Hem > Trollhättan > Tillbaka i Trollhättan

Tillbaka i Trollhättan

trollhattanI februari förra året fick jag för mig att hälsa på i Trollhättan och bevittna den större stadens kommunfullmäktigesammanträde (se ”Studiebesök i Trollhättans fullmäktige”).

Det var ett mycket givande och lärorikt besök på alla sätt. Och det trots att Dan Möllengård inte var närvarande. Det hade jag hört att han skulle vara nu, som igår. Därför blev jag sugen på att åka dit igen. Dessutom var det några intressanta ärenden på dagordningen.

Känslan av att jag befann mig i en stor skrivsal infann sig återigen när jag gick in i Trollhättans stads sessionssal.

thn_sessionssal

Jag vet inte varför, men fullmäktigesalen påminner om gymnasieskolans aula där man satt timmavis och försökte få ihop bra uppsatser. Vilket inte lyckades särskilt ofta om sanningen ska fram. (Min svensklärare Astrid Karlsson, M, skulle nog ha skrattat högt om hon hade vetat att jag skulle försöka mig på att bli bloggare ett antal år senare…) thn_danM

Det kändes strax lite bekvämare i salen. Ingen mindre än Dan Möllengård (!) kände igen mig och kom och hälsade mig välkommen. Han var också mycket hygglig och gav mig handlingarna inför kvällens sammanträde.

thn_ordfSammanträdet började lugnt med ett upprop. Det sköttes lite ”oortodoxt” av ordförande Olov Säfström (S), men han fick ihop det till slut. Fast det var lite svårt, som han kommenterade själv. Naturligtvis på sin breda trollhättedialekt. Det blev några tomma platser, Rita Paulsson Svenssons (L) saknades t ex. Och det var ju en miss. Men Paulsson Svensson kan man ju å andra sidan se på hennes vlogg…

Det var intressant att höra kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund (S) redogöra för verksamhetsåret 2016. Trollhättan fyllde ju 100 år förra året, men just det kanske inte var så intressant för en vänersborgare som bor i en stad med mycket äldre anor än så. Men det tycks gå bra för Trollhättan. Väldigt bra. Temperaturen steg dock något närthn_lasseH Lasse Henriksen (SD) äntrade talarstolen och kommenterade:

”När man kör huvudet i backen så ser man inget. Du är positiv du. Kronogården brinner…”

Det var inte sista gången Lasse Henriksen yttrade sig denna kväll…

Yttrandet ledde inte till någon diskussion. Men visst, för en utomstående så kan det nog tyckas som om Åkerlund var lite väl positiv i sin beskrivning av Trollhättan.

Två ärenden berörde till viss del Vänersborg.

Det ena handlade om Kunskapsförbundet Väst. Här godkändes det reviderade konsortieavtalet utan diskussion.

narf_loggaTrollhättans kommunfullmäktige godkände också NÄRF:s årsredovisning. Dan Möllengård (-) hade emellertid en fundering innan beslutet och det var hur kommunledningen såg på att Vänersborg hade entledigat Bo Carlsson (C).

”Du blandar ihop äpplen och päron.”

Sa Paul Åkerlund, varpå Dan Möllengård svarade:

”Jag undanber mig härskarteknik.”

Monica Hansson (S), vice ordförande i NÄRF, påpekade att Bo Carlssons ej beviljade ansvarsfrihet handlade om 2015 och inte 2016, som var dagens ärende. Varken Åkerlund eller Hansson uttalade sig om Carlssons entledigande.

Ordförande Olov Säfström är tolerant och låter talarna ta ut svängarna. Han gör det på ett lugnt och mycket humoristiskt sätt. Samtidigt känns det som om väldigt många ledamöter är ganska slipade debattörer. Men det är definitivt ett annat debattklimat i Trollhättan än i Vänersborgs fullmäktige. På gott och ont. Det blir mer ”action” i Trollhättan. Det sker personligtmånga replikväxlingar, hur många som helst tycks det som ibland, och framför allt är argument och kritik ”rakare”. Det blir ganska många värdeomdömen och inte alltför sällan av det mer personliga slaget.

Så här kunde det låta:

 • ”Det var dumt sagt.” (Åkerlund till Henriksen.)
 • ”Ni har inte brytt er om landsbygden. Det är väl inget att hymla med?” (Henriksen till Sofia Andersson, S)
 • ”Ni är griniga och negativa.” (Andersson till Henriksen.)
 • ”Var lite seriös. Jag är inte helt kockoberra.” (Möllengård till Sten-Åke Kjell, S.)
 • ”Idiotresonemang.” (Kjell till Henriksen.)
 • ”Köpt Lextorpsbo…” (Möllengård om Erika Parkås, S.)
 • ”Det är trams Möllengård.” (Peter Eriksson, M)
 • ”Du är dum! Skäms på dig Peter! Skäms!” (Möllengård till Eriksson.)
 • ”Sluta med dina barnsligheter.” (Fahimeh Nordborg, V, till Henriksen.)

maulerSessionssalen förvandlas stundtals lite till en boxningsring och flera aspirerar på titeln som Trollhättans ”The Mauler”. Igår blev det för övrigt en ganska jämn kamp om denna titel mellan Lasse Henriksen och Dan Möllengård.

Den gamle radikale dalslandskämpen Mattias Foldemark (V), tidigare Trollhättans mest okände politiker, numer bara ”smått okänd”, var uppe i frågan ”Namnsättning på gatorfoldemark2 mm”. Foldemark pratade om historiken bakom namnsättningen. Möllengård höll inte med om historiebeskrivningen utan kallade den ”fake news”.

Annars höll vänsterpartisterna en ganska låg profil. Det var väl egentligen först i slutet som Fahimeh Nordborg intog en huvudroll. Nordborg blev ansatt för en debattartikel som hon hade skrivit i TTELA. (Jag tror att det var denna debattartikel som diskuterades, ”Följ folkviljan – stoppa vinster i välfärden!”.)

thn_fahimehFahimeh Nordborg försvarade Vänsterpartiets åsikter med den äran, medan de borgerliga debattörerna tyckte att Nordborg hade ett ansvar för hur hon uttryckte sig i media, särskilt som hon undertecknade artikeln med ”kommunalråd i Trollhättan”. Och det sista kan jag kanske förstå, lite grann… Men när Peter Eriksson (M) menade att företag inte har som mål att maximera vinsterna så vet jag inte hur han tänkte. Det är klart att detta är företagens drivkraft och mål. Och det är inget bra, åtminstone inte i välfärdssektorn där vinsterna utgörs av skattepengar.

Dan Möllengård ställde en fråga till Paul Åkerlund (S) om hans deltagande i vidlyftig och alkoholrik representation som styrelseledamot i Svenska Kommun Försäkrings AB (se ”Åkerlund borde avgå”).

Möllengård:

”Du var med i München. … Du är nämnd under rubriken inköp av alkohol, som inte genomförs i samband med middag. Varför betalade du inte själv?”

thn_paulÅkerlund försvarade sig med den äran.

”Jag har deltagit men inte druckit mer än 1-2 glas vin.”

Och det skulle han gärna betala för om ett sådant beslut togs av företagets styrelse eller typ bolagsstämma. Åkerlund menade också att han inte hade känt till allt som hade hänt i företaget. Dessutom hade styrelsen tagit sitt ansvar och avskedat VD:n för bolaget.

Dan Möllengård kom ingenstans…

Det var ett långt sammanträde, det slutade inte förrän kl 22. Och hade jag vetat det, så kanske jag hade ägnat kvällen till något annat, typ skriva en blogg. Men det är lärorikt att bevista fullmäktige i Trollhättan. Och framför allt är det en ganska stor underhållning, även om jag nog föredrar Vänersborgs lite mer städade sammanträden.

Kategorier:Trollhättan
 1. Inga kommentarer ännu.
 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: