Hem > Kommunfullmäktige 2017, S, Sanden, SD > Kommunfullmäktige 20/9

Kommunfullmäktige 20/9

ttela22septIdag hade TTELA en helsida om onsdagens kommunfullmäktige. Det går också att läsa om sammanträdet på kommunens hemsida, även om det är ”i korthet” (se ”Fullmäktige i korthet 20 september 2017”), och på Vänsterpartiets hemsida (se ”Vad gjorde ni ikväll?”). Dessutom hade jag en blogg om Sanden-ärendet i onsdags (se ”KF: Ja till Sanden”).

Sanden har diskuterats en del efter beslutet, bland annat på Facebook. Åsikterna är delade, men min uppfattning är nog att många diskuterar utifrån en drömbild på hur Sanden kan se ut, utan att ta hänsyn till de kostnader som kommunen kan tvingas lägga ner i området. Det är kostnader som faktiskt kan uppgå till hundratals miljoner kronor. Det är bara att tänka på vad en flytt av hamnen skulle kosta.

guldsandenOch om det nu är några företag som vill bygga bostäder på Sanden lär det bli mycket dyra bostäder. I Karlstad har man byggt bostäder längs Klarälven. De blev så dyra att området i folkmun kallas ”Guldkusten”. Och då är namnet redan givet för Vänersborgs eventuellt framtida motsvarighet – ”Guldsanden”.

Jag ska inte fördjupa mig alltför mycket i de frågor som redan finns beskrivna på andra ställen (se länkarna ovan). Jag kan emellertid konstatera att styret under Marie Dahlins (S) ledning har för avsikt att införa avgiftsfri kollektivtrafik under sommarloven, kanske andra lov också, för skolungdomar. Det kommer ju ett statligt bidrag till detta. Man kan nog inte tolka Dahlins uttalanden på annat sätt. Vänsterpartiet hade ju annars tänkt att motionera om detta, men det ser alltså ut att inte behövas. (Se ”Avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar under sommarlovet”.)

demokratiMarie Dahlin såg det demokratiska underskottet när det gäller informationen till partier som inte finns i ”maktens korridorer”, t ex Vänsterpartiet, om vad som händer och ska hända i kommunen. Och vad jag förstår, så tänker Dahlin avhjälpa detta, dock är det inte riktigt klart om hur och när.

Det kan vara på sin plats att lyfta fram socialdemokraternas i Vänersborg inställning till de ensamkommande flyktingbarnen. Den fick fullmäktige reda på när socialnämndens ordförande Peter Trollgärde (S) svarade på en interpellation av Lutz Rininsland (V).

money7Regeringen med Vänsterpartiets stöd har som bekant kommit överens om att skjuta till ett tillfälligt bidrag till kommunerna, så att det ska bli möjligt för de ensamkommande barn som hinner fylla 18 år under asylprocessen att kunna bo kvar i kommunen. Som det är nu tvingas ungdomarna att flytta från sitt boende i kommunen till Migrationsverkets anläggningar den dag de fyller 18 år. Även om de har bott i kommunens regi under kanske två år och t ex går i gymnasiet.

Det handlar ju om att, och där är nog alla partier egentligen överens, om nu flyktingar och skyddsbehövande ändå finns i Sverige, så är det väl bäst för såväl samhället som för individen om integrationen lyckas.

nonoPeter Trollgärde tyckte inte att de ensamkommande skulle få bo kvar i kommunens boende.

”Hur lagarna stiftas och hur dom ska följas är inte våran fråga. … Vi ska inte gå in och ta statens ansvar. Migrationsverket har ett ansvar för dom över 18 år och vi har ett för dom under 18 år. Och vi ska fortsätta arbeta på det sättet.”

Sa Peter Trollgärde.

Trollgärde visade inte bara en stor brist på empati och förståelse, han missade också poängen. Hans egen socialdemokratiska regering ger ju dessa pengar till kommunerna just för att regeringen anser att kommunen bör bära en del av det statliga ansvaret. Varför skulle regeringen annars ge pengar till kommunerna?

Trollgärde menade också att pengarna bara räcker till 4-5 ungdomar. Men där hade han fel. Trollgärde hade missat att staten skjuter till ännu mer pengar. Han upplystes om detta, och att pengarna skulle räcka till åtminstone 15 ungdomar, men stod ändå fast vid karvlingsin uppfattning.

Jag undrar vad Trollgärdes socialdemokratiska partikamrater säger om denna, i mitt tycke, mycket tveksamma inställning…

Det kan noteras att sverigedemokraternas Cecilia Skenhall tyckte att det var av stor vikt att möta upp dessa ungdomar och ha en dialog med dem. Skenhall menade att det var en fråga om ohälsa. Det var en inställning som inte tycktes delas av Ola Wesley (SD) och Kurt Karlsson (SD), även om de inte direkt argumenterade mot Skenhall (SD).

uniformKurt Karlsson (SD) menade också att sverigedemokraterna hade tagit ansvar för invandring och flyktingpolitik i ett par decennier, varpå Tove af Geijerstam (L) påpekade att för ett par decennier sedan var sverigedemokraterna rasister som gick i uniformer.

TTELA skriver idag om Kurt Karlssons (SD) motion om att införa en pensionärernas dag:

”Bland annat tycker han att den borde innehålla ett rullatorrace.”

Det stod dock inget i motionen om rullatorrace. För övrigt avslogs inte motionen för att de andra partierna var emot en pensionärernas dag. Tvärtom, den finns redan och avhölls under två dagar på Folkets Park för bara några veckor sedan (se ”Vänersborgs pensionärsfest 2017”). TTELA var för övrigt där och rapporterade från en av dagarna. (Se ”Regndans i Dalaborgsparken”.)

Gunnar Lidell (M) lämnade en mycket intressant interpellation till samhällsbyggnadsnämndens ordförande Benny Augustsson (S).

gc_vagLidell frågar varför det inte planeras och projekteras för en gång- och cykelväg längs den mest trafikerade delen av Sikhallsvägen när man ändå gör markarbeten för VA-ledning och fiber längs sträckan.

Interpellationen ska besvaras på nästa sammanträde med kommunfullmäktige. Vi får hoppas att det inte är för sent då. Fortsätter samhällsbyggnadsnämnden med sitt nuvarande arbete lär det nämligen bli omöjligt att anlägga en gång- och cykelväg i Sikhall i framtiden. Det ska bli synnerligen intressant att få höra svaret…

Det finns anledning att återkomma till denna fråga.

Fullmäktige slutade inte förrän kl 22.45. Men så blir det när det är många ärenden att behandla.

 1. Annica Olsson
  4 oktober, 2017 kl. 18:34

  Tråkigt att läsa att det inte blir en gång- och cykelväg mellan Sikhallsmagasinet och badet som utlovats, då det verkligen hade behövts. Då vägen är både krokig och smal hade det varit lämpligt att bygga en gång-och cykelväg i samband med framdragning av av vatten och avlopp. Då hade kommunen sparat både tid och pengar. Det sker tillbud varje sommar som gör människor upprörda och oroliga. Detta har under många år varit ett problem som vi nu trodde skulle lösas i höst, men nu verkar det rinna ut i sanden. Gång-och cykelväg skulle löst de problem vi haft genom åren vad gäller samtal från oroliga föräldrar. de flesta incidenter med fotgängare och cyklister hade säkert kunnat undvikits.

 2. Magnus Larsson
  2 oktober, 2017 kl. 21:57

  Sikhalls geografiska läge vid Vänern med öar och mark av riksintresse. I kanten av badplatsen förläggs nu VA. Avloppsledningen är 140 mm inuti med 2 bars tryck. Ledningen förläggs helt utan foder. Efter provtryckning körs systemet igång. Ingen har koll på vad mycket av det som pumpas i som kommer fram. Bara en liten spricka kan få förödande konsekvenser för badet. En sådan ledning borde absolut dubbelmantlas före och efter badet. Även de mindre ledningarna som går till enskilda hus behöver förses med backventiler så att inget kan läcka ut ur huvudledningen. Jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig att en kommun kunde slarva på detta sätt.

 3. Anders Solvarm
  29 september, 2017 kl. 16:46

  Det har pratats om gång och cykelväg i många år här i Sikhall. Planeringsarkitekt Pål Castell hade för ca 2 år sedan välbesökta bygdemöten och vandringar rörande bygdens utveckling. Ur det framkom det en sak som alla var överens om – nämligen att det är viktigt att ha en GoC-väg mellan Sikhalls kiosk och bad till hamnen/magasinet. Viktigt för att öka säkerheten då det är många, särskilt sommargäster, som promenerar den kuperade, väl-trafikerade, smala och därmed livsfarliga vägen mellan badplats och hamn. När så arbetet startades med VA-utbyggnaden som efter lång planering och diskuterande beslutats förläggas under den planerade GoC-vägen så trodde i alla fall jag att arbetet skulle samordnas. Nu är VA-arbetet igång, vägen avstängd, alla maskiner är på plats, det sprängs och grävs, det finns överskott på sprängsten. Döm om min förvåning när VA-ledningar förläggs, sprängstenen körs bort och entreprenörerna istället för att avsluta med en plan yta för GoC-väg avslutar med ett … dike!
  Hallå! Jag pratade med projektledare Krister Lavén som svarade ungefär att det är synd men att det inte var hans sak. VET INTE KOMMUNEN VAD SOM SKER? Pratar inte verksamheterna med varandra. Finns det ingen kontakt mellan hö och vä hand? Har alla diskussioner tystats innan de nått fram till beslutande organ? Det verkar osannolikt och i så fall tjänstefel. Vem och varför är emot GoC-väg?
  Jag är själv markägare här och har ett annat pågående ”ärende” med kommunen angående VA. En av anledningarna till att jag inte bråkade mer om VA-ledningarna var dels att inte sinka för grannar som väntar på VA men också att möjliggöra just för den efterlängtade GoC-vägen. Vad jag vet är alla markägare positiva (även den störste markägaren, Magnus Larsson). Att samordna VA-grävningen för en GoC-väg när allt (maskiner och material) redan är på plats känns som väl förvaltade skattepengar – att inte göra det känns huvudlöst. Flera års tid har funnits att söka erforderliga tillstånd. Det är inte för sent att fixa detta – men det hastar rejält – VA-arbetet pågår. Det ska bli spännande att se samhällsbyggnads-förvaltningens svar på kommunalrådet Lidells förfrågan/interpellation.
  Anders Solvarm

 4. Magnus Larsson
  23 september, 2017 kl. 00:44

  Du behöver nog komma till Sikhall Stefan. Här finns det att fördjupa sig i. Allt har blivit fel och jag menar allt. Jag har i 4 år försökt få till en sam schaktning med kommunalt V.A under en gång- och cykelbana på en trafikfarlig vägsträcka mellan Sikhalls magasin och badplatsen. I juni 2016 fick vatten och kretslopp markupplåtelseavtal. Vi blev då lovade att dom skulle förbereda för en framtida G.C. Istället förstör dom alla möjligheter.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: