Hem > Allmänt Vänersborg > Måsarna invaderar!

Måsarna invaderar!

rysslands_flaggaDet finns de som fruktar en invasion från öst – att den store ryssen ska förklara krig och försöka överta Sverige. Men detta är missriktade spekulationer och fantasier som bara har till syfte att dölja den verkliga invasionen… Invasionen från norr och inte från öster. Invasion från Vänern och inte från Östersjön.

fiskmas16Det är en årligt återkommande invasion, det är invasionen av fiskmåsar!

Sedan några veckor tillbaka har fiskmåsarna invaderat Nordstan. Hustaken är ockuperade och just nu håller måsarna som bäst på att bygga och förstärka sina befästningar. Och från dessa försvars- och anfallsställningar högt över marknivån önskas alla i Nordstan godmorgon och välkomna till den nya häckningssäsongen, av hundratals fiskmåsar med sina omisskännliga vansinnesskrik.

Fiskmåsar tillhör inte mina favoriter i den svenska faunan. Och nu ska de bo på taken här i Nordstan i 4 månader framåt. Under denna tid utgör de ett stort miljöproblem. De för väsen under dygnets alla 24 timmar, de skitar ner bilar, fönster, trädgårdsmöbler, barn,fiskmas människor, trottoarer osv. Det vet och det tänker alla boende i Nordstan på med ångest. De utanför området som händelsevis hyser tvivel på att de vrålande gråvita varelserna utgör en sanitär olägenhet är välkomna till Nordstan. Gärna med bil, som naturligtvis parkeras på en av Nordstans alla smågator… För att sedan åka direkt till biltvätten. Och gärna naturligtvis också för att tillbringa en natt i området… För att sedan åka till bostaden eller hotellet långt från sjön för att sova ut. Och då har fiskmåsarna ännu inte skaffat sig ungar. När äggen kläcks blir fågellivet ännu mer exotiskt… Och påträngande.

jagareEftersom samhällets regler och moral (fast kanske inte min…) inte tillåter oss att ta itu med fiskmåsfrågan, på det sätt som det sägs att de gjorde i Turkmenistan, så hoppas jag att fastighetsägarna tar sitt ansvar just i år. Man kan ju hoppas… Det gör alla boende i Nordstan, även om fastighetsägarna inte har tagit sitt ansvar tidigare.

Fiskmåsfrågan är nämligen fastighetsägarnas ansvar, som det står på kommunens hemsida (se här):

”Det är varje fastighetsägares skyldighet (Miljöbalken), att se till att boende och omgivningen inte utsätts för olägenheter från den egna fastigheten. Sådana olägenheter kan till exempel vara långvariga störningar av måsskrik.”

fiskmas_YTDet som inte står på hemsidan är vad de omkringboende ska ta sig till om inte fastighetsägarna gör vad som står i Miljöbalken.

Jag har genom åren försökt få kommunen att göra något åt problemet, eller utmaningen som det så fint heter nu för tiden. Men det tycks inte vara någon som är intresserad. Tjänstemännen på Miljö och Hälsa bor antagligen inte i Nordstan. Eller också anser de att fiskmåsarna får bo var de vill, eftersom de också har ett människovärde. Som en miljöpartist skrev till mig en gång i tiden. Hur som helst är det tämligen meningslöst att vända sig till kommunen.

Det har genom åren inte hjälpt att klaga hos fastighetsägarna. Fast det finns faktiskt några undantag. En fastighetsägare har spänt ståltråd runt strategiska ställen på taket. Och det har gjort gott. Men de flesta fastighetsägare struntar i att bekämpa fiskmåsarna – de bor ju inte här. Fastighetsägarna alltså.

fiskmas2Men skam den som ger sig. Idag gick ett mail iväg till en av dem, till en av fastighetsägarna alltså. (Det är ingen idé att skriva till fiskmåsarna. De bryr sig lika lite om klagomålen som kommunen.) Vi får se om det blir något resultat. Men vill inte fastighetsägarna göra något, så kommer vi i Nordstan att få leva med fiskmåsplågan i år också…

Såvida man inte flyttar, vilket faktiskt händer att folk gör på grund av måsarna. Eller att någon blir riktigt desperat och tar till sig tipsen på Flashback…

 1. Anna
  7 juni, 2019 kl. 14:54

  Alla fiskmåsar, trutar, skrattmåsar och duvor måste bli klassade som skadedjur. Egentligen borde dom klassas som skadefåglar, för dom är mycket värre än så kallade skadedjur. Man ska inte behöva stå ut med dessa hemska fågelterrorister varenda vår och sommar, inte heller på hösten och vintern. Dessa fåglar terroriserar på olika sätt året runt, men värst är det på midvåren, senvåren och försommaren. Det måste också bli förbjudet för folk att mata fiskmåsar, trutar, skrattmåsar och duvor, just för att att det är fiskmåsar och övriga skränande och äckliga skitfåglar. Fågelterrorn måste stoppas nu!

 2. Bonneraggarn
  3 april, 2017 kl. 20:33

  Bra skrivet mäster Kärvling! Måste dock tillägga att måsjävlarna härjar inte bara i Nordstan, de terroriserar hela Vänersborg. År efter år blir jag attackerad av dess flygande marodörer när jag går på gator i närheten av hustak där måsarna skitit ut ägg som sedermera blir till nya kamikaze piloter. Fiskmåsar är skadedjur och dessa måste således utrotas innan någon försvarslös stackare blir fysiskt skadad.

 3. Kenneth Allblom
  3 april, 2017 kl. 10:10

  Människor får bo var de vill. Måsarna var här tusentals år innan någon kom på att bygga sig ett hus i Nordstan. De är ett härligt levande vårtecken, så snart temperaturen kryper över nollstrecket. Jag tycker det är en härlig känsla att tidigt ligga och slumra till måsarnas vårskrik och kajornas tjatter. Så somnar jag om en stund.
  Miljöbalken: ”Med olägenhet för människors hälsa avses störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt…”

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: