Hem > Smart bemanning, socialnämnden > Facket hoppar av smart bemanning!

Facket hoppar av smart bemanning!

Socialförvaltningen i Vänersborg har bestämt sig för att införa nya scheman för vårdpersonal inom vård och omsorg. Det har skett med hjälp av ett konsultföretag.

Protesterna bland de anställda blev omfattande.

Jag har skrivit om den nya ”arbetsorganisationen”, som går under beteckningen ”Smart bemanning”, vid två tillfällen. (Se ”Smart bemanning?” och ”Tankar om ”Smart bemanning”.) Jag skrev också om att Lutz Rininsland (V) efterfrågade ett extra sammanträde med socialnämnden för att diskutera ”Smart bemanning” och personalens protester. Nämndens ordförande, socialdemokraten Dan Nyberg, ansåg emellertid inte att det behövdes. (Se ”Restad Gård. Smart bemanning.”)

Det var synd, ett extra sammanträde hade nog behövts. Idag blev det känt att de anställdas fackförbund, Kommunal, har bestämt sig för att lämna den styrgrupp som har jobbat med dessa frågor. Facket tar helt enkelt avstånd från hela konceptet.

Kommunal skriver:

”Vi tillsammans med våra medlemmar känner att vi inte blir hörda eller lyssnade på, samverkan är ett givande och ett tagande, vilket det inte är i detta fall.”

Det är en allvarlig kritik och den innebär, enligt min mening, att politikerna nu är tvungna att reagera – och agera.

Kommunal har tidigare varit med på ”Smart bemanning” och talat för förändringen. Att Kommunal nu hoppar av visar tydligt hur starkt motståndet är och har varit bland personalen. Kanske kan man undra varför inte Kommunal har reagerat tidigare och till och med sagt ”stopp” från början…  Varför väntade Kommunal till strax innan valet?

Det här har moderaten Gunnar Lidell också åsikter om, men med lite annorlunda perspektiv. På twitter skrev han:

”I Vänersborg som styrs av @socialdemokrat -C-MP, gör nu @FacketKommunal uppror mot ledningen mindre än 3 veckor före valet, palatskupp på gång?”

Men bättre sent än aldrig. Kommunal har lyssnat på sina medlemmar och ändrat sig. Det är bra!

Och nu återstår en viktig fråga: Hur tänker arbetsgivaren hantera den nya situationen…??

Här nedan återger jag Kommunals skrivelse i dess helhet.

====

Angående Smart Bemanning.

För ca 1 år sedan presentade arbetsgivaren ett nytt koncept/arbetsform för att stävja sjukfrånvaron, arbetsmiljöproblem, underbemanning mm. Att skapa ett hållbart arbetsliv för medarbetarna samt trygghet och kontinuitet för brukarna. Detta kom att kallas för Smart Bemanning. Självklart finns det en ekonomisk aspekt i det hela. Vilket är förståeligt, socialförvaltningen ”blöder” och det behöver lösas.

Smart bemanning skulle också innebära utfasning av delade turer och långa arbetspass genom att använda personalen smart. Detta skulle också leda till ork och energi efter arbetspassets slut, precis så som senaste personalenkäten visade brist på.

Kommunal fick frågan om att sitta med i styrgruppen för detta. Utifrån den informationen vi fick då, tackade vi självklart ja. Att vara med är det enda sättet att påverka för Kommunals medlemmar. Men det innebär inte att vi äger frågan. Det är arbetsgivaren som äger frågan HUR de vill organisera sin verksamhet. De leder och fördelar arbetet och har arbetsmiljöansvaret.

Men något har hänt, dialog, delaktighet och påverkan för medarbetarna har försvunnit på vägen. Något som ligger till grund för god samverkan, och som vi påtalat under hela processen.

Behov av vård i hemmet och vårdtyngden på boenden ökar. Det finns idag inte personal till att täcka befintliga schemarader eller sjukfrånvaro.

Medarbetarna är kvinnor och män som är proffs på sina jobb. Dom vet hur verksamheterna fungerar och vad som behövs för att verksamheten skall fungera. Då måste man också låta medarbetarna få komma till tals och bli lyssnade på, men ingen lyssnar på de tankar och förslag medarbetarna har.

I presentationen kring Smart Bemanning beskrivs det att medarbetarna skall ha påverkansmöjligheter men känner sig ändå överkörda.

Kommunal har fått oerhört mycket kritik från medlemmar då det uppfattats som att vi sitter i styrgruppen och har mandat att bestämma och besluta i frågorna. Detta är definitivt inte fallet!
Vi är med för att påverka för Kommunals medlemmars räkning. Kommunals mål är att tillvarata medlemmarnas intresse på arbetsplatsen, arbetsmarknaden och i samhället i övrigt. Något vi kan göra genom att vara med och påverka där besluten tas. I de forum där Kommunal representerar medlemmarna sker förhandlingar och Kommunal har alltid medlemmarnas bästa i fokus. Men återigen, det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet och de bestämmer hur deras organisation skall se ut.

Vi har haft löpande samtal med politikerna som styr kommunen och där fått gehör för våra synpunkter, och dom har lyssnat.

Efter åtskilliga möten med arbetsgrupper, skyddsombud, arbetsplatsombud samt enskilda medlemmar väljer Kommunal att kliva av. Vi tillsammans med våra medlemmar känner att vi inte blir hörda eller lyssnade på, samverkan är ett givande och ett tagande, vilket det inte är i detta fall. Arbetsgivare och chefer har hänvisat till Kommunal när beslut har tagits och uttryckt att ”Kommunal har varit med”, ”Kommunal har beslutat” etc.

Återigen Kommunal äger inte mandatet att besluta. Hade Kommunal haft mandatet att besluta så hade medlemmarna fått stå i fokus då vi vet att de är proffs på sina jobb.

Se först till att Vänersborgs kommun blir en attraktiv arbetsgivare där fler vill arbeta och redan anställd personal vill stanna genom att säkerställa en säker arbetsmiljö, bra lön och en bemanning som tillåter att medarbetarna känner sig tillräckliga och delaktiga i sitt arbete.

Theresia Andersson
sektionsordförande
Kommunal Vänersborg

=====

Se också TTELA: ”Kommunal: Nu tar vi avstånd från ”smart bemanning”

  1. Micael Lidén
    23 augusti, 2018 kl. 23:25

    Rebloggar på micaelsblogspot

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: