Nya regler om sponsring, bidrag mm på gång
Den 21 september 2016 satte Jonathan Axelsson (M) och jag (V) våra namnteckningar under motionen “Kommunala bidrag gällande marknadsföring, evenemang och sponsring”. Det var en historisk motion i Vänersborg, det var första gången en moderat och en vänsterpartist skrev en gemensam motion. (Du kan läsa motionen i sin helhet här, “V och M skriver gemensam motion” och du kan ladda ner den här.)
Efter nästan 2 år, den 28 mars 2018, biföll kommunfullmäktige motionen i sin helhet. (Se “Gårdagens KF (1): Marknadsföring och kommunala bidrag”.) Det innebar att kommunfullmäktige uppdrog åt kommunstyrelsen att i samverkan med kultur- och fritidsnämnden:
- “ta fram ett förslag på vilka typer av bidrag gällande evenemang, jubileer, marknadsföring och sponsring som ska finnas tillgängliga att söka i kommunen,”
- “ta fram förslag på rutiner för hur bidragen ska handläggas och beslutas, utifrån transparens och likabehandlingsprincip,”
- “ta fram förslag på årlig budget till respektive bidrag.”
- “utarbeta en tydlig policy för hur kommunen ska hantera föreningar som vill marknadsföra event eller verksamhet på kommunens hemsida och via sociala medier.”
I kommunstyrelsen den 21 januari i år, efter ytterligare 2 år alltså, så presenterades resultaten av förvaltningarnas arbete. Resultatet bestod av tre dokument: “Riktlinje för sponsring och donationer”, “Policy för sponsring och donationer” och “Regler för evenemangs- och marknadsföringsbidrag inom kommunstyrelsens verksamhetsområde”. (Du kan ladda ner respektive “regelverk” genom att klicka på titlarna/länkarna. Det är inte många sidor.)
Kommunjuristen informerade kommunstyrelsen om de föreslagna “regelverken”. Under presentationen ställdes också några frågor från politikerna. Det blev emellertid inga diskussioner, vilket kanske inte heller var att vänta. Det handlar om mycket svåra och komplicerade frågor och förslagen till ”regelverk” var tämligen juridiska, komplexa och svårbegripliga.
Det var redan innan sammanträdet bestämt, av KSAU (=kommunstyrelsens arbetsutskott), att inga beslut skulle fattas på kommunstyrelsen utan hela ärendet skulle tillbaka till just KSAU. Under tiden, fram till nästa KSAU-sammanträde, var det ok att ledamöterna skickade synpunkter till förvaltningen – synpunkterna skulle tas i beaktande i det fortsatta arbetet med “regelverken”.
Det är viktigt att kommunen får så bra och tydliga regler som möjligt. Min åsikt är att “regelverken” borde analyseras och bearbetas i ett gemensamt forum. Det får inte bli partipolitik med diverse “taktiska överväganden” av ärendet anser jag. Reglerna och riktlinjerna borde bli föremål för arbete i t ex en arbetsgrupp med både politiker och tjänstemän, kanske även med representanter för några föreningar. Det är viktigt att enigheten blir så stor som möjligt. Och det är viktigare att det blir bra än att det går fort…
Det är nämligen så, anser jag, att de liggande förslagen, som presenterades i kommunstyrelsen, har stora brister. De utgör en bra början, en bra utgångspunkt för vidare diskussioner, men de är inte färdiga.
De liggande förslagen beskriver på ett bra sätt att all sponsring, alla donationer och alla evenemangs- och marknadsföringsbidrag ska ske utifrån gällande lagstiftning och principerna om objektivitet och likabehandling. Det är emellertid lika viktigt att kommunen skapar tydliga och transparenta riktlinjer och regler och att dessa blir kända av vänersborgarna. Regelverket ska naturligtvis också vara till för kommunens och invånarnas bästa och gynna en positiv utveckling. I förslagen är det mer juridik än politik…
Här följer några av mina tankar och synpunkter på de liggande förslagen. Det är inga svar eller lösningar på alla frågetecken och problem, men det är punkter som det måste jobbas vidare med.
1. Samtliga dokument med regler och riktlinjer bör gälla hela kommunen. Det är inte lämpligt att att en enskild nämnd fattar beslut i sponsring och donationsfrågor. Det får inte heller finnas några risker att enskilda tjänstemäns- och enskilda politikers intressen vägs in i bedömningar och beslut. Och det behövs detaljerade dokument, annars är det lätt att skapa egna tolkningar.
2. Det råder trots utförliga definitioner i dokumenten ändå en viss begreppsförvirring i dem.
3. Kommunens helägda aktiebolag saknas, de bör också omfattas av riktlinjerna.
4. Sponsring, marknadsföringsbidrag mm måste mätas och utvärderas. Det saknas i dokumenten.
5. Det sägs ingenting om hemsidan i förslagen… Hemsidan, sociala medier är viktiga i kommunikationen med föreningarna och invånarna. Det är en stor och viktig del i motionen och borde vara så i “regelverken”. Det ska vara lätt att på hemsidan följa vilka som får bidrag och med vilken motivering, hur man söker samt få ta del av utvärdering, vilka bidrag det finns att söka för alla typer av event osv. Det ska vara transparent.
6. Frågan om varför kommunen ska sponsra är inte korrekt besvarad i de nuvarande förslagen. Sponsring handlar inte bara om affärsmässiga grunder… Kommunen ska använda sponsringen för att styra. Det ska finnas ett syfte, det här vill vi. Sponsringen ska stärka Vänersborgs värdegrund! Den bör även vara kopplad till visionen, strategiska mål och värden. Kommunen ska sponsra sådant som i hög grad bidrar till att något stöds som kommunen “vill nå”, stödja och uppmuntra.
Det här var en kortare sammanfattning av mina synpunkter. Jag har fler (så klart!) och har dessutom utvecklat dem i ett dokument som jag har skickat till förvaltningen. (Är du intresserad av att ta del av mina tankar och synpunkter i sin helhet, så kan du ladda ner dokumentet som jag skickade till KS-förvaltningen här.)
Och som jag har skrivit tidigare, det är viktigt att föreningarna i kommunen, och även andra intresserade, sätter sig in i förslagen ordentligt. Har man andra synpunkter är det bara att ta kontakt med någon politiker eller något parti.
Gör det.
Senaste kommentarer