Hem > KF, Trollhättan > Studiebesök i Trollhättans fullmäktige

Studiebesök i Trollhättans fullmäktige

thn_loggaI måndags blev det äntligen av, det efterlängtade studiebesöket i Vänersborgs grannkommun Trollhättan och stadens kommunfullmäktige.

Trollhättan kallar sig stad och inte kommun. Typ. Så det kanske borde heta stadsfullmäktige, men det gör det inte. Alltihop är i förstone lite förvirrande, men på Trollhättans hemsida ges en mycket pedagogisk och klockren förklaring:

”I Trollhättan har vi valt att dela upp kommunen i två delar. Dels den geografiska delen som heter Trollhättans kommun, samt dessutom organisationen som förvaltar den geografiska delen, Trollhättans Stad.”

Varför ska det vara enkelt? Jag tror i varje fall att jag börjar förstå Trollhättan lite mer… Redan innan jag kom till kommunhuset… Öhhh… Stadshuset?

foldemarkVäl inne i ”huset” möttes jag upp av en av Trollhättans mest okända politiker, vänsterpartisten Mattias Foldemark – tillika bloggare (se här) och gammal elev på Dalboskolan i Frändefors. Mattias blev min ciceron under kvällen och han satte mig snabbt in i ärendena – och politikerna.

thn_danMTill min stora besvikelse var inte Dan Möllengård på plats denna kväll, men andra storheter som Paul Åkerlund (S), Peter Eriksson (M), Fahimeh Nordborg (V), Rita Paulsson Svensson (L), Mats Häggner (C) och självklart Trollhättans alldeles egen nestor Gert-Inge Andersson (S), som var där som åskådare, mötte upp. De vägde till viss del upp Möllengårds frånvaro. Och självklart, ej att förglömma, var också NÄRF:s vice ordförande Monica Hanson (S) där. Jag fick faktiskt tillfälle att hälsa på henne, eller tvärtom, under en ajournering. Monica Hanson såg glad ut när vi hälsade, faktiskt, trots att hon har förekommit flitigt i mina bloggar (om NÄRF) under senare tid – i kanske inte alltför positiva sammanhang… (Jo då, Monica hade läst vad jag skrivit.)

Mitt första intryck av Trollhättans sessionssal var – prov!

thn_kf1Sessionssalen såg faktiskt ut som en provsal. Och när ledamöterna intog sina platser så blev det för ett ögonblick en provsal. På riktigt. Jag kände ångesten krypa fram och jag förflyttades 45 år tillbaka i tiden – till Birger Sjöbergs stora aula och centralproven i svenska på 4-5 timmar… Svetten trängde fram och pärlade sig i pannan när jag blickade ut över salen. Fast det var nog mest på grund av den dåliga ventilationen…

Foldemark visade mig åskådarplatserna längst bak. Där skulle jag sitta. Det fanns ingen särskild plats för journalister, och bloggare… Men det var till att sätta sig på av Foldemark anvisad plats, på en enklare stol utan eluttag i närheten till plattan och den bärbara datorn. Det kändes som om den digitala eran fortfarande inte riktigt hade nått fram till sessionssalen i Trollhättan. Mitt intryck förstärktes av att ganska många ledamöter tycktes klara sig utan modern digital utrustning. Pappershandlingarna låg tunga på de flesta ledamöters bord. På det här thn_tvområdet har staden nog lite att ta tag i. Fast å andra sidan fanns det en stor TV utanför sessionssalen, där publik kunde titta på förhandlingarna. Och det var ju bra, om inte alla åskådare får plats på publikplatserna tänker jag. Hur ofta detta händer vet jag dock inte. Det var långt ifrån fullsatt i måndags. Ändå var vi ett inte oävet antal människor som lyssnade.

Partierna satt partivis i salen. Här har Vänersborg något att lära. Vänsterpartiet i Vänersborg har i och för sig motionerat om att man skulle sitta så även i Vänersborg, men hittills har inget hänt. Betongpartierna i Vänersborg är tämligen konservativa när det gäller nymodigheter som skulle kunna rucka på och förändra de uråldriga mötestraditionerna. I Vänersborg använder vi oss t ex inte av den moderna elektroniska utrustning som faktiskt står till buds i sessionssalen. (Och som inte ens finns i Trollhättans flygfoto2sessionssal.) Ja, Lars-Göran Ljunggren (S) har till och med förbjudit ledamöterna att använda overheadapparaten… Vilket ibland kan få uppstudsiga ledamöter att istället skriva på papperslappar som sätts upp på talarstolen, med lättborttagen häftmassa naturligtvis… (Fast i rättvisans namn, det är tänkt att alla ledamöter så småningom ska få lära sig alla knappar i den installerade utrustningen.)

thn_ordfSammanträdet öppnades kl 17.33, således några minuter efter utsatt tid, av ordförande Olov Säfström (S).

Ordförande Säfström hade en tämligen tung uppgift att leda sammanträdet. Han fick själv sköta uppropet av ledamöterna, hålla reda på vilka som kom och gick under sammanträdet och även ropa upp alla namn vid voteringarna. Vilka för övrigt blev många under kvällen. I Vänersborg sköts ju sådana här uppgifter av sekreteraren och det vore väl något för Trollhättan att tänka på. Vid ett tillfälle glömde ordförande i hastigheten bort att rösta själv.

Ordförande skötte dock uppgifterna med både bravur och en god portion humor – på sin fantastiska, breda och genuina trollhättedialekt. En fröjd att höra. Det är nästan bara på läktarna under bandyderbyna mellan IFK och Gripen som en vänersborgare kan höra denna exotiska och vackra dialekt nu för tiden…

Jag saknade dock att ordförande inte använde partibeteckningarna. När olika talare gick fram under sammanträdet, och de var många, så sa ordförande Säfström inte vilket parti de representerade. Det gjorde att det då blev lite svårare för en utomstående bloggande vänersborgare att hänga med i turerna. Även om jag snabbt lärde mig av min ciceron att de ledamöter som satt till vänster (från publikens sida räknat) tillhörde den styrande majoriteten och de till höger gjorde det inte. Jag förstod dock inte varför det var några till höger som alltid röstade som de till vänster. Men det visade sig vara några miljöpartister som inte fick plats på den vänstra sidan av salen. Majoriteten är nämligen tämligen massiv i Trollhättan för styrande socialdemokrater, vänster- och miljöpartister, 35 av 61 mandat. (I Vänersborg har S+C+MP 22 mandat av 51…)

thn_kf2

Det var många ärenden som avhandlades under kvällen. Mest var det motioner i olika former som behandlades. Jag fick vara med om diskussioner om bland annat gratis skolfrukost till alla skolbarn, bostadsbyggande i Norra Björke, utsmyckning av Fagerstrandsmuren, stadsnära odling och äldreombudsman. (I onsdagens och torsdagens TTELA, papperstidningen, står det mycket om sammanträdet och på TTELA:s hemsida finns en artikel om skolmatsdiskussionen – klicka här.)

Diskussionerna var mycket livliga. Men trots att många hårda ord utdelades mellan ledamöterna så slogs jag av hur kunniga och välartikulerade de flesta ledamöter var. Ledamöterna diskuterade sakfrågor och lade fram fakta till stöd för sina argument. Något som jag allt som oftast saknar i Vänersborg. Fakta alltså. Dessutom var det väldigt många olika personer framme i talarstolarna. Något som jag också saknar i Vänersborg.

För att ta ett exempel, socialdemokraterna. I Vänersborg är det ju i stort sett alltid kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin som talar för socialdemokraterna, oavsett vilken fråga det gäller. Det är sällan någon annan. Och hon argumenterar inte särskilt ofta i sak, Dahlin bara talar om hur hon anser att fullmäktige ska rösta typ.

thn_paulPå sammanträdet i Trollhättan var kommunstyrelsen ordförande Paul Åkerlund (S) bara uppe en enda gång i talarstolen, och det kort. Åkerlund verkade lita på sina partikamrater. Och det var flera olika socialdemokrater som var uppe i talarstolen och talade för partiets förslag i de olika ärendena.

För det gjorde socialdemokraterna. De argumenterade för sina åsikter och förslag. Trots att de visste att de ändå skulle gå igenom och antas av fullmäktige. Det räckte faktiskt till och med att någon i oppositionen ställde en fråga för att den som var mest insatt i ämnet skulle gå upp i talarstolen och svara, och förklara. Så önskar man att det skulle fungera också i Vänersborg. Här talar oppositionen ofta för döva öron och ingen från socialdemokraterna bryr sig om att svara eller argumentera.

Ur den synpunkten kan oppositionen i Trollhättan faktiskt vara tacksamma. Det blir i varje fall debatter i fullmäktige, och som jag kunde se i måndags, sakliga sådana. Att oppositionen i Trollhättan sedan känner sig frustrerad därför att den inte kan påverka några beslut, det förstår jag. (Vem kan förresten påverka beslut…?)

Det blev många voteringar under måndagskvällen. Det kändes som att sverigedemokraten Lasse Henriksen hade som princip att ropa ”votering” i vartenda ärende. Precis som att det också verkade som en princip att ständigt gå upp i talarstolen och tala emot majoritetens förslag. Henriksen var dock ganska underhållande, på sitt sätt. Och särskilt om jag jämför med Kurt Karlsson i Vänersborg.

thn_fahimehVad jag anser om Vänsterpartiets insats? Tja, partiets ledamöter var tämligen tysta, inte alls som i Vänersborg… Med ett undantag, i en fråga. Det var i ärendet om gratis skolfrukost till alla skolbarn. Då skötte Fahimeh Nordborg i huvudsak majoritetens talan, även om andra också var uppe och argumenterade. Förslaget var för övrigt hennes eget. Det blev kvällens längsta debatt, och den tuffaste. Många ganska hårda ord uttalades, dock utan att gränsen överskreds. I varje fall inte enligt ordförande Säfström, som inte ingrep någon gång.

Fahimeh Nordborg skötte sig med den äran, även om hon hade fel i att barn och ungdomar behöver kolhydrater…

Det var mycket intressant att besöka Trollhättans kommunfullmäktige. Särskilt som det visade sig att några av ledamöterna faktiskt hade hört talas om och/eller läst min blogg. Vilket kändes som en merit, jag skriver ju inte om Trollhättan särskilt ofta… I normala fall. Bara nu.

Slutbetyg?

Tja, som sagt, jag blev mycket imponerad över mångfalden och djupet i själva den politiska debatten. Den skulle jag vilja ta med mig till Vänersborg.

thn_paulkf”Får du ihop nåt?”

Frågade Paul Åkerlund när han gick förbi mig på min åskådarplats.

Jäpp, jag tror att det blev några rader…

Kategorier:KF, Trollhättan
 1. Mussa Selim (s)
  29 februari, 2016 kl. 16:19

  Hej Stefan!

  Kul att du kom och hade studiebesök hos oss! Har besökt er också vid ett tillfälle och det var också intressant. Har planerat att besöka er flera gånger så vi ses framöver! Tycker att du har ett intressant blogg, mycket informativt!

 2. Pontus
  13 februari, 2016 kl. 18:33

  Barn behöver visst kolhydrater, det är inaktiva feta som inte behöver det. Det handlar om ämnesomsättning och aktivitet. Ska du sprinta hundra meter på OS eller ska du sitta på kommunfullmäktige och sova/fika. Det är det som är avgörande.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: