Hem > Allmänt Vänersborg, miljö > Fiskmåsarna invaderar!

Fiskmåsarna invaderar!

Fiskmåsarna har påbörjat sin årligen återkommande evolutionära livsuppgift – att fortplanta släktet. Som på en given befallning intog de taken på hyreshusen i Nordstan igår morse (torsdag 5 april). Det gällde att hitta defiskmas16 bästa platserna för att föda upp den nya generationen. Och det fanns gott om plats. De flesta fastighetsägare välkomnar fiskmåsarna genom att inte bry sig om att sätta några hinder i vägen, på taken menar jag naturligtvis.

Fiskmåsarna var sena i år. Det var väl de kyliga nätterna som avskräckte. Jag tror nästan att invånarna i Nordstan hade önskat att vintern fortsatte ända till midsommar…

fiskmas1Fiskmåsar tillhör, som trogna läsare av denna blogg vet, inte mina favoriter i den svenska faunan. Jag kan inte se att de har något värde, allra minst något människovärde som en gammal miljöpartist ansåg att de hade. Och nu ska de bo på taken här i Nordstan i 4 månader framåt. Senast igår, samma dag som fiskmåsarna invaderade, hörde jag ytterligare en person som ska flytta ifrån Nordstan. Och fiskmåsarna var ett viktigt skäl till detta.

fiskmas_shit2Nu väntar alltså månader av miljöproblem. Fiskmåsarna för väsen under dygnets alla 24 timmar. De skitar ner bilar, fönster, trädgårdsmöbler, barn, människor, trottoarer osv. Det vet och det tänker alla boende i Nordstan på med ångest. De utanför området som händelsevis hyser tvivel på att de vrålande gråvita varelserna utgör en sanitär olägenhet är välkomna till Nordstan. Gärna med bil, som naturligtvis parkeras på en av Nordstans alla smågator. För att sedan åka direkt till biltvätten… Och gärna naturligtvis också för att tillbringa en natt i området. För att sedan åka till bostaden eller hotellet långt från sjön för att sova ut… Och då ska man veta att när fiskmåsarnas ungar kläcks blir fågellivet ännu mer ”exotiskt”… Och påträngande.

fiskmas_shitTyvärr verkar inte samhällets regler och moral (fast kanske inte min…) tillåta oss att ta itu med fiskmåsfrågan på det sätt som det sägs att de gjorde i Turkmenistan. Eller i Holbæk på danska Själland, där man satte in drönare. (Se ”Danmark sätter in drönare mot måsar”.) Eller i England, som också har sin beskärda del av fiskmåsproblem, där man byggde speciella torn för berguvar…

Eller kanske skulle man kunna fånga dem med bara händerna… (Se här.)

Fast jag vet inte om det ändå inte skulle gå att ta i med hårdhandskarna mot fiskmåsarna. I miljöbalken står det faktiskt:

”…ett sådant djur måste dödas, skadas, fångas eller störas till försvar mot angrepp på person eller värdefull egendom.”

fiskmas2Och det ju alla, åtminstone i Nordstan att fiskmåsar angriper både personer och värdefull egendom, som bilar…

För inte kan man väl hoppas att fastighetsägarna ska ta sitt ansvar just i år. Det har de ju inte gjort tidigare. Fiskmåsfrågan är nämligen fastighetsägarnas ansvar, som det stod på kommunens hemsida en gång i tiden (det verkar borttaget nu):

”Det är varje fastighetsägares skyldighet (Miljöbalken), att se till att boende och omgivningen inte utsätts för olägenheter från den egna fastigheten. Sådana olägenheter kan till exempel vara långvariga störningar av måsskrik.”

Det finns dock några fastighetsägare som har tagit sitt ansvar. (Heders till dem!) Det kanske är dom som faktiskt bor i sin egen fastighet…

Kategorier:Allmänt Vänersborg, miljö Etiketter:
 1. Kamilia
  14 juli, 2019 kl. 07:15

  Vad får dig att tro att du har ngt mer värde än en fiskmås? Har en elefant mer värde än dig för den är starkare? Har en gepard mer värde än dig för att den är snabbare? Du och jag är varelser på denna jord precis som alla andra och vi måste lära oss samlevnad med andra arter precis som de måste samexistera med andra djur. Om du tror att bara för att du är människa så äger du den delen av stan, har rätt att skita där, skräpa ner, förorena (som människan gör mest) , men en fiskmås, som funnits på planeten långt innan våra förfäder, inte har rätt att befinna sig på så har du helt fel. Planeten tillhör inte en art, inte heller några av dess resurser. Du pratar om fönster o bilar. De är inte naturligt del av naturen och behandlas därefter. Fiskmåsar måste skita, precis som du. Med den konstant ökande befolkningen och projekt bygge som invaderar deras naturliga miljö, så kommer människan stöta på mer och mer ”problem” . Det ironiska är att ingen levande varelse på denna planet bryr sig om din bil, ditt fönster, dina levnads vanor mer än du. Och det ger dig inte ngn rätt att döma ut ngn annan art så dina patetiska behov ska tillgodoses. Människan i ett nötskal, tänker bara på sig själv, inte bara hot mot fiskmåsen. Nyckeln till en sund planet är att leva ett med dess natur. Vi är en del av den, även om du klär dig i tyg tillskillnad från förr. Vi dömer ut ist gör damspel. En fråga till, vi styr olika arters villkor genom att döda de antal vi anser inte lämpar sig med våra standard och livstil. För många vargar, då skjuter vi dem. Vem styr människans befolkning som ökar i samma takt som en celldelning sker? Tänk om planeten skulle göra rätt för sig och kontrollera sitt största virus? Omänskligt skulle du kanske tycka, men det du hävdar ovan anser jag är onaturligt! Glöm inte var / vad du härstammar ifrån! Bygger man attraktiva objekt som gynnar ngn art så sker det naturliga, hade de inte varit måsar så hade det varit ngt annat. De attackerar allt som anses som hot för deras ungar. Anpassa dig! Särskilt när du redan vet varför de beter sig så, de har dessvärre inte människans lyx med skyddsåtgärder. Så har det gått till i miljontals år. Säger som Gandhi ”du kunde varit född till den art du avskyr mest” förståelse och ödmjukhet är nyckeln”

  • Simio
   14 juli, 2019 kl. 14:09

   Bra skrivet! Som art är människan väldigt irriterande. Inte nog med att vi ska smälla upp våra antiekologiska stål- och betongskogar överallt. Dessutom gör vi vårt bästa för att fördriva eller helt enkelt ha ihjäl de andra arter som ändå lyckas anpassa sig till allt vi ställer till med.

 2. Pierre
  9 april, 2018 kl. 09:46

  Gammal och gammal när blir mann gammal ;).

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: