KF (23/9) 1: KF blev en fullträff + Öde hus
“KF blev en fullträff.”
Det trodde jag aldrig att jag skulle skriva som överskrift på en blogg – ”KF blev en fullträff!”. Men det är inte innehållet jag tänker på. Det har sällan varit någon fullträff. Ja, det skulle vara budgetsammanträdena 2016-2017 då, när betongpartierna i olika konstellationer röstade igenom kopior av Vänsterpartiets budgetförslag… (Se “Mandatperiodens budgetar”.) Nej, jag tänker på webbutsändningen av gårdagens sammanträde. Det var i stort sett tekniskt perfekt. Ljudet var bra, alla ledamöter hördes, och man kunde se dem allihop. Ja, det gick till och med att se de olika deltagarnas ansiktsuttryck…
Det var en historisk dag för Vänersborgs kommunfullmäktige. Det var alltså det första sammanträdet någonsin som sändes direkt på webben. Det var ett resultat av en vänsterpartistisk motion, ja… – egentligen kanske två. (Se gårdagens blogg “Kretsloppsparken mm“.) Nu är det tänkt att alla sammanträden ska direktsändas i fortsättningen. Vi får se hur det kommer att gå, det kanske blir svårare den dag då det blir riktiga fysiska sammanträden igen. För då lär det behövas fler mikrofoner och kameror, personal bakom dom etc.
Men det blir en senare fråga. Gårdagens webbutsändning kunde knappast ha blivit bättre. Det tyckte nog alla de 161 personer som tittade ”live”. (Givetvis tittade inte alla på hela mötet.) Och kanske det bästa av allt, det går att se utsändningen i repris. Ja, du kan se sammanträdet hur många gånger du vill. Och det går att hoppa direkt till de ärenden som du är intresserad av. Tidigt på morgonen idag hade 69 st sett “eftersändningen” och nu när bloggen publicerades 128. Så många personer har nog aldrig beskådat ett fullmäktigesammanträde samtidigt – “in real life”. Och fler lär det bli som kommer att se eftersändningen. (Se sammanträdet här: “Kommunfullmäktige, 23 september 2020”.)
Fullmäktiges ordförande Annalena Levin (C) ska också ha en stor eloge för att det fanns (och finns) teckenspråkstolkning.
Demokratin i Vänersborg har tagit ett stort steg framåt.
Rent innehållsmässigt var det emellertid ett ganska tråkigt sammanträde igår. Men så är det ibland, politik är inte alltid roligt och underhållande. Vi får se hur det blir framöver, det kan nämligen stundtals gå ganska hett till på sammanträdena. Kanske skulle ännu fler sätta sig framför datorn, “paddan” eller mobilen om det blev så…
Jag har beskrivit fullmäktiges ärenden i en rad bloggar innan sammanträdet. (Se “Motion från V:are”, “Kommunfullmäktige på onsdag! (1/2)” och “Kommunfullmäktige på onsdag! (2/2)”.) Jag ska inte upprepa detta. Däremot vill jag kommentera en del av inläggen och också några beslut som inte var riktigt väntade.
Behandlingen av medborgarförslaget “Kartläggning obebodda hus och tomma verksamhetslokaler i Vänersborgs kommun” gjorde förslagsställare Christer Waldemarsson mycket besviken.
Medborgarförslaget avslutades med två förslag:
- “Att Vänersborgs kommun gör en kartläggning av obebodda hus och outnyttjade fastigheter och lokaler för verksamheter i Vänersborgs kommun.”
- “Att Vänersborgs kommun kontaktar ägarna till de obebodda husen och tomma fastigheterna på ett kostnadseffektivt sätt med information om vilka möjligheter som finns i kommunen genom uthyrning, försäljning eller finna alternativa användningsområden.”
I utredningen av medborgarförslaget så säger tjänstemännen att förslaget slår in öppna dörrar och att förslaget därför ska anses besvarat:
“Vänersborgs kommun medverkar redan i ett projekt som har samma syfte som medborgarförslaget.”
Det som åsyftas är ett Leaderprojekt där Dalslands folkhögskola är projektägare:
“Fokus för projektet är att ge det stöd som kommuner, företag och markägare behöver för att ge möjligheter till och uppmuntran för inflyttning. Inventering av obebodda hus är ett av de medel som kan vara aktuella för ökad inflyttning.”
När medborgarförslag behandlas i kommunfullmäktige och politikerna ska fatta beslut om dem, så erbjuds förslagsställarna att komma till fullmäktige och delta. Coronan satte hinder för detta denna gång, så förslagsställare Waldemarsson hade istället skickat in en skriftlig kommentar – som lästes upp på mötet:
“Jag bedömer att tjänsteskrivelsen inte täcker eller svarar på innehållet i mitt förslag.
Dalslands folkhögskola har mycket riktigt startat ett leader-projekt med syfte att få fler boende till Dalsland och Munkedal. En delaktivitet är att inventera ödehus i Dalsland.
Men mitt förslag var att i Vänersborgs kommun kartlägga obebodda hus OCH lokaler för verksamheter. Alltså vänersborgs kommuns hela yta och inte bara Dalslandsdelen.
Den andra delen i mitt förslag är inte alls besvarat av Er.
Förslaget är att kontakta ägarna till kommunens obebodda hus och outnyttjade verksamhetslokaler om möjligheter till uthyrning, försäljning eller finna alternativa användningsområden. Den aktiviteten ingår ej i Leader-projektet hos Dalslands folkhögskola.
Alltså både obebodda hus och outnyttjade verksamhetslokaler, samt förslag på lösningar. Jag ser faktiskt ganska allvarligt på att beslutsunderlaget inte är komplett.”
Waldemarsson anser att beslutsunderlaget “inte är komplett”. Jag kan inte riktigt avgöra om detta stämmer och i så fall hur allvarligt det är. (Du kan ladda ner beslutsunderlaget här.) Men däremot kan jag tycka att vi politiker måste ta allvarligt på att en kommuninvånare, som lämnar in ett medborgarförslag, ska behöva tycka att ett svar “inte är komplett”, dvs inte har blivit behandlat och utrett på ett korrekt sätt.
Det är viktigt för förtroendet för demokratin och politikerna i Vänersborg att vänersborgarna anser sig vara rättvist behandlade och att förslag som lämnas in behandlas seriöst. Och om (notera att jag skriver “om”) så inte var fallet denna gång, så är det beklagligt.
Det var däremot, tycker jag, beklagligt att inte någon politiker reagerade, t ex kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson (S), och kommenterade Christer Waldemarssons skrivelse på beslutsunderlaget innan fullmäktige utan diskussion beslutade att:
“genom nedanstående tjänsteskrivelse anse medborgarförslaget besvarat.”
Vilket i praktiken innebar att förslaget slängs i papperskorgen.
Det kanske är läge att avvakta ett tag och se vad Leader-projektet leder till för resultat – och återkomma på något sätt…
Det kommer fler bloggar om gårdagens fullmäktigesammanträde.
Anm. Efter lite kommunikation med en av kommunens IT-experter så har jag fått lära mig att det inte kommer att krävas mer personal vid webbsändningarna när sammanträdena blir som vanligt, dvs den dag då alla ledamöter samlas på ett ställe. Det är för övrigt en av grundidéerna för hela konceptet. Webbsändningen kommer att kunna startas, stoppas och pausas av t ex sekreteraren på plats. Det kommer att finnas automatiska kameror som fokuserar på den som pratar vid talarstolen eller podiet. (Redigerat kl 18.30.)
Senaste kommentarer