Hem > Allmänt Vänersborg, Föreningar, Fotboll > Kommentar till kommunala bidrag och VFK

Kommentar till kommunala bidrag och VFK

vfkDet är väl inte alltid som jag tycker att jag borde förklara och tydliggöra tidigare bloggar. Men bloggen om kommunala bidrag och Vänersborgs FK har, kanske inte helt oväntat, väckt en del reaktioner. Både av det positiva och det negativa slaget. Vilket naturligtvis är på sin plats. Men det är lite tråkigt om reaktionerna beror på missuppfattningar.

Och så tycker jag att det har varit i det här fallet. Några VFK:are framhåller att det var en folkfest och att Vänersborgs kommun fick en väldig publicitet och goodwill, även på riksnivå etc. De menar också att kommunen får tillbaka mycket stora värden av de pengar som läggs på idrotten.

Och visst, så är det. Inget att diskutera. Jag håller med.

Men jag var och är inte negativ till fotboll. Tvärtom. Bloggen var inte heller negativ eller kritisk till Vänersborgs FK. Varför skulle den vara det? Klubben gör, liksom alla andra idrottsklubbar, ett fantastiskt arbete med och bland våra barn och ungdomar.

utropstecken3Det är kommunen jag är kritisk till. I bloggen efterlystes klara och tydliga principer och regler för hur kommunen ska bidra till föreningar och event. Nu känns det stundtals som ett lotteri vilka föreningar som får ”extra” kommunala bidrag och inte. Det är också viktigt att alla föreningar och alla idrotter behandlas lika.

I VFK:s fall kom pengarna från Kultur- och Fritidsnämnden. Nämnden har regler – ”Kriterier för bidrag till kulturföreningar och bygdegårdsföreningar”. Dessa kriterier är dessutom antagna av kommunfullmäktige. Paragraf 6 i dessa kriterier, ”Bidrag till offentliga arrangemang”, användes i onsdags:

”Bidragets syfte är att stimulera till nytänkande inom kulturområdet…”

utropstecken3Det var en överraskning, i varje fall för mig, att fotboll räknas som kultur i Vänersborg.

utropstecken3Men vi måste också i kommunen diskutera prioriteringar – var ska kommunen lägga skattebetalarnas pengar? Och hur mycket? Politikerna måste prioritera mellan kärnverksamheter, som vård, skola och omsorg, och andra icke lagstadgade verksamheter, som t ex marknadsföring. Och det är en diskussion som vänersborgarna måste delta i.

Så, all heder till VFK och fotbollen. Men också all heder till alla andra idrottsklubbar och föreningar i kommunen. Ni gör alla ett mycket, mycket värdefullt arbete och är värda allt stöd från kommunen.

Jag avslutar med några citat från några läsare.

  • ”Ljudanläggningen och elbelysningen på Vänersvallen är helt undermålig.”
  • ”Kommunen borde gratis marknadsföra alla idrottsliga evenemang, matcher, sammankomster m.m. och med det uppmuntra kommunens invånare att som supporter delta i de lokala event som erbjuds.”

seglingOch till sist ett längre citat, som också var en offentlig kommentar till bloggen (se hela kommentaren här):

  • ”Frågorna i det aktuella fallet är befogade, men efterlysning av principbeslut är ännu mer aktuell när det gäller kommunens faktureringar till föreningslivet. Enligt Riksidrottsförbundet är alla idrotter lika bra och viktiga. Det borde dom därför vara även ur kommunal synvinkel. Om någon då frivilligt väljer en dyr idrott så borde det logiskt sett vara upp till vederbörande att ta ”överkostnaden” , men det är där ”lotteriet” tar vid. I vissa fall tar kommunerna en stor del av ”överkostnaderna” men i andra fall får föreningar och utövare ta dom. Golf, segling och hästsport kan jämföras med bandy, ishockey och en del annat. Enorma subventioner i vissa fall och småpengar i andra när hyrorna fastställs.”
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: