Hem > Forsane, VA > VA i Forsane

VA i Forsane

forsane2Det kom ett mail sent igår kväll från Forsane, en liten ”by” strax utanför Frändefors. Mailet handlade om vatten och avlopp.

Den 12 juni 2013 beslutade kommunfullmäktige att området kring Forsane och Dykällan ska anslutas till det kommunala VA-nätet. Fullmäktiges beslut överklagades av Forsane Samfällighetsförening, men på grund av att Samfälligheten inte angav några skäl eller motiveringar till Förvaltningsrätten, dvs inte hade ”utvecklat sin talan”, så fick kommunen rätt. Det är inte alltid så enkelt för ”vanliga” invånare att veta hur de juridiska processerna går till. (Det här har jag beskrivit i en blogg, se ”Forsane och kommunen”.)

Och fram tills nu har Forsane Samfällighetsförening, dvs de boende i området, skött sitt eget VA. De äger och sköter VA-nätet genom föreningen.

Men nu har Samhällsbyggnadsnämnden, så att säga, börjat verkställa fullmäktiges beslut. Den har beslutat att överta VA-anläggningen i Forsane och det till ett pris som nämnden tycker att den är värd – 257.600 kr (exkl moms).konsult3

Och det är det som tvisten nu handlar om. Och mailet från Forsane.

Det finns nämligen två olika konsulter som har kollat vad VA-nätet i Forsane och Dykällan är värt – en konsult anlitades av Forsane Samfällighetsförening och en av kommunen. De två konsulterna har räknat på lite olika sätt och kommit fram till två olika summor. Och naturligtvis är det så att prislappen från kommunens konsult är betydligt lägre än den från Forsanes konsult. Och enligt kommunens konsult var nätet värt just 257.600 kr.

Och det kommenterade samhällsbyggnadsnämndens nye ordförande Benny Augustsson (S) i gårdagens TTELA (4 feb):

”Den värdering som Sweco (kommunens konsult; min anm) gjorde är riktig.”

Hur Augustsson nu kan vara hundra säker på det…

overklagaEkonomiska frågor är viktiga. Och när det gäller det här med VA kan det handla om stora pengar för enskilda fastighetsägare. Bland annat av den anledningen har Forsane Samfällighetsförening bestridit den värdering som kommunen har gjort.

I mailet från Forsane står det (jag har redigerat något i texten):

”Hur kan Kommunen gå ut och ta ett beslut i detta ärende när detta ligger för bedömning hos Statens VA-nämnd?????? Och det kan ta från 3 till 12 månader i behandlingstid.”

Och det kan väl tyckas lite märkligt – att samhällsbyggnadsnämnden fattar beslut innan frågan är rättsligt avgjord. Kan man väl tycka. Eller?

Jag tycker att det är oerhört tråkigt att det inte går att resonera sig fram till en lösning som båda parter är nöjda med. Oavsett vems ”fel” det är att det har gått snett i dialogen. För naturligtvis är det så att representanter för Forsane Samfällighetsförening anser att det är kommunens fel, medan kommunen, antar jag, tycker precis tvärtom. Och vem som har rätt vet jag inte. Även om jag blev lite förundrad när jag läste ett mail från den 25 mars förra året. Då svarade representanter från kommunen på ett mail där Samfällighetsföreningen ville träffas och diskutera och förhandla om frågan:

forhandling2”Det finns inget att förhandla om.”

Och om kommunen har fortsatt på den vägen så förstår jag att människorna i Forsane blir något besvikna och i vissa fall kanske till och med lite desperata. En sådan attityd är inte helt bra… Även om kommunen rent formellt har hanterat frågan på ett juridiskt korrekt sätt, vilket säkerligen är fallet, och kanske till och med har rätt i sak. Vilket kanske inte är helt säkert.

Men nu har beslutet redan fattats i samhällsbyggnadsnämnden – och på sitt senaste sammanträde, den 29 januari i år, så beslutade nämnden att skicka en skrivelse till Forsane Samfällighetsförening där föreningen meddelas vad som gäller… Punkt, slut typ.

Samtidigt väntar den rättsliga processen kring värderingen på ett avgörande.

Det finns nog, trots allt, anledning att tro att det är läge att återkomma i frågan.

Kategorier:Forsane, VA
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: