Hem > Hamnar > Hamnen i Vargön – en ny arena? (1/2)

Hamnen i Vargön – en ny arena? (1/2)

hamnbild2Vänersborgs kommun står inför stora investeringar de närmaste åren. Barn- och Ungdomsnämnden behöver fräscha upp, bygga om och bygga nytt när det gäller både förskolor och skolor. Idrottsanläggningar behöver renoveras. Socialnämndens verksamhet kräver allt mer pengar. Nämnden behöver bygga ut och renovera äldreboenden. Samhällsbyggnadsnämnden ska förutom att hålla gator och vägar i ordning fortsätta utbyggnaden av VA-nätet, i Dalsland, Nordkroken och Gardesanna, underhålla fastigheter och bygga gång- och cykelvägar…

Det finns mängder med skriande, grundläggande behov som måste tillfredsställas!

I detta läge läste vi i TTELA förra onsdagen:

”Flytt till Vargön kommer närmare”

En ödesdiger rubrik. Den ger mig rysningar…

vargon_hamnHamnen i Vargön har alltså blivit aktuell igen. Ärendet var uppe nu senast i Samhällsbyggnadsnämnden. Tio av elva ledamöter beslutade att ställa sig bakom ett förslag att flytta hamnen i Vänersborg till Vargön. Det är framför allt Socialdemokraterna och Centerpartiet som har varit drivande. I många år. Nu tycks de ha fått med sig både Moderaterna och de andra partierna på tåget.

Det tycks bara vara Vänsterpartiet som vill ge förslaget båten…

En flytt av hamnen från Sanden i Vänersborg till Vargön handlar om investeringar i mångmiljonklassen… Och då menar jag verkligen mångmiljonklassen. I arenaklass!

Till underlag för Samhällsbyggnadsnämndens beslut att fortsätta arbetet med att flytta hamnen ligger en skrivelse från Samhällsbyggnadsförvaltningen. Den pekar, naturligtvis, på ett antal fördelar med en flytt.

Det största skälet är att det är betydligt miljövänligare att transportera gods sjövägen än med lastbilar. Och det är ju sant. Man menar också att en hamn i Vargön skulle minska lastbilstrafiken genom Vänersborgs centrum. Och det är ju också sant.

Till skillnad från den nuvarande hamnen på Sanden i Vänersborg skulle det i Vargön också finnas en potential att kunna utveckla godstrafikverksamheten. Detta genom att hamnplanen kan göras dubbelt så stor jämfört med Sanden. Ja, även det är sant.

Förvaltningsskrivelsen nämner också att det finns också två optionsavtal på området, ett med Re:Newcell och ett med Vattenfall för värmeanläggning. Båda företagen sägs vara mycket posi­tiva till en etablering av hamnverksamhet på området. I skrivelsen från förvaltningen sägs det också att Yildirim Group of Companies, ägare till Vargön Alloys AB, uttryckt en vilja av att medfinansiera hamnen. Det här är väl tveksamt om det är sant.

Det är vad jag kan se de skäl som nämns för en flytt av hamnen från Vänersborg till Vargön. Förutom då också att hamnområdet på Sanden skulle kunna användas till bostäder.

pengar4Och visst, det finns fördelar med allt. Det är bara några små aber… Det finns en del frågetecken. Och man får ingenting gratis…

Förvaltningen tar själv upp flera av frågetecknen i sin skrivelse.

”Bertil Hallman har gjort en stråkstudie där Trafikverkets bedömning är att byggnation av ny slussled innan 2030 är den enda möjligheten att bibehålla och utveckla Vänersjöfarten.”

Utredningen ger slussarna i Trollhättan en teknisk livslängd fram till 2030 – därefter måste antingen nya slussar finnas på plats. Eller Vänersjöfarten upphöra.

Men:

sluss”I förslaget om nationell plan för transportsystem 2014-2025 finns inga investeringar för Göta Älv/Trollhätte kanal.”

Trollhätte kanal nämns på två ställen på var sin halv rad i utredningen.

Bara detta ”lilla” frågetecken är enligt min mening skäl nog att inte flytta hamnen i nu-läget. För vad ska Vänersborg med en hamn till om fartyg inte längre kan trafikera Göta Älv?

Men det finns fler frågetecken…

Förvaltningsskrivelsen:

bridge2”Hur den framtida Vänersjöfarten kommer att se ut är svårt att sia om. Stora faktorer påverkar dess framtid: Inre vattenvägar, ombyggnad av slussarna samt Göteborgs planer att bygga en Hisingebron låg kommer bli en flask­hals för Vänersjöfarten.”

Det handlar om att Göteborg vill ersätta Göta Älv-bron med en ny och lägre bro. En sådan bro kommer att bli ett trafikhinder med stor negativ påverkan på Vänersjöfarten.

Behövs det fler skäl till att åtminstone avvakta med ett flytt av hamnen till Vargön? Det finns fler skäl…

Förvaltningen skriver:

”På senare tid har transporterna minskat på grund av nedläggningen av Holmen Paper och minskad produktion vid Vargön Alloys AB. Transporter till och från Vargön Alloys AB sker idag övervägande med lastbil och med fraktfartyg via Göte­borg och Uddevalla hamnar.”

Och av detta ska man dra slutsatsen att hamnen ska flytta?

Det finns inga siffror på omfattningen av båttrafiken i utredningen. Av någon anledning. Det bör ju vara en väsentlig information. Av i det närmaste avgörande betydelse. Kan man tycka…

Därför skrev jag till VD:n för Vänerhamn Göran Lidström och frågade. Följande tabell ger de korrekta siffrorna:

hamnsiffror2

Måndagen den 15 dec 2008 kl 13.47 tillverkades det sista papperet på Holmens bruk. Det syns genom den enorma nedgången i både fartygsanlöp och godsvolym som skedde år 2009. Under de senaste åren har sjötrafiken återhämtat sig något. Men notera: Som mest har i genomsnitt 2 fartyg i månaden anlöpt hamnen i Vänersborg under ett år!

Två fartyg i månaden!

Jag kunde för övrigt inte låta bli att göra ett diagram av tabellen.

hamnsiffror

Det kommer fortfarande bara två fartyg i månaden till hamnen i Vänersborg…

”Hur den framtida Vänersjöfarten kommer att se ut är svårt att sia om.”

Vad är det som säger att kurvorna ska brytas och sjötrafiken öka dels i Vänern och dels till en hamn i Vänersborg i framtiden?

vantaTittar man sammanvägt på ovanstående frågetecken så inser väl alla att det inte är läge att flytta någon hamn. Det handlar väl snarare om det behövs en hamn överhuvudtaget i Vänersborg.

Jag kommer med ytterligare en blogg i ämnet inom kort. Det finns mer frågetecken att ta upp. Och så var det ju detta med kostnaderna…

.

Andra delen återfinns här: ”Hamnen i Vargön – en ny arena? (2/2)

Kategorier:Hamnar
  1. LasseVbg
    30 april, 2014 kl. 13:42

    Om vi behöver en egen Arena så måste vi ju ha en egen hamn…kosta vad det kosta vill, allt för prestigens skull.

    Gilla

  2. 30 april, 2014 kl. 10:01

    SGI har redan sagt sitt om rasrisken i området och Det Kanske inte räcker med Mljioner för att få det området säkrat mot ras , tex avråder man från muddring i området pga rasrisken då detta gör marken mer instabil så min åsikt är Bygg inte mera i direkt närhet av vattnet för då blir det dyra kostnader som jag inte kan överskåda, det kan tänkas bli ”Värre ” än Arena kostnaderna !!!

    Gilla

  3. Per Sjödahl
    29 april, 2014 kl. 23:03

    Min personliga åsikt är att det inte är ett kommunalt ansvar att varken anlägga eller
    driva hamnar.

    Gilla

  4. brålandaförälder
    29 april, 2014 kl. 21:02

    Eller varför inte nyttja en redan befintlig och rejäl hamn några få kilometer söderut ? Trollhättans hamn torde ju passa de båda städerna som hamn för alla företag med bulkgods i tvåstad.
    Från Trollhättans hamn är det bara en kort sträcka förbi Stallbacka industriområde så är man framme i Vargön.
    Varför ska Tvåstad ha två hamnar ?

    Känns som alla de hundratals miljonerna från Vänersborgs kommuns skattebetalare bara blir kastade i sjön :-) utan någon som helst nytta för invånarna.

    Gilla

    • Pontus
      29 april, 2014 kl. 22:55

      Det finns en grovplanering för ett järnvägsspår från alloys till stallbacka. Men hamnen där är inte i nuläget anpassad för den typen av gods som slaggen är.

      Är för många ”?” för att ta beslut idag om att flytta hamnen.

      Kan inte Bert fixa en ny hamn, han gör ju bara saker som är bra och går med vinst. Han kan väl ta arenan med, den är ju så bra. Det är inget strandskydd och sån skit där heller.

      Gilla

  5. 29 april, 2014 kl. 19:39

    Vore bra att få fram vilka volymer det egentligen handlar om. Skulle ägarna till Vargön Alloys helt gå över till transport till hamnen i Vargön, så skulle vi slippa lastbilstrafiken FRÅN Uddevalla och Göteborg samt lastbilstrafiken TILL Uddevalla. Jämför med 60.000 ton last i hamnen i Vänersborg så gissar jag på fem gånger mer (300.000 ton) som kommer TILL Vargön Alloys och två gånger dessutom (120.000 ton) som lämnar Vargön Alloys. Men vad skriver du? Menar du att man chansar, att man inte ha försäkrat sig om att verkligen ta reda på om det finns överhuvudtaget en seriös tanke hos de turkiska ägarna till Vargön Alloys att vilja vara med ”på tåget”?

    Gilla

  6. Roy Andersson
    29 april, 2014 kl. 19:16

    Ett utmärkt diagram! Det visar vad det kan innebära för ett företag när en storkund försvinner. Men ännu viktigare är att det också visar att övriga kunder tillsammans ökar år för år och då blir den samlade bedömningen att det gäller att ta reda på om denna ökning kan fortsätta eller inte. Utan storkunden som försvann så har sjögodsvolymen mer än fördubblats sedan 2009. Tack för att vi slapp alla dom lastbilarna på 44:an och 45:an!
    Om bron i Göteborg blir några meter högre eller lägre har mest betydelse för hur ofta den behöver öppnas för fartygstrafik, det innebär inget stopp för stora fartyg.Därför blir de avgörande frågorna: Hur mycket gods kan det bli frågan om? Kan hamnavgifter betala vad som krävs för att Investeringen kan ”räknas hem”? Om hamnen INTE byggs, kan då vägar och järnvägar klara framtidens ökande transporter utan extra investeringar? Kan en hamn för gods också bli ett lyft för vänerturismen? Jag hoppas att beslutsfattarna har mer information och svaret på alla frågorna!

    Gilla

  7. Seekeyh Allblom
    29 april, 2014 kl. 18:02

    Ett fiffigt alternativ för att minska lastbilstrafiken i V centrum skulle kunna vara att dra ett järnvägsspår till degens hamn på sanden, eller hur? De stålbitarna blir mycket billigare än en ny hamn i Vargön.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.