Hem > Nyheter och politik > Något allvarligt har hänt i kommunen

Något allvarligt har hänt i kommunen

Något har uppenbarligen hänt i Vänersborgs kommun. Något allvarligt. Först ställde Gunnar Lidell (M) en fråga till kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S) på onsdagens fullmäktige om ”dåligt bemötande i Vänersborg”:

”Anser du att kommunens förtroendevalda omfattas av de ovan nämnda dokumenten, och i så fall: förtroendevalda som frekvent och trots tillsägelser fortsätter bryta mot innebörden av dessa, hur anser du att dessa delikata ärenden ska hanteras och förebyggas?”

Marie Dahlin(S) svarade att dokumenten, som Lidell hänvisade till, inte gäller politiker, men att hon var positiv till att ta fram riktlinjer för förtroendevalda. Och då menade Lidell att det inte bara gällde relationen politiker emellan utan också relationerna mellan politiker och tjänstemän…

Sedan visar det sig i diariet att Lidell också har ställt en fråga till PFU. Personal- och Förhandlingsutskottet (PFU) har ansvaret för frågor som rör förhållandet mellan kommunen som arbetsgivare och dess anställda. Dess anställda…?

Har något hänt i Vänersborg mellan politiker och anställda. Något allvarligt? Tänker jag då.

Gunnar Lidell skriver till PFU:

”Vid ett sammanträde för en tid sedan då vi diskuterade översiktsplaner mm, yttrade en av de närvarande förtroendevalda (apropå tunnlar under gator, vägar o järnvägar) ungefär såhär: ”det här med de som säger sig vara rädda för överfall o våldtäkt, kan det inte lika gärna vara omvänt, dvs önsketänkande för att de inte fått sig något på länge ?””

I mina öron låter detta helt absurt och totalt kvinnofientligt. Med andra ord, helt förkastligt. Det känns helt främmande att någon uttalar sig på detta sätt och dessutom i ett sådant här sammanhang.

Om det är sant? Det vet jag egentligen inte, men skriver kommunalrådet Gunnar Lidell (M) så här i en diarieförd och officiell fråga till PFU så ser jag ingen som helst tvekan om att det är sant. Det fanns ju också enligt Lidell ett flertal vittnen.

Lidell skriver:

”Detta var i närvaro av 5-6 tjänstemän och 4 ytterligare förtroendevalda, och är tyvärr ett inte ovanligt sätt av hen att utrycka sig.”

Lidell anser att sådana här uttalanden utgör ett arbetsmiljöproblem för kommunens anställda, men:

”de har ingen möjlighet att göra något mer än att ”knyta näven i fickan”.”

Vilket gör mig ännu mer beklämd. Det här tyder på att det måste vara någon högt uppsatt politiker. Jag menar att hade det varit t ex jag själv (V) så hade inte kommunens anställda och höga politiker nöjt sig med att ”knyta näven i fickan”. Det är jag tämligen säker på…

Och egentligen inte bara det. Hade jag själv uttalat detta så hade mitt parti, Vänsterpartiet, omedelbart uppmanat mig att avgå. De hade aldrig accepterat t ex en ursäkt. Sådan här säger man bara inte som vänsterpartist. Eller politiker.

Lidell avslutar skrivelsen till PFU med själva frågan:

”Har PFUs presidie något konkret förslag hur den här delikata typen av arbetsmiljöproblem ska förhindras eller beläggas med någon form av påföljd?”

Det finns inget alternativ. Oavsett vilken politiker och hur hög hen är så är sådana här uttalanden oacceptabla. Denne politiker måste avgå.

På den diarieförda frågan har Gunnar Lidell också skrivit i efterhand, och för hand (klicka på bilden av dokumentet ovan så förstoras det):

”Muntligt svar erhölls från PFU-ordf. 21 nov: ”PFU har gett tjänstemännen i uppdrag att komma med förslag.””

Det var ett snabbt svar. Det tyder på att PFU ser allvarligt på politikerns beteende.

Jag kan inte heller, rätt eller fel, undgå att tänka på kommundirektör Pascal Tshibandas blogg… Som TTELA skriver om idag. (Se ”Kommundirektör blev kallad neger”.) TTELA skriver:

”enligt vad TTELA erfar så har händelsen inträffat i ett jobbrelaterat sammanhang.”

OBS!
Efter att bloggen publicerades har Gunnar Lidell (M) intervjuats i TTELA ”Larmar om sexism i kommunhuset” och P4 Väst ”Vänersborgspolitiker anklagas för sexism och rasism”. Det Lidell säger kastar ytterligare ljus på de pinsamma och allvarliga ”incidenterna”.

Kategorier:Nyheter och politik
 1. Observatör
  23 november, 2018 kl. 18:01

  ”Knyta näven i fickan”? Vad är det för fegt agerande? Så agerar man i diktaturer när diktatorn har ordet. Direktkonfrontation på mötet och klargöra att så uttalar man sig inte.

  Jag hoppas att politikern namnges och hängs ut!

  • Observatör
   23 november, 2018 kl. 18:07

   Än mer konstigt är att tjänstemännen ska komma med förslag på åtgärder? Politikern ska ställas till svars i någon form och kastas ut ur kommunhuset för gott! Han kan ju inte ha alla hästar hemma…

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: