Hem > Skola och utbildning > Ny skolranking!

Ny skolranking!

Det är vanligt att kommuner rankas utifrån olika kriterier. Det kan gälla allt från företagsklimat till hur bra det är att leva och bo i en kommun. Rankingar görs också om hur bra kommunerna är på skola och utbildning. Den mest kända på detta område är den årliga rankingen från Lärarförbundet. Den har jag bloggat om varje år tror jag, senast i november förra året (se ”Vänersborg tappar återigen i skolranking!”). Skolrankingarna är för övrigt inte särskilt upplyftande för Vänersborg…

Nu har det kommit en ny skolranking. Det är det andra stora lärarfacket, Lärarnas Riksförbund (LR), som har utfört den. (Se ”Lyckas din kommun med skolan utifrån sina förutsättningar?”.)

LR anser att rankingar ofta blir missvisande och orättvisa. Det är orsaken till denna ranking. LR menar att kommunerna borde rankas efter:

”vilka ambitioner de har för skolan och hur de lyckas med uppdraget givet sina förutsättningar.”

Om LR rankar på rätt sätt kan diskuteras. Rankingen ska nog snarast ses om ett slags debattinlägg, där LR presenterar ett alternativt sätt att se på rankingar. (Det kan redan nu påpekas att rankingen bara gäller utifrån grundskolan. Det beror på att det inte finns gymnasieskolor i alla kommuner.)

LR lägger i sin kommunranking vikt vid:

”vilka resurser som används till undervisning, lärarlönerna, lärarnas behörighet samt elevresultat.”

Utifrån dessa fyra ”delmodeller” tittar LR sedan på olika variabler som kan tänkas förklara variationerna. Detta för att:

”modellerna sammantaget dels måste kunna jämföra kommunernas ambitioner för skolan givet sina förutsättningar, dels jämföra kommunernas resultat givet deras förutsättningar.” 

Det visar sig i undersökningen att det är svårt för kommunerna att hålla en hög nivå inom alla områden. Det finns stora skillnader i förutsättningar och resultat, även mellan kommuner som borde vara relativt lika.

LR visar genom några exempel på hur stora skillnaderna mellan kommunerna kan vara. Högst undervisningskostnad per elev har Överkalix med 94.000 kr och lägst undervisningskostnad har Simrishamn med 46.700. Högst behöriga och legitimerade grundskolelärare har Storfors med 91 procent, sämst är Jokkmokk. I Jokkmokk har endast 36 procent en legitimation. Grundskoleelever i Storfors har ett genomsnittligt meritvärde på 232 poäng, som dock inte är det högsta meritvärdet i landet. Men sett till föräldrarnas utbildningsbakgrund, antalet nyanlända elever samt SCB:s socioekonomiska index är det eleverna i Storfors de som presterar bäst utifrån förutsättningarna. Kungsör med meritvärdet 190 poäng är den kommun där eleverna presterar långt mycket sämre än det förväntade värdet.

Vänersborg då?

Vänersborg hamnar på plats 198 av Sveriges 290 kommuner. Det är inget särskilt bra resultat, men det är bättre än i Lärarförbundets senaste ranking där Vänersborg kom på plats 244.

Det syns ganska tydligt att det är lärarlönerna som drar upp Vänersborg i rankingen. Här kommer vi på en hedrande plats 60. Det som syns lika tydligt, det är vad som drar ner Vänersborg. Och det är kanske i mitt tycke den absolut viktigaste variabeln i hela rankingen – elevresultaten…

Det kan diskuteras hur det låga elevresultatet ska förklaras. En viktig faktor är lärarbehörigheterna. Här skulle det kunna vara betydligt bättre, 37% av lärarna på högstadiet i Vänersborg och 29,6% på mellanstadiet är inte legitimerade. Men det räcker ändå inte till för att förklara hela elevresultatet. Det gör nog inte undervisningskostnaderna heller, även om de skulle kunna, och borde, vara större. Det kanske är lokalsituationen med överfulla och trånga skollokaler det beror på; avsaknaden av grupprum, specialsalar, rum för särskild undervisning etc?

För jämförelsens skull tar jag också med rankingen för våra grannkommuner:

Den stora behållningen med skolrankingen från Lärarnas Riksförbund är att den visar att det finns många olika sätt att göra rankingar på. Det finns många variabler att ta i beaktande och det kan också diskuteras hur viktningar mellan variablerna ska göras.

Tyvärr visar det sig dock också i denna ranking, precis som i alla andra, att Vänersborg har en lång väg att gå innan inriktningsmålet, som vi ska diskutera på kommunstyrelsen imorgon, uppnås (se ”KS (8/5): Många sidor, mål och Holmen”):

”Likvärdigheten ökar mellan och inom kommunens skolenheter för bättre skolresultat.”

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: