Hem > Inriktningsmål, KS 2021 > Det här vill kommunen

Det här vill kommunen

Imorgon onsdag är det sammanträde med kommunstyrelsen. Det beräknas ta hela dagen. Igen.

Det blir som vanligt en hel massa information. Det är egentligen synd att inte alla dessa föredragningar av tjänstemän, jurister och andra ”experter” öppnas för en större publik, t ex genom att visas på kommunens webb-TV. Det skulle verkligen vara att ge vänersborgarna möjlighet att sätta sig in i aktuella kommunala frågor. Och också ett sätt att bjuda in kommuninvånarna i den demokratiska processen. Som en kompromiss, om vissa politiker och/eller partier inte vill öppna sammanträdet helt, så skulle de politiska diskussionerna, som i regel kommer efter all information, kunna ske inför ”stängda dörrar”. Om det nu blir några sådana diskussioner överhuvudtaget…

Så här ser dagordningen ut för imorgon:

Igår publicerade jag en blogg om ärende 7 (se ”KS (24/2): Budgetramar 2022”), vilket är morgondagens största och viktigaste ärende. Det handlar om kommunledningens (S+C+MP) förslag till anvisningar/budgetramar för kommunens nämnder och styrelser år 2022.

I denna blogg hade jag tänkt gå vidare med att redovisa och analysera hur kommunens mål för Vänersborgs kommun ser ut för de närmaste åren. Ja, i varje fall hur de ser ut på ”idé-stadiet”. Det är ju de styrande partiernas (S+C+MP) förslag det handlar om, och det finns ju en chans att de ändras. Kommunfullmäktige fattar ju inte det slutliga beslutet förrän i juni. Målen finns för övrigt med i förslaget till ”Anvisningar: Budget 2022” och avser perioden 2021-2023.

Min tanke var att ställa kommunens mål i relation till kommunledningens förslag på ”budgetramar”. Men så ändrade jag mig… Istället publicerar jag helt enkelt kommunens inriktningsmål ”rakt upp och ner”. Då får du som läsare själv fundera på och dra slutsatser om hur mål/krav och medel/resurser går ihop i kommunen. Om de nu gör det…

Så här följer i oavkortad form:

”Vänersborgs kommuns inriktningsmål för perioden 2021‐2023″‘

===

I Vänersborgs kommun ska det finnas mer jämställda och jämlika förutsättningar att påverka sina liv

Våra invånare ges lika möjligheter att forma sin framtid, där lokala skillnader utifrån livssituation, boendeplats och ekonomi utjämnas. Den sociala inkluderingen medför att invånarna kan påverka och delta i samhället oavsett bakgrund, där olika insatser riktas beroende på skillnader i olika boendedelar. Kommunens verksamheter arbetar, i samverkan med fler organisationer, för att minska effekterna av socioekonomiska faktorer, där ett rättighetsbaserat perspektiv ger möjlighet till utbildning, bostad och arbete.

Fler barn och unga uppnår bättre skolresultat och fullföljer sina studier

Barn och unga ges goda framtidsmöjligheter där skolan erbjuder individuellt stöd och förebyggande insatser. Kommunens olika verksamheter arbetar för att främja faktorer som påverkar skolresultat såsom arbetsmiljö, fysiska miljöer, hemförhållanden, fritidsmöjligheter och stöd i unga år. Fullföljda studier ökar möjligheterna att välja en sysselsättning som upplevs stimulerande och att nå egenförsörjning.

Vänersborgs kommun har en god service och hög effektivitet

Brukare och invånare möts av en hög tillgänglighet, där kommunens verksamheter håller en god kvalitet och effektivt använder invånarnas skattemedel. Våra brukare är nöjda med den välfärd vi levererar. Kvalificerad personal leder till en god kvalitet i våra verksamheter, där innovation och teknik bidrar till att effektiviteten är hög.

Sjukfrånvaron bland våra medarbetare ska minska

Friska medarbetare bidrar till en mer hållbar arbetsmiljö och ekonomi. I Vänersborgs kommun upplever medarbetarna delaktighet och förståelse för sitt uppdrag och sin roll. Med en engagerad personal trivs många med sin arbetsplats och kommunen anses vara en attraktiv arbetsgivare. Tillsammans med ett tryggt och stabilt ledarskap så bidrar förutsättningarna till en lägre sjukfrånvaro.

Enklare och kortare vägar att starta och etablera företag

Företag i Vänersborgs kommun får ett gott bemötande där entreprenöriellt företagande välkomnas. Det är enkelt att få kontakt med kommunen, och den digitala servicen leder till effektivare flöden inom och mellan olika förvaltningar. Näringslivet möts av en lyhörd förvaltning och effektiva beslutsvägar. Företag i kommunen ges möjligheter att expandera, där kommunen kan bistå med tillgänglig mark och lokaler när nya och befintliga företag vill verka och etablera sig i kommunen.

Vänersborg är en ekologiskt hållbar kommun med minskad klimatpåverkan

Den ekologiskt hållbara kommunen bidrar till att vårda våra resurser för nuvarande och framtida invånare. Kommunens Miljöprogram 2030 värnar om hela den geografiska kommunen, och ökad kunskap hos invånarna underlättar för klimatvänliga val. Nya klimatsmarta lösningar och teknisk innovation leder till minskad miljöpåverkan såsom fossiloberoende, hållbar konsumtion, upphandling och inköp. Miljöperspektivet beaktas vid kommunens beslutsfattande och olika former av samverkan.

===

PS. De av mina läsare som är nyfikna på vad som hände på Kunskapsförbundet Västs sammanträde idag hänvisas till Lutz Rininslands (V) blogg: ”Kloka kommuner fattar kloka beslut”. (Jag hinner inte med att skriva idag…)

Kategorier:Inriktningsmål, KS 2021
 1. Håkan Gasslander
  24 februari, 2021 kl. 10:03

  Tycker att det verkar som att denet viktigaste saknas i inriktningsmålen. Det borde läggas till ett stycke med ungefär följande ordalydelse: ”Ovanstående mål gäller sä länge som de inte kommer i konflikt med budgeten”.

 2. per-arne johansson
  23 februari, 2021 kl. 20:48

  Lägg ner Vänersborg som kommun

 3. Anders Johansson
  23 februari, 2021 kl. 20:24

  De här blir en tuff punkt för tjänstefolket.
  ”Vänersborgs kommun har en god service och hög effektivitet”

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: