Estetprogrammet i Vänersborg läggs ner!
Igår hölls då det ödesmättade sammanträdet med Kunskapsförbundets direktion. Både TTELA (se ”Flera profilerade gymnasieprogram läggs ner”) och Lutz Rininsland (V) (se ”Gjorde jag rätt i Kunskapsförbundet?”) har redan redogjort för mötet. (Även GT har uppmärksammat sammanträdet, se ”Beskedet: Lägger ner populära gymnasielinjer”.) Själv skrev jag en blogg inför mötet, där jag redogjorde för bakgrunden till Kunskapsförbundets situation. (Se ”Har KFV någon framtid?”.)
Kunskapsförbundet är ett kommunalförbund mellan Vänersborg och Trollhättan. Förbundets uppgift är att tillhandahålla utbildning inom de frivilliga skolformerna, dvs gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för invandrare. Kunskapsförbundet styrs av direktionen, som består av 14 ledamöter och lika många ersättare. Hälften kommer från Trollhättan och hälften från Vänersborg. Lutz Rininsland är ordinarie ledamot för Vänsterpartiet i Vänersborg och jag är sedan i mars ersättare.
Kunskapsförbundets inkomster kommer med undantag för en del uppdragsutbildningar från ägarkommunerna Trollhättan och Vänersborg och från statliga bidrag. Jag har tidigare redogjort i detalj för KFV:s ekonomiska situation (se ovanstående länk och också ”Glöm inte våra gymnasieungdomar!” samt ”Vill inte kommunerna förstå Kunskapsförbundet?”). Det kan bara konstateras att under två år (2019-2020) ökar förbundets underskott med 48 milj kr, framför allt på grund av minskade statsbidrag och ökade kostnader för friskolor.
När nu förbundets kostnader överstiger intäkterna så skär förbundet ner. Från juni till augusti minskas personalstyrkan med 71 tjänster. Det är nästan 10% av antalet anställda. Men det räcker inte, det är fortfarande ett underskott 2019 på ca 17 milj kr.
Kunskapsförbundet vände sig till Trollhättan och Vänersborg och bad om mer pengar. I ägarsamrådet (ett forum där kommunalråden i Trollhättan och Vänersborg och ordförandena i Kunskapsförbundet träffas tillsammans med tjänstemän) blev det blank nej. Budskapet var solklart från Trollhättan och Vänersborg – fortsätt spara och fortsätt nedskärningarna.
Kommunfullmäktige i Trollhättan fullföljde genom att säga nej, i Vänersborgs fullmäktige återremitterades frågan. (Vilket i sig är ett problem – hur hanteras en situation där ägarkommunerna inte är överens?) Trollhättans besked är vidare att Kunskapsförbundet inte kan förvänta sig mer pengar de kommande åren. Det är nog också Benny Augustssons (S) budskap, men i Vänersborg ”trilskas” som sagt fullmäktige något för Benny. Paul Åkerlund (S) i Trollhättan verkar inte ha de problemen… För en utomstående verkar det som om ”Pålles” ord är lag…
Inga ökade intäkter i sikte från kommunerna alltså och under tiden, de kommande åren, kommer förbundets kostnader att fortsätta öka…
Det betyder med andra ord att Kunskapsförbundet har fått order om att fortsätta besparingarna och nedskärningarna. Trollhättan och Vänersborg(?) vill tvinga förbundet att gå vidare med avskedanden. Och denna gång kommer det att drabba tillsvidareanställda och framför allt icke-pedagogisk personal. (Det har redan avskedats så många lärare så att lärartätheten är på en ”kritisk nivå”.) Det handlar om personal inom administration, bibliotek, elevhälsa/elevstöd, skolvärdar, ledning etc. Och det blir drastiska nedskärningar…
Självklart har enheterna också fått direktiv att endast nödvändiga inköp får göras, att det råder vikariebegränsning och övertidsstopp samt att möjligheterna till investeringar är begränsade.
Naturligtvis kommer dessa neddragningar att i sin tur få konsekvenser för lärarnas arbetsbelastning (jobba hårdare, fler arbetsuppgifter) vilket försvårar för förbundet att behålla sina lärare och rekrytera nya… Undervisningskvaliteten kommer givetvis med all sannolikhet också att sjunka.
Och detta samtidigt som elevantalet kommer att öka. Det blir t ex två klasser fler i förbundet till hösten.
Men besparingar och nedskärningarna på personal räcker inte. Det måste till ännu fler åtgärder…
Kunskapsförbundet beslutade igår att minska utbildningsutbudet. Det går inte att spara och skära ner mer på annat håll. Från och med ht 2020 kommer därför elever inte att kunna söka IN (industritekniska programmet i Trollhättan), ES (estetiska på Birger Sjöberg i Vänersborg), ESMUV (orkesterutbildningen på BSG), och NIU (idrottsutbildningarna bandy och badminton i Vänersborg respektive Trollhättan). De här programmen ska läggas ner. (De elever som har påbörjat dessa utbildningar kommer däremot att få gå klart sin utbildning.)
På detta sätt kan Kunskapsförbundet på sikt spara 10-13 miljoner.
Orsaken till att just dessa program läggs ner är att de här utbildningarna är de dyraste i förhållande till antalet elever. Utgångspunkten är alltså att lägga ner program som sparar mest pengar men drabbar minst antal elever. Dessutom ser inte KFV att det finns någon större risk att friskolor startar dessa program, eftersom de är för dyra. ”Risk” därför att, om friskolor startar dessa program, så får Kunskapsförbundet ändå betala för de här eleverna…
Programmen har också hög lärartäthet och dyra lokaler. Estetprogrammet i Trollhättan, som blir kvar, är förlagt till Magnus Åberggymnasiet (MÅG) och här skulle inte KFV kunna göra sig av med lokalerna eftersom de ligger i skolan. Det går det däremot att göra med lokalerna på Vänerparken i Vänersborg. KFV kan även göra sig av med utrustning och därigenom spara pengar, t ex hela det industritekniska programmets maskinpark i Trollhättan.
Programmen är för övrigt populära bland eleverna. Det är t ex 30 elever som har sökt det estetiska programmet (ES+ESMUV) i Vänersborg hösten 2019 – mot 15 elever 2018 och 31 elever som har sökt det industritekniska. (GKN har en begränsning på 31 elever. Det står 20 elever som reserver.)
Direktionen diskuterade, både under ajourneringar och på sammanträdet. Det är helt klart att samtliga ledamöter och ersättare inte var särskilt bekväma med situationen. Många hårda ord fälldes också mot ägarkommunernas envisa ovilja att skjuta till extra medel.
Vänsterpartiet i Vänersborg gick, sin vana troget, en egen väg. Lutz Rininsland (V) yrkade avslag på förslaget om nedläggning av den 5 programmen. Och det ställningstagandet stödde jag fullt ut.
Det berodde på flera skäl, bland annat på att Vänsterpartiet, som enda parti, röstade för att bevilja extra pengar till Kunskapsförbundet på onsdagens fullmäktige.
Som anekdot kan nämnas att samtliga ledamöter i Kunskapsförbundet från Trollhättan röstade mot extra pengar i fullmäktige. Liksom alla andra ledamöter i Trollhättans kommunfullmäktige… I Trollhättan är det tydligen både vanligt och enkelt att sitta på två stolar samtidigt.
Maud Bengtsson (S, Trollhättan) är Kunskapsförbundets ordförande. Bengtsson var för övrigt en av dem som röstade nej i Trollhättans fullmäktige till extra pengar till förbundet. Bengtsson säger till TTELA:
”Det finns en gräns för hur mycket vi kan dra ner, och vi tycker att vi snart är där.”
Min åsikt är att vi har passerat den gränsen redan i höst. Och det kan vi som sitter i direktionen inte acceptera och stå för.
Min egen uppfattning är också att direktionen i Kunskapsförbundet är ett självständigt politiskt organ som ska fatta sina egna beslut och som inte ska vara marionetter för andra. Direktionen ska utgå från skolans uppdrag och anordna utbildningarna på det sätt som lagar och förordningar föreskriver. Och som är till gagn för eleverna. Sedan får ägarkommunerna helt enkelt betala vad det kostar (inom rimliga gränser).
Det är också en uppfattning som ligger nära det som Bo Carlsson (C) framförde på onsdagens fullmäktige i Vänersborg. Carlsson sa:
”Direktionen kan och har möjligheter att fatta i princip vilka beslut [som helst]. Dom är helt fristående och det är ett eget fullmäktige. Konsekvenserna utav direktionens beslut får deras ägare stå för.”
I voteringen röstade samtliga närvarande ja till nedläggningen av de 5 programmen. Det var bara Vänsterpartiet i Vänersborg som röstade nej. Det har TTELA helt missat…
Det kan väl nämnas att de andra partierna, de som röstade ja till nedläggningarna, skrev en protokollsanteckning, där de typ protesterade mot den situation de ”oförskyllt” (eller?) befann sig i. (Jag har inte sett protokollsanteckningen.)
Kunskapsförbundet fattade ytterligare ett kontroversiellt beslut. Det får jag återkomma till. (Lutz Rininsland, V, har för övrigt redan beskrivit det i sin blogg – se ”Gjorde jag rätt i Kunskapsförbundet?”.)
Vänersborgs kommun har bekymmer ! Det handlar känslomässigt om ”vill vara-epitet” som kanske inte helt är förenligt i ett samverkansbolag som KFV där samarbete är nyckelord.
Det är mycket som Vänersborgs kommun vill vara (eller bli ännu mera) beroende på vilka tjänstemän eller politiker man frågar.
Det finns epitet för kommunen styrande (oftast avses bara staden Vänersborg) såsom Bandystaden, Arenastaden, Idrottsstaden, Jazzkommunen, Musikkommunen, Cupstaden, Kulturstaden, Turiststaden, Evenemangsstaden, Årets Stadskärna-tävling och inte minst administrativt som Regionhuvudstaden. Frågar man eldsjälar för var och en av dessa epitet så ska det satsas mångmiljonbelopp ur den gemensamma skattekassan.
Men i grund och botten har Vänersborgs kommun enligt lagen till uppgift att ha hand om så kallad kommunal kärnverksamhet och det är Grundskola, Äldreomsorg, Vård och Samhällsbyggnad. Och detta bör ske över hela kommunens geografiska yta.
(blir det pengar över kan dessa fördelas till vattenpalats, aqua blå, naturskolor, testanläggningar, kulturaxlar, pussbänkar, rondell-robotklippare och arenor)
I tider där Vänersborgs kommun befinner sig i ekonomiskt besvärligt läge måste varje krona vändas på innan man använder den. Lyft blicken. Gå ur dyra byggnader och hyreskontrakt oavsett om de används av KFV eller kommunen själva. Dyra program måste delas mellan en eller flera kommuner. Bygg inte murar. Kommunerna Vänersborg och Trollhättan ligger dikt an mot varandra men även Mellerud, Grästorp och Uddevalla ligger nästgårds så kommunalt samarbete istället för dyr tävlan torde vara det bästa för våra ungdomar som ska utbilda sig på gymnasium.
Det är också bara 15 minuter mellan orterna. Ett otroligt väl, unikt och lyxigt utbyggt kollektivtrafiksystem i tvåstad (beslutat av politiker). Dagtid hela fyra stomlinjer med buss 61, 62, 65 och 66 samt dessutom cirka 25 tågturer tur&retur. Under nattetid tar ”nattlinjerna” vid.
Bedrövligt