och ifrågasatt bland annat det kommunala stödet till IFK Vänersborg. (Se ”IFK, sponsorer, kommunen och Lidell”.)

Lidells mail till kommundirektören började:

”Sommarfriden börjar att lägra sig, men kommunens generösa marknadsföring av IFKs hemmamatcher verkar vara som vanligt.”

zontaJag har också i några bloggar under våren tagit upp stödet till olika föreningar och organisationer i kommunen – och inte blivit klok på vad som gäller. I bloggen ”Olika falla ödets lotter – bidrag till föreningar” skrev jag t ex om hur Blåsut Vänersborg Bandyklubb (BBK) fick ett marknadsföringsbidrag och hur Vänersborgs Zontaklubb fick bidrag till en stadsvandringboule2 eller om det var till jubileumssupén på Lagergrenska huset, medan pensionärerna i Boulealliansen fick bekosta sin egen ”bajamaja”…

Nu har Lidell startat den politiska hösten med att skriva ett nytt mail till kommundirektör Ove Thörnkvist. Och återigen handlar det om kommunala pengar till en förening.

vfkLidell har reagerat på att kommunen sponsrade Vänersborgs FK genom att bjuda på inträdet till onsdagens match i Svenska Cupen mot allsvenska Jönköpings Södra. (Lidell skrev mailet innan matchen.) Så här stod det på kommunens Facebooksida:

vfk3

Jag tror inte att Lidell har något emot fotboll som sådan, eller bandy, men han undrade i mailet till kommundirektören:

”vem fattar beslutet, vilken förvaltning betalar ”in blanco” o är det juste emot alla andra föreningar? Hur gör kommunen när/om tex. Forshälla IF besöker Gestad SK, betalar kommunen då också oavsett hur många besökare som kommer?
O dessutom fri marknadsföring via kommunens FB….”

Gunnar Lidell vill att alla föreningar i Vänersborg ska behandlas på samma sätt ”oavsett inriktning och kontakter” – som han skriver.

Det är väl egentligen inte utan att man kan hålla med Lidell när han undrar vilka principer kommunen går efter när den skänker pengar till olika ”aktiviteter”. Det är faktiskt svårt för en utomstående att se några principer eller riktlinjer.

cykelstallLidell fick inte svar av kommundirektören, men väl av kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S). Hon skrev:

”Vad är problemet? Det finns väl en budget hoppas jag. Lite av cykelställsfråga, tycker jag.”

”Cykelställsfråga”? Jag kan väl tycka att Marie Dahlin ibland tar lite lätt på principiella frågor, som typ att kommunen ska behandla alla invånare och föreningar lika. Principer är, i varje fall som jag ser det, viktiga för att förhindra det som med ett fult ord kallas för vänskapskorruption. Bara misstanken att något sådant kan förekomma vore förödande.

I ett senare svar till Gunnar Lidell skrev emellertid Marie Dahlin:

”Jag tror att vår personal klarar av den typen av frågor så att det blir rättvisa. Om det visar sig att personalen inte har det, då är det vår sak.”

Jag anser nog att Gunnar Lidell är ganska tydlig i sina mail – han tycker inte att det är rättvist som det är nu…

vfk_kommunLidell svarade (på Dahlins första svar – om cykelställ), och detta var som sagt före matchen igår, att kommunens åtagande att betala entréavgifterna innebar eller kunde innebära en stor summa pengar. Han räknade också med ett marknadsföringsvärde för reklamen på kommunens hemsida och Facebooksida, som han uppskattade till omkring 20.000 kr.

Lidell skrev vidare:

”Detta kan ju förvisso betecknas som en ”cykelställsfråga”, men såvitt jag vet har Kultur o fritidsnämnden en del andra kostnader också…….”

Och så återkom Lidell till kärnfrågan:

”Självklart ska vi uppmuntra idrott o föreningsliv, men då är det väl inte mer än rätt att vi behandlar alla föreningar enligt någon form av likställighet?”

Förvaltningschefen på kultur- och fritidsnämnden svarade också Gunnar Lidell:

”Jag har fattat beslut på delegation om 10 000 kr för ett enstaka offentligt arrangemang enligt kriterier för bidrag till kulturförening och bygdegårdsföreningar §6.”

Det var alltså Kultur- och Fritidsnämnden som betalade inträdet till VFK:s match. Men ”bara” 10.000 kr. Kommunen betalade inte fullt ut för den månghövdade publiken. Lidell hade alltså inte helt rätt i sitt mail. Kommunen hade inte lovat att betala ”in blanco”.

vfk2

Ur ekonomisk synpunkt var det en dålig affär för VFK. Det kom ju drygt 1.100 åskådare. Det var för övrigt publikrekord för fotboll på Vänersvallen. Om vi säger att hälften var under 16 år (VFK har gratis inträde för ungdomar) så skulle det innebära 44.000 kr i intäkter till VFK. (Vuxna betalar 80 kr.) Och om, säg 200, av dessa var pensionärer (pensionärer betalar 50 kr), så skulle det ändå bli 38.000 kr till VFK. Och nu fick VFK ”bara” 10.000 kr av kultur- och fritidsnämnden… Men det är klart, naturligtvis kom det antagligen ett antal människor för att det var just gratis inträde. Och säkert tjänade VFK mer än vanligt på lotterier (drygt 4.000 kr på 50/50-lotteriet) och försäljning…

Naturligtvis har klubben också fått en del ”good-will” av arrangemanget. Vilket självklart inte blev sämre av att VFK gjorde en strålande insats och vann matchen med 2-0. VFK slog faktiskt ut ett allsvenskt lag ur Svenska Cupen. Det är en historisk fotbollshändelse i Vänersborg. Och jag är glad att jag fick uppleva detta på plats. Och nu väntar antagligen fler allsvenska lag i det fortsatta cupspelet.

Men de principiella frågorna kvarstår.

kulturfritidDet är t ex mycket intressant att kultur- och fritidsnämnden under miljöpartisten Marika Isetorps ledning har börjat betrakta herrfotboll, i varje fall i Vänersborgs FK:s regi, som kultur. Det är ganska uppseendeväckande, förut var det ju bara bandy som betraktades som kultur i kommunen…

Det står nämligen så här §6, som förvaltningschefen hänvisade till:

”Bidragets [för enstaka offentliga arrangemang; min anm] syfte är att stimulera till nytänkande inom kulturområdet…”

Kanske har kultur och fritid under Isetorp tänkt nytt? Kanske betraktas all idrott i Vänersborg som tillhörande ”kulturområdet” numera? Jag ser framför mig hur ansökningarna för enstaka offentliga arrangemang kommer att välla in till nämnden i fortsättningen… Ska alla föreningar få bidrag? Och nämnden som har problem med ekonomin redan nu…

Det är som sagt inte utan att man efterlyser tydliga principer och riktlinjer för hur kommunen dels behandlar de olika föreningarna och dels hur kommunen använder skattebetalarnas pengar…

Och förresten – det skulle behövas bra många fler cykelställ utanför Vänersvallen…

cykelstall2

Kanske kan Marie Dahlin ordna det. Cykelställ kostar ju inget…

.

PS. För en stund sedan blev jag uppmärksammad på att en grupp på Facebook, som heter Slöseriombudsmannen, har uppmärksammat kommunens ”sponsring”:

sloseriombudsmannen

Jag har inget att göra med denna FB-sida. Om nu någon undrar.

 1. Fotbollsnörd
  3 september, 2016 kl. 07:42

  Svar till Roy
  Vi tycker säkert lika i det mesta?
  En sak är helt klar och det är att bandyn kostat orimliga pengar genom arenabygget som lagt ett tungt lock på nödvändiga övriga investeringar på hallar och planer?
  Finns ungdomslag som inte kommer kunna erbjudas futsalträning i vinter på grund av hall brist. Äldre lag har lagt träningar i Trollhättan! Är säkert illa för fler sporter än fotboll på den fronten?
  Det är riktigt trist i jämförelse att se hur andra kommuner har investerat i anläggningar och hur bra de underhåller dem om vi undantar vår bandyarena!
  Helt klart får man blandade känslor då Lomanov å company glider förbi i de vita sponsrade vrålåken det står IFK Vänersborg på samtidigt som kommunen knappt har råd att klippa gräsplanerna.
  Men arenan står ju där den står nu så det är väl lika bra att den utnyttjas?

 2. Roy Andersson
  30 augusti, 2016 kl. 22:32

  Svar till Fotbollsnörd:
  Vi är helt överens om att idrotten behövs och att den är viktig. Efter att ha spelat seniorfotboll i 13 säsonger och varit ideell idrottsledare i över 50 år så kan jag säga att vi säkert tycker lika i det mesta.
  Men nu är det ju så att en kommun inte har obegränsat med pengar. Dessutom är det en självklarhet att en kommun vill ha så mycket idrott per satsad miljon som möjligt. Och för det tredje så skall en kommun vara rättvis i sina utgifter mellan olika kategorier medborgare som ägnar sig åt LIKVÄRDIG verksamhet, som till exempel olika idrotter.
  Om en kommun alltså genom att subventionera lokaler/anläggningar oavsett idrott lika mycket så blir det a/ mycket mer idrott totalt sett genom att b/ det blir mycket mer av billiga idrotter och c/ det blir rättvist genom att lika bra verksamheter får lika mycket stöd.

  Till detta kommer den sociala aspekten, för även om en kommun stöttar en dyr idrott mer än en billig så är den dyra idrotten ändå för dyr för många med pressad ekonomi i familjerna, det vill säga dom som behöver idrotten allra mest. Hur många gånger fler aktivitetstimmar tror du det blir för samma pengar om vi jämför bandy med bordtennis , bara för att ta ett exempel.

 3. Fotbollsnörd
  27 augusti, 2016 kl. 22:16

  Även om jag inte är sympatisör med Stefans parti så tycker jag att Stefan har många goda argument och bloggar om idrotten i Vänersborg! Helt klart bör man ha rättvisa regler och vara öppen i vart pengarna går! Alla föreningar gör ett jättejobb helt ideellt med att fostra våra ungdomar att förutom bli duktiga bli goda medborgare. Utan föreningslivet skulle samhället se betydligt sämre ut skulle jag tro? Det fantastiska med Vänersborg är att det finns en mångfald och ett Idrottscentrum som samlar otroligt många ungdomar varje kväll!
  Upprustning av anläggningarna är À och O och här finns det en del att önska?Idrottshuset fick ifjol sitt första ansiktslyft sedan det byggdes. Skulle du själv vänta närmare 60 år på att renovera?? Wargöns IK omklädningsrum var utdömda för 30 år sen och nu i år fick de äntligen nya.
  Fotbollen i Vänersborg har ca 1000 spelare som aktivt tränar i antingen VFK eller VIF.
  Utan konkurrens är fotbollen störst i Vänersborg. Lägg därtill klubbar som Wargön, Frändefors och Brålanda som verkar i kommunen så blir fotbollens dominans än större.
  Får fotbollen mest stöd per person kan man fråga sig?
  Självklart är olika sporter olika dyra. Ridning är inte billigt och det är förståligt med tanke på hästar och personal. Ishockey och bandy kräver en hel del av vaktmästarna och kylaggregat men varför jämföra olika sporter med varandra?? Se till att ge våra föreningar bra anläggningar så att de kan bedriva bra verksamhet!! Är garanterat en av de billigaste investeringarna man kan göra !! En ungdom på glid kostar samhället stora pengar!!
  Vad gäller anläggningar i Vänersborg så börjar det bli akut situation för fotbollen då lag inte kan erbjudas träning och man har fått förlägga matcher i Trollhättan som har rustat ordentligt på anläggningssidan!
  Jag kommer rösta på det parti som säger att de satsar på våra ungdomar för de är vår framtid 🙂

 4. Roy Andersson
  27 augusti, 2016 kl. 18:47

  Så var är ni alla politiker som läser Stefans blogg och beslutar om helt skeva bidrag till olika idrotter? Ni som vill att den som kompiskorrumperar värst skall få mest! Alla ni som älskar att få gå på fina tillställningar och för att inte stöta sig med lagsportsmaffian inte vågar ta upp en ärlig kamp, var är ni? Hur motiverar ni att Vänersborgs lokala stöd till x är 5 gånger så stort som till y när Riksidrottsförbundet säger att båda är lika bra?
  Efter över 50 år som idrottsledare har jag sett skillnaden. Så snacka nu inte skit utan ta fram dina bästa argument. ELLER AVGÅ!

 5. Roy Andersson
  26 augusti, 2016 kl. 13:03

  LasseVbg, eller varför betalar kommunen mer i anläggningssubventioner per person när det gäller fotboll än när någon spelar bordtennis? Enligt RF är alla idrotter lika bra. Väljer någon i Vänersborg havskappsegling eller alpin utförsåkning som sin idrott så får dom betala överkostnaderna själva. Ur kommunens synvinkel borde alla idrotter vara lika mycket värda. Och Uddevalla är ingen dålig kommun att leva i, men bandy har dom inte. Det går lika bra ändå.

  • LasseVbg
   26 augusti, 2016 kl. 21:24

   Korrekt

 6. Roy Andersson
  26 augusti, 2016 kl. 09:18

  Frågorna i det aktuella fallet är befogade, men efterlysning av principbeslut är ännu mer aktuell när det gäller kommunens faktureringar till föreningslivet. Enligt Riksidrottsförbundet är alla idrotter lika bra och viktiga. Det borde dom därför vara även ur kommunal synvinkel. Om någon då frivilligt väljer en dyr idrott så borde det logiskt sett vara upp till vederbörande att ta ”överkostnaden” , men det är där ”lotteriet” tar vid. I vissa fall tar kommunerna en stor del av ”överkostnaderna” men i andra fall får föreningar och utövare ta dom. Golf, segling och hästsport kan jämföras med bandy, ishockey och en del annat. Enorma subventioner i vissa fall och småpengar i andra när hyrorna fastställs.

  Och allt sker helt utan raka och konsekventa principbeslut. Dels är det djupt orättvist och dessutom svårt för föreningarna att göra sina planeringar.

  Och att arbeta med lösryckta beslut, utan krav på konsekvens, har lett till det elände som nu råder med vänskapskorruption och mygel i stort och smått.

  • LasseVbg
   26 augusti, 2016 kl. 11:54

   Hur mycket kostar en ridlektion för eleven på ridskolan? Varje gång? Hur mycket betalar en ishockeykille vid varje träningstillfälle?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: