Hem > Allmänt Vänersborg, investeringar, Nyheter och politik > Kostnaderna för kommunhuset

Kostnaderna för kommunhuset

Det har säkert inte undgått vänersborgarna att Kommunhuset renoveras och byggs om. Jag har själv skrivit några bloggar i ämnet. Det har också varit en diskussion huruvida allt, som t ex beslut och upphandling, har gått lagligt till. Vilket det inte har gjort. (Se ”Svidande kritik från revisorerna – kommunhuset (1/3) ”, ”Svidande kritik från revisorerna – kommunhuset (2/3)” och ”Svidande kritik från revisorerna – kommunhuset (3/3)”.) Dessutom har frågan behandlats, i kommunfullmäktige, om samhällsbyggnadsnämndens ordförande Benny Augustsson (S), som nu är kommunstyrelsens ordförande, skulle få ansvarsfrihet för de ”tillkortakommanden” som avslöjats. Det fick han, till slut… (Se ”Lekstuga om ansvarsfrihet?” och ”Augustsson (S) fick ansvarsfrihet”)

I dagens diarium hittar jag ett dokument som har att göra med kostnaderna för drift och investeringar kopplade till renoveringen och ombyggnaden av kommunhuset. Det är kommunens revisorer som har efterlyst en sådan sammanställning och det är kommunens ekonomikontor som i dialog med förvaltningarna har utfört arbetet.

Sammanställningen av kostnaderna gäller för perioden 2016 till och med juni 2019. Den utgår från de kostnader som är:

”särredovisade på koder i ekonomisystemet för inomhusklimatet.”

Det betyder att arbetstid för kommunens egen personal som arbetat med konsekvenser av problemen kopplade till inomhusklimatet, dvs renoveringen och ombyggnaden av kommunhuset, och kostnader för sjukskrivningar inte ingår i beräkningarna.

Det handlar om mycket pengar…

Här följer sammanställningen av driftskostnaderna:

I och med att personalen inte har kunnat arbeta i kommunhuset under tiden som renoveringen och ombyggnaden pågår så har förvaltningarna tvingats hyra in sig i andra, privat ägda lokaler. Barn- och utbildningsförvaltningen och delar av socialförvaltningen håller t ex till i det gamla skattehuset på Residensgatan. Lindgården ägs av kommunen och redovisas därför för sig.

De totala driftskostnaderna uppgår alltså till drygt 25 miljoner kronor. Och det fram till och med juni. Lokalerna hyrs fortfarande och kommer så att göras fram till kommunhuset står färdigt för inflyttning. Prognosen för hyreskostnaderna resten av 2019 uppskattas till 3,25 milj kr.

Sedan har kommunen även kostnader för investeringarna:

Investeringskostnaderna är uppe i nästan 77 miljoner… Men det räcker inte. Kommunhuset är ju inte klart. Prognosen för de totala investeringskostnaderna är:

Kostnaderna för investeringarna beräknas alltså spränga ”100-miljonersvallen”. Det blir därmed en av de största investeringarna i kommunens historia. Och det i ett läge där kommunen behöver pengarna till t ex skolor och förskolor…

Och det kanske inte stannar där…

Rykten säger nämligen att även kopparplåten på takkuporna, inklusive taken under, måste bytas på grund av läckage. Ryktena påstår också att detta har varit känt en längre tid, men att ingen har gjort något åt det. Ungefär som på Norra skolan… Men detta är alltså rykten, vi blir nog snart varse om de stämmer.

Vad ska man säga?

 1. rune
  5 september, 2019 kl. 19:21

  Varför ska kommunen använda skattemedel för att köpa möbler för 1.098.000 kronor ?

  Är de befintliga möblerna luktskadade också så de måste slängas eller säljas …. eller är det bara ”lite fräckt” att alla också ska få nya möbler ?
  För jag förmodar att inte fler anställda än tidigare ska ”bo” i det renoverade kommunhuset som motiverar möbelköp för över en miljon kronor.
  Återbruk, miljötänk och sparsamhet gäller inte förtroendevalda och kommunens anställda när någon annan betalar.

  Och en innergård för pimpad för en miljon kronor !! Blir det då specialfontäner, pergola, vinrankor och guldpläterade och uppvärmda soffor som planeras där ?
  Eftersom det är en arbetsplats och inte för allmänheten … räcker det inte då med enkel grusbeläggning, soffor i tryckimpregnerat och några Ölandstok- eller Rhododendron-buskar för pimpkostnad på 20 tusen ?

  Jag blir bestört och förbannad

 2. Larsson
  5 september, 2019 kl. 11:24

  Använd Huvudnässkolans aula! Fixa lite elektroniska bitar sen får det vara nog!

 3. 31 augusti, 2019 kl. 13:15

  Hej,
  kan inte politiker mm sitta i baracker som eleverna får göra?? 😉 Vad är huvudanledningen till att det kostar så mycket?

 4. Jb
  30 augusti, 2019 kl. 17:12

  Gräv i stället i det helt sjuka priset som kommunen betalar för de nya lokalerna man hyr på Trenova-område. 1’000kr per kvadrat. Hur många tusen kvadrat har man hyrt? Hur långt är kontraktet? Skrämmande förhandling!

 5. andersson
  30 augusti, 2019 kl. 17:05

  ‘Hyra, Lindgården’ varför är den med i beräkningen? Den internfaktureras väl, precis så som hade gjorts om personal ist suttit i kommunhuset?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: