Hem > Kommunfullmäktige 2018 > KF 21/11: Ingen äldreombudsman mm

KF 21/11: Ingen äldreombudsman mm

Precis som redovisningen av barn- och utbildningsnämndens möte så har även redovisningen av händelserna på fullmäktige onsdagen den 21 november blivit ”försenad”. Jag har i och för sig skrivit om det viktigaste beslutet – budgeten för nästa år. (Jag hann dock gå igenom övriga ärenden tämligen noggrant innan mötet; se ”Taxehöjningar”, ”Demokratiberedningen och motioner” och ”Motioner och annat”.)

Ärendena om att höja ett flertal av kommunens taxor kom tidigt på dagordningen. Fullmäktige beslutade att höja alla de föreslagna taxorna, t ex VA-taxan, taxor inom miljö- och hälsoskyddsnämndens ansvar och avfallstaxan. Bara kring den sista blev den en votering efter ett yrkande från Anders Strand (SD).

Vi var många som undrade om kommunens demokratiberedning skulle överleva sammanträdet. Alla partier hade som bekant bekänt färg, utom ett – medborgarpartiet. Det betydde att det innan mötet ”stod” 25-24 för att behålla demokratiberedningen. Så det låg onekligen en viss spänning i luften när medborgarpartiets starke man Morgan Larsson äntrade talarstolen för att deklarera sitt partis ståndpunkt…

Beredningen har en mycket viktig roll sa Larsson.

Och ledamöterna från S+C+MP+V pustade ut, dvs de partier som ville behålla beredningen, medan de som vill avskaffa den andades besvikelse, dvs M+L+KD+SD. Medborgarpartiet med sina 2 mandat ville alltså att demokratiberedningen skulle vara kvar.

Kurt Karlsson (SD) hade skrivit en motion om att stoppa Neovison Vison. (Karlsson använder gärna främmande ord i sina motioner.) Det är nämligen en eller flera minkar som håller på att ödelägga fågellivet i naturreservatet Nygårdsängen. Kurt Karlsson ville helt enkelt att kommunen skulle skjuta minken. Och det tänker faktiskt kommunen göra. Det gjorde Karlsson mycket nöjd. Och egentligen var nog alla nöjda. Utom minken då så klart.

Det var beklämmande att lyssna på liberalerna och kristdemokraterna under ärendet då Morgan Larssons (MBP) motion om införande av en äldreombudsman i Vänersborgs kommun behandlades. Liberalerna och kristdemokraterna gick nämligen ut i valrörelsen med ett mycket tydligt budskap…

Kristdemokraterna skrev i sin lokala valbroschyr att partiet ville:

”Införa äldreombud – de äldres röst i kommunala sammanhang”

Liberalerna i sin tur skrev att de ville införa en:

”Oberoende äldreombudsman.”

Av någon för mig obegriplig anledning var både L och KD mot Morgan Larssons motion och därmed sina egna vallöften. De ville alltså inte införa någon äldreombudsman. Representanter för dessa partier menade att Morgan Larsson hade uttryckt sig felaktigt i sin motion och att han inte angett någon finansiering. Jag vet inte riktigt hur liberalerna och kristdemokraterna fick ihop sina bortförklaringar. Det var närmast pinsamt att höra svepskälen och undanflykterna.

Morgan Larssons och medborgarpartiets äldreombudsman röstades bort med röstsiffrorna 38-12. Det var en vänsterpartist bland de 12… En liberal ledamot lade ner sin röst.

Det gick bättre för motionen om rimliga villkor för förtroendevalda i alla partier. Det blev inte ens votering. De styrande i S+C+MP insåg att slaget var förlorat redan i kommunstyrelsen då M+L+KD stödde den. Det gjorde också SD. Motionen hade skrivits av Marianne Ramm, Lutz Rininsland och undertecknad, alla vänsterpartister.

Den sista motionen som skulle behandlas och avgöras var en motion från Dan Åberg (M).

Åberg yrkade i motionen:

 • ”Att Vänersborgs kommun tar fram en kartläggning av brister i väg, järnväg och cykelnätet i kommunen.”
 • ”Att Kartläggningen utgör grunden för en prioritering av infrastrukturinsatser som kan användas för uppvaktning av Trafikverket och som inspel till kommande arbete med infrastrukturplaner.”

Kommunstyrelsens förslag till fullmäktige var att anse ”motionen besvarad”. Egentligen ett annat sätt att säga att den skulle läggas till handlingarna utan åtgärd.

Dan Åberg (M) var inte nöjd med varken tjänstemännens svar eller beslutsförslaget. Han menade att det inte gick, som förvaltningen hade gjort, att hänvisa till en kartläggning som kommunen hade gjort för 10 år sedan. Kommunen måste vara på tå och påverka menade Åberg, det fanns pengar att hämta från andra håll om kommunen var alert.

Gunnar Lidell (M) tyckte att kommunledningen borde:

”Tänka mer asfalt än snömos.”

Ärendet slutade med en votering. Kommunfullmäktige biföll Dan Åbergs motion med siffrorna 29-22. (Vad jag röstade? Jag röstade ja till motionen.)

Sedan var det paus innan kommunfullmäktige behandlade budgeten 2019. Men den debatten och det beslutet har jag redan redogjort för. (Se ”KF-beslut: Budgeten 2019”.)

 1. huggbeaver
  2 december, 2018 kl. 21:26

  Jag tror Morgan skulle fått helt annat respons om han äskat ”rätt” i sin motion. ”Kutym” är ju att om man vill äska om något som kostar kommunen pengar brukar man yrka på att man utreder något. I det här fallet borde Morgan utrett huruvida kommunen kunde infört/anställt en äldrelots eller man man nu skulle kalla en slik person. Detta kunde eventuellt leda till att folk på rätt ställen började tänka i rätt banor.
  I det att han direkt yrkade på att tjänst skulle inrättas – pengar – föll nog delvis motionen på något så trivialt, oavsett hur berömvärt initiativet än var.

  /Magnus Kesselmark (V)

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: