Hem > Aqua Blå > Aqua Blå 2019

Aqua Blå 2019

Det går inte att skriva om något annat än Aqua Blå denna söndag. För det är inte ofta som helger i Vänersborg präglas av en närmast internationell anda. Aqua Blå-festivalen, som för övrigt inte kan ha undgått en enda vänersborgare, skulle ha gjort självaste Birger Sjöberg stolt. Staden har definitivt gjort skäl för sitt smeknamn ”Lilla Paris”.

Aqua Blå betyder karnevalsstämning långt in på småtimmarna. Med ett myller av människor på stan – på Sanden, på Hamngatan och i centrum. Barn, ungdomar, medelålders och pensionärer, nysvenskar och gammelsvenskar, muslimer, ateister, kristna och till och med ett inte ringa antal trollhättebor (vilket kanske är det allra bästa betyg som Aqua Blå kan få), i en salig blandning. Helt underbart att se.

Tyvärr missade jag fredagen eftersom jag hade andra ”åtaganden” – i Malmö. Tyvärr och tyvärr… Det var en mycket trevlig och uppskattad studentuppvaktning där en stor del av släkten samlades. Trots att uppvaktningen höll till endast några stenkast från Öresund syntes inte en enda fiskmås. Det var en befriande upplevelse. (Jag har för övrigt blivit ombedd att starta en namninsamling mot fiskmåseeländet i Nordstan. Vi är många som terroriseras. Se ”Fiskmåsarnas återkomst”.)

Lördagen på Aqua Blå var fantastisk. Det har nog aldrig varit så många människor i rörelse. Det verkar som om Aqua Blå växer för varje år.

Det var flera bra uppträdanden på festivalens olika scener, men jag tror inte att det bara var det som lockade folk. Det är nog framför allt att vänner kan gå ut tillsammans på ett avslappnat sätt. Och vet man inte vem man ska gå ut med, så är det ändå bara att ge sig ut. Det är så många människor ”på stan” så alltid träffar man någon bekant. Dessutom har helgen blivit en återvändarhelg. Flera gamla bekanta vänersborgsansikten syntes i vimlet. Erik Blix var där, liksom Bill, Håkan, Terz och Dan. För att inte tala om Magnus som var där med sin ”racerbåt” från Sikhall.

Söndagen var något avslagen. Det var t ex endast tre partier representerade – S, V och märkligt nog L. M och SD som ofta syns lite varstans nu för tiden lyste med sin frånvaro. Det kanske inte gjorde så mycket i och för sig. Intresset för politik denna söndag var tämligen svalt, precis som vädret.

Något som fångade mina ögon var en stor träbåt. Det var en lekbåt som Lions skänkte till kommunens alla barn. Och det med anledning av kommunens 375-årsjubileum. Kommunen tackar Lions för denna gåva. (Det tar jag för givet.)

Vänsterpartiet fick en del idéer av förbipasserande och intresserade. Det fanns två klotterplank, med en fråga på varje – ”Vad tycker du behöver förbättras i vår kommun? och ”Vad tycker du kommunens pengar ska/inte ska användas till?”.

Det kom en del förslag. Som förbättringar nämndes bland annat: ”Mer lärare i skolan!”, ”Fler äldreboende”, ”Mer pengar till musikskolan”, ”Sluta tjafsa – börja bygga vår kommun!” och ”Stoppa fria skolvalet!”. För att nämna några.

Någon vill använda mer pengar till flera lekplatser och evenemang, medan någon skrev ”Inga mer pengar till arenan!”.

Det har varit ett hyfsat väder denna helg, trots en del regnskurar. Det var till och med några som passade på att ta sig ett dopp i Hamnkanalen. Något som faktiskt är förbjudet enligt den lokala ordningsstadgan. Och det beror inte på någon tråkig mentalitet från politikernas sida. Nä, vattnet är inte alltid helt fräscht. Det kan nämligen hända att avlopp bräddas i vattnet…

Det fanns några på festivalen som undrade vem som t ex står för alla kostnader kring festivalen och vart intäkterna går. Och var kommunen står i detta. Det vågar jag inte svara på, men om några veckor när jag antar att all bokföring och alla räkenskaper är sammanställda, så är det kanske läge att fråga. Det är självklart så att allt ska gå rätt till, på Aqua Blå liksom överallt där pengar ”byter ägare”.

Nu är det ett år kvar till nästa Aqua Blå. Kanske blir det ännu bättre då, med ännu fler uppträdanden, ännu fler människor och kanske till och med ännu fler trollhättebor…

Kategorier:Aqua Blå
 1. Jan Carlstein
  10 juni, 2019 kl. 00:17

  Varför skulle det vara märkligt att Liberalerna var där? Vi är alltid aktiva och peppade. Att söndagen skulle varit avslagen tycker inte jag stämmer, det var många besökande hos L och S, kanske färre hos V. I år, mot ifjol, hade vi många intressanta samtal. Förra året var det fler besökande men för varmt för att få någon intresserad. Med vänlig hälsning från LIBERALERNA.

 2. rune
  9 juni, 2019 kl. 20:54

  Det som undras i din blogg om vem som står för kostnader och intäkter för Aqua Blå är en berättigad fråga som framleds bör diskuteras politiskt.
  Det är Vänersborgs kommun som har Aqua Blå som sitt eget evenemang. Kommunen har endast två evenemang som sina egna och det är Aqua Blå och Oktobermarknaden. Märkligt nog är dessa två i centralorten.

  Alla övriga arrangemang och evenemang som sker i tätorterna och över kommunens yta stöds efter tycke, smak och rätta kontakter till olika grad av ekonomiskt stöd och kommunala resurser. Allt från inget stöd till stort stöd är vad som idag gäller. Hoppas att Axelssons/Kärvlings motion om dessa saker blir verklighet någon gång. Finns nog ett stort motstånd till motionens andemening om sparsamhet, struktur och rättvisa bland kommunens tjänstemän och föreningen Forum Vänersborgs Stad.

  Anser att kommunens politiker inte ska säga att dom inte vet. Det är isåfall deras skyldighet att bringa klarhet och vägleda tjänstemän genom kloka beslut.
  Så har det varit sedan det började med endast liten beslutad kommunalt bidrag vid det som då kallades vatten&visfestival på Hamngatan. Alla vet ju att kommunen nu har flera heltidsanställda som bara arbetar med Aqua Blå, Oktobermarknaden och även Forums aktiviteter i centralorten. Även konsulter inom evenemang köps in. Dessutom tillkommer mycket personal bland annat från samhällsbyggnad och kultur&fritid som under flera veckor är avdelad att arbeta med förberedelser, genomförande och efterarbete av Aqua Blå.
  Tyvärr finns nog ingen som korrekt kan summera och beskriva kommunens kostnader och intäkter av Aqua Blå. Det mynnar ut i samma överraskning som Lidell fick erfara då han efterfrågade totalen efter senaste bandy-vm.

  Enda sättet att komma ifrån detta svartarbetande istället för kärnverksamhet är att kommunen bildar ett fristående eventbolag som får driva evenemangen med egen personal samt får ”köpa” utförande av kommunens organisation där så behövs. ”Köpa” i den mån det ens är möjligt nu i en svår ekonomisk kris där ex.vis hålor i asfalten är vardagsmat och arbetsledning inom skola och socialförvaltning av kostnadsskäl inte ens får ringa in ersättare vid sjukdom.

  Aqua Blå är trevligt lyft för staden … och blir bara större och större….

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: